یک نماینده مجلس خبر از بازداشت ۱۵۰ دانشجو در جریان اعتراضات دی ماه و پس از آن داده است. آماری که منابع رسمی از ارائه یا تایید آن سر باز می‌زنند.

از اعتراضات دانشجویی در ایران

پروانه سلحشوری با اعلام خبر تهیه فهرست بیش از ۱۵۰ دانشجوی بازداشت شده در جریان اعتراضات سراسری دی ماه ۹۶ و پس از آن، به نقش «وزارت اطلاعات» دولت حسن روحانی در صدور احکام قضایی برای برخی دانشجویان اشاره کرده و گفته است تنها در چند دانشگاه برای ۱۷ نفر از دانشجویان احکام قضایی صادر شده و آمار ۵ نفره ارائه شده ازسوی وزارت علوم نادرست است.

رییس فراکسیون زنان مجلس با انتقاد از صدور احکام سنگین قضایی برای دانشجویان به خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفته است:

«فهرستی از دانشجویان بازداشت ‌شده پس از وقایع دی‌ ماه ۹۶ تهیه شده که تعدادی بالغ بر ۱۵۰ نفر است. هر چند می‌دانیم که فهرست موجود احتمالا فهرستی قطعی و ۱۰۰‌درصد دقیق، کامل و موثق نیست اما به هر حال به‌خوبی نشان می‌دهد آمار دانشجویان بازداشتی در ماه‌های اخیر بیش از ۵۵ نفر و ۹۰ نفر و … است که در مقاطعی اعلام شد و متاسفانه مساله بازداشت دانشجویان ابعاد گسترده‌تری دارد.»

هنگام بازداشت شماری از دانشجویان در جریان اعتراضات سراسری دی ماه ۹۶ اعلام شد که این بازداشت‌ها پیشگیرانه بوده‌اند اما آن «بازداشت‌های پیشگیرانه» با صدور احکام قضایی سنگین همراه شده‌اند: اعتراض به صدور حکم‌های سنگین برای فعالان دانشجویی در دانشگاه تهران

به گفته پروانه سلحشوری فهرستی ۱۷ نفره از دانشجویانی که در دادگاه محکوم شده‌اند تهیه شده است:

«فهرستی از مشخصات برخی دانشجویان که از دی‌ ماه به بعد در دادگاه بدوی حکم حبس، شلاق، جزای نقدی یا ممنوع‌الخروجی و محرومیت از برخی حقوق اجتماعی گرفته‌اند، تهیه شده است.»

این دانشجویان کسانی هستند که در دادگاه بدوی به مجازات محکوم شده‌اند اما خانم سلحشوری تاکید کرده است که فهرست فقط مربوط به دانشجویان بازداشت ‌شده چند دانشگاه مشخص است:

«متاسفانه هنوز خبری از وضعیت پرونده قضایی دانشجویان بازداشتی دیگر دانشگاه‌ها را نداریم اما تعداد دانشجویانی که با احکام قضایی روبه‌رو شده‌اند، بیش از آمار ۵ نفره وزارت علوم است که این نشان می‌دهد متاسفانه وزارت علوم هنوز پیگیری جدی‌ای در خصوص پرونده‌های دانشجویان انجام نداده است.»

پروانه سلحشوری نقش وزارت اطلاعات دولت روحانی را به ‌عنوان ضابط قضایی در بسیاری از پرونده‌های دانشجویان غیرقابل انکار خوانده و گفته است وزارت اطلاعات در پرونده قضایی برخی دانشجویان نقش دارد و بنابراین دولت و وزارت اطلاعات باید در این مورد توضیح دهند.

محمود صادقی، نماینده اصلاح‌طلب مجلس هم روز پنج‌شنبه هفتم تیر ماه در پیامی در توئیتر خود نوشت که احکام سنگین علیه دانشجویان را وزارت اطلاعات دولت حسن روحانی صادر کرده است.

خانم سلحشوری اما از احتمال ادامه بازداشت حداقل دو دانشجوی دیگر خبر داده و گفته است:

«بنا بر اطلاعاتی که به ما رسیده، همچنان حداقل دو دانشجو در بازداشت هستند. همچنین اخباری از وجود یک دانشجوی بازداشتی دیگر نیز شنیده‌ایم و در حال بررسی موضوع هستیم.»

این در حالی است که ۱۶ تیر ماه ۹۷، منصور غلامی، وزیر علوم گفته بود اسامی تمامی دانشجویان پرونده‌دار در اختیار دادستانی تهران قرار گرفته است: شمار دانشجویان بازداشتی همچنان ناروشن است ــ‌ وزیر علوم: اسامی تمام دانشجویان پرونده‌دار در اختیار دادستانی قرار گرفت

در مقابل اما عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان عمومی و انقلاب تهران گفته است:

«وزارت علوم تا این لحظه رسما اسامی را به ما نداده است و بعد از پیگیری‌های تلفنی، نام چند نفر را دادند. احکام تعدادی که ما شناسایی کردیم، صادر شده است و توصیه می‌کنیم به احکام خود اعتراض کنند و دادگاه‌های تجدیدنظر به این نکات توجه خواهند کرد.»

پیش از این وکیل مدافع چند نفر از دانشجویان بازداشت شده در اعتراضات سراسری دی ماه از ارائه درخواست تجدیدنظر در مورد احکام صادر شده برای موکلان‌شان خبر داده و اعلام کرده بودند با وجود قبول وکالت تعدادی از این افراد، از طرف قاضی اجازه دفاع به آنها داده نشده و گفته شده است که «وکیل نمی‌پذیرند».

بنابر گزارش‌های منتشر شده، دادگاه‌های انقلاب تاکنون دانشجویانی را که در رابطه با اعتراضات سراسری دی ماه ۹۶ محاکمه شده‌اند به یک تا پنج سال حبس تعزیری محکوم کرده‌اند.

اعتراضات سراسری دی ماه ۹۶ از روز هفتم دی ‌‌ماه در مشهد آغاز شد و به دست‌کم ۷۲ شهر کوچک و بزرگ ایران گسترش پیدا کرد. شمار کل بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری اخیر به گفته منابع رسمی ۴ هزار و ۹۷۲ نفر بود و دست‌کم ۲۷ نفر نیز در جریان سرکوب این اعتراض‌ها کشته شدند.


  • در همین زمینه