محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در ادامه رایزنی‌های دیپلماتیک خود پس از خروج آمریکا از برجام، اینبار به هند می‌رود. ایران نگران است بازگشت تحریم‌های ایالات متحده علیه این کشور، طرح توسعه چابهار را به خطر بیندازد.

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران

هدف ظریف از سفر یکشنبه ششم خرداد به دهلی نو، بررسی آخرین وضعیت روابط دو جانبه و همچنین تبادل نظر با مقامات هندی در خصوص تازه‌ترین تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی عنوان شده است. در این سفر یک هیأت بلندپایه سیاسی و اقتصادی نیز وزیر خارجه ایران را همراهی می‌کند.

هند یکی از شرکای اقتصادی و خریداران عمده نفت ایران به شمار می‌رود.

علاوه بر این، این ایران و هند به همراه افغانستان، سال ۲۰۱۶ و بعد از توافق هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهانی پروژه توسعه بندر چابهار را هم کلید زدند. هند امیدوار است با توسعه بندر چابهار بتواند دسترسی کشورهای آسیای مرکزی به بازارهایش را با دور زدن پاکستان فراهم کند.

اما اکنون تصمیم ترامپ به بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران، بانک‌های سرمایه‌گذار در توسعه بندر چابهار را نگران و آنها را از ادامه سرمایه‌گذاری منصرف کرده.

بر اساس این قرارداد بزرگ اقتصادی، هند می‌تواند در ازای ده‌ها میلیون دلار سرمایه‌ای که برای توسعه بندر چابهار هزینه می‌کند، از این بندر به مدت ۱۰ سال برای حمل و نقل کالا استفاده کند. رکس تیلرسون، وزیر خارجه برکنار شده آمریکا در سفری که آبان ۱۳۹۶ به هند انجام داد، اطمینان داده بود که فراخوان به تحریم اقتصادی ایران سرمایه‌گذاری هند در بندر چابهار را تحت تأثیر قرار نمی‌دهد.

اگر پروژه بندر چابهار شکست بخورد، افغانستان هم با مشکلات اقتصادی و امنیتی رویارو خواهد شد.

تهران پیش از این نیز نگران تأثیر تحریم‌ها بر پروژه بندر چابهار و روابط تجاری و سرمایه‌گذاری با هند بود. از این رو، حسن روحانی،‌ رئیس‌جمهوری ایران بهمن ماه سال گذشته به هند سفر کرد و با دهلی نو به توافق‌هایی دست یافت. از جمله این توافق‌ها موافقت دولت هند با سرمایه‌گذاری فعالان اقتصادی این کشور با روپیه در ایران بود.

این تصمیم به منظور حل مشکل انتقال پول به ایران گرفته شد.


در همین زمینه