درکافه‌ای در محله مرفه هیلوپولیس در قاهره نشسته‌ایم. شریف دیمتری بر اهمیت آموزش تأکید می‌کند. همکار او، وادد رمزی که آرشیتکت است جرعه‌ای از قهوه‌اش را می‌نوشد و می‌گوید: “رکود اقتصاد مصر خیلی نگران‌کننده است. میزان ذخیره ارز خارجی ما در حال تمام شدن است. توریسم در حال ورشکستگی و اقتصاد به قهقرا می‌رود، اما لیبرال‌ها دانش و تخصص تکنیکی لازم را دارند تا چاره‌ای دراین مورد بیندیشند.”

 
تجریم انتخابات از سوی اپوزیسیون تظاهرکننده در میدان تحریر هم نگران‌کننده است،اما در اکثر محله‌های قاهره، درمیادین، روی پل‌ها،درخیابان و کوچه‌ها نقاشی‌های انقلابی ماه فوریه حالا با تصاویر خندان یا چهره‌های جدی نامزدها و وعده‌های انتخاباتی آنها پوشانده شده‌اند.
 
انتخاب‌کنندگان باید سه بار رأی دهند. دو رای به نامزد منفرد (مستقل یا عضو یک حزب) و یک رأی به “لیست انتخابی بسته” (انتخاب‌کننده به یک حزب در کل رأی می‌دهد).
 
درکنار گروهی از احزاب منفرد چهار ائتلاف بزرگ هم به وجود آمده است. “اتحاد برای تکمیل انقلاب”در جبهه چپ است و به‌خصوص احزاب انقلابیون جوان و هواداران آنها را دربرمی‌گیرد. دوائتلاف دیگر مهر و امضای اسلامیون را بر خود دارند. اتحاد اسلام‌گرایان از احزاب سلفی تشکیل شده است که خواهان یک دولت هرچه بیشتر اسلامی هستند و اتئلاف آخری یعنی “اتحاد برای آزادی و عدالت”تحت رهبری گروه پرنفوذ اخوان‌المسلمین قرار دارند.
 
دیمتری و رمزی دو فرد مرفه‌اند و به ائتلاف “بلوک مصر”رأی می‌دهند. یعنی به ائتلاف میان سکولارها و لیبرال‌ها. به این خاطر که آنها تحصیل کرده و مسیحی هستند و به مذهب و سیاست از دیدگاه دیگری می‌نگرند. این دو امیدوارند که ائتلاف “بلوک مصر” بتواند وزنه‌ای در مقابل ائتلاف اخوان المسلمین یعنی “آزادی و عدالت” باشد.
 
پیش‌بینی می‌شود که ائتلاف «آزادی و عدالت» به پیروزی بزرگی دست یابد. مسئله‌ای که نه تنها باعث نگرانی مسیحیان بلکه مسلمانان سکولار هم هست.همکار مسلمان دیمتری و رمزی که رادنا مدهت نام دارد، می‌گوید: “جای عبادت خدا در خانه یا مسجد و کلیسا و نه درپارلمان است.”
 
ائتلاف گروه “آزادی و عدالت” احتمالاً سی درصد از آرا را به دست خواهد آورد و پس از آن این امکان وجود دارد که آنها بتوانند نفوذ خود را بر دولت آینده گسترش دهند. پارلمان جدید باید مسئولیت تدوین قانون اساسی جدید را هم برعهده بگیرد.
 
اخوان‌المسلمین خود را میانه‌رو و خواهان ایجاد فضای آزاد برای مذاهب و اعتقادات متفاوت معرفی می‌کنند،اما شعار اصلی شان یعنی “اسلام راه چاره است”مخالفان را نگران می‌کند.
 
عاتف ابواحمد پنجاه ساله و صاحب یک مغازه سبزی فروشی درقاهره می‌گوید: “این نگرانی‌ها بی‌مورد است و در گروه اخوان‌المسلمین تنها شیخ‌ها عضویت ندارند بلکه وکلا، مهندسین و پزشکان هم عضویت دارند و حداقل آنها فاسد نیستند. اخوان‌المسلمین خواهان عدالت اجتماعی است واین دقیقاً همان چیزی است که مصر به آن نیاز دارد.”
 
بسیاری از مردم مصر روز دوشنبه برای اولین‌بار به پای صندوق رأی می‌روند. در دوره حسنی مبارک انتخابات برگزارمی‌شد، اما از آنجا که فاقد شفافیت و صحت بود اکثر مردم درآن شرکت نمی‌کردند. به عقیده اکتیویست‌های مستقر درمیدان تحریر این امکان هست که این انتخابات هم شبیه انتخابات قبلی باشد.
 
ناطران بین‌المللی حق حضور در این رأی‌گیری را ندارند و برگزارکنندگان همان افرادی هستند که در دوره مبارک مسئول انجام آن بودند، اما با این همه اکثریت شهروندان قاهره انتقاداتی از این دست ندارند و تنها در مورد حفظ امنیت انتخابات نگرانند. آنها در کل به روند برگزاری یک انتخابات سالم اعتماد دارند( البته درچهارچوب معیارهای مصر).
 
عماد برادر آقای سبزی‌فروش می‌گوید: “احتمال اندکی تقلب وجود دارد، اما من انتظار دارم که درکل این انتخابات بدون اعمال نفوذ و فساد برگزار شود. چون حالا رژیم قدرت مردم رادیده و آنها می‌دانند که ما بر ترس چیره شده‌ایم.”
 
منبع: روزنامه فولکس کرانت شنبه ۲۶ نوامبر