امروز انتخابات مصر در دو شهر بزرگ این کشور، قاهره و اسکندریه آغاز شد. رأی‌گیری در مصر در سه مرحله برگزار می‌شود که آغاز آن از ۲۸ نوامبر و در شهرهای اصلی یعنی قاهره و اسکندریه خواهد بود. مراحل بعدی این انتخابات تا ماه مارس ۲۰۱۲ طول می‌کشد.

 
رأی‌دهندگان ۴۹۸ عضو مجلس را انتخاب می‌کنند و محمدحسین طنطاوی، رئیس شورای نظامی و رئیس دولت مصر نیز ۱۰ نفر از اعضای مجلس را تعیین می‌کند. به همین مناسبت با مصطفی خلیل، پژوهشگر جنبش‌های اجتماعی در قاهره گفت‌وگویی کرده‌ایم. او معتقد است با اعلام نتایج امروز و فردا می‌توان یک برداشت مناسبی از نتایج نهایی داشت که بر اساس آن مردم می‌توانند اعتراض‌های بعدی خود را برنامه‌ریزی کنند. این پژوهشگر، نخست از فضای انتخابات و حضور مردم می‌گوید.
 
مصطفی خلیل– امروز اکثریت مردم مصر برای نخستین‌بار در تاریخ کشور برای رای دادن شرکت کرده‌اند. من بیش از چهار ساعت در صف رای بودم. من در منطقه‌ای بودم که بیشتر قشر متوسط زندگی می‌کند ولی در تمام مناطق از همه قشری دارند رای می‌دهند. خبر برخی بی‌نظمی‌ها به گوش می‌رسد که به نظر می‌آید ناشی از بی‌تجربه‌گی در برگزاری چنین انتخاباتی باشد. من نگران تقلب در رای‌گیری نیستم بلکه نگران تقلب در شمارش آرا هستم. الان هم اعلام کرده‌اند که رای‌گیری یک روز تمدید شده است و سئوال اینجاست که صندوق‌ها امشب کجا می‌مانند؟
 
 
مردم مصر در روزهای گذشته در اعتراض به روند انتخابات تظاهرات کرده‌اند و در بسیاری از شهر‌ها تحصن‌هایی برگزار شده است. در این مدت بیش از ۴۰ نفر کشته شده‌اند. واکنش مردم معترض به نسبت برگزاری انتخابات چیست؟
 
من به عنوان یکی از معترضان هنوز به سیاست دولت انتقاد دارم. امیدوار بودم که حزب‌های بزرگ انتخابات را بایکوت کنند ولی چنین نشد و افرادی به‌طور شخصی انتخابات را بایکوت کردند که به نظر من کار درستی نیست چراکه احزابی که باید رای بگیرند، رای خواهند گرفت. بعد از اعلام نتایج می‌توانیم اعتراض خودمان را دوباره اعلام کنیم و ادامه دهیم.
 
البته در میدان تحریر اعتراض‌ها ادامه دارد و قرار است جمعه آینده باز یک تظاهرات بزرگ برگزار شود. کسانی که انتخابات را بایکوت کردند یا جوانان انقلابی هستند یا مردم عادی که از شرایط خسته شده‌اند. طرفداران حزب‌های اسلام‌گرا همه رای می‌دهند چراکه امیدوار هستند این حزب‌ها قدرت را به دست بیاورند، ولی جالب اینجاست که در صفی که من ایستاده بودم بیشتر مردم به حزب “گروه مصر” رای می‌دادند که ائتلافی است بین حزب‌های کوچکی که بعد از انقلاب شکل گرفته بودند. دو گروه اصلی این ائتلاف، گروه “مصر آزاد” و “مصر سوسیال دموکرات” هستند که رهبر اولی یک تاجر مسیحی است و دومی یک پزشک است که سال‌ها در اپوزسیون بوده است.