بنا به درخواست و شکایت کشور فلسطین، هشت کشور عضو شورای امنیت از جمله فرانسه و بریتانیا، در جلسهای اضطراری اقدام دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا برای رسمیت دادن به اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل را محکوم کردند. اما این جلسه بیشتر ارزش نمادین داشت و از دل آن، قطعنامهای بیرون نیامد.
روز جمعه ۸ دسامبر / ۱۷ آذر، شورای امنیت جلسه اضطراری برگزار کرد که در آن بیش از هشت عضو، تصمیم ترامپ را برای انتقال سفارت کشورش به بیت المقدس (اورشلیم) محکوم کردند.
فلسطین که در سازمان ملل کشور «ناظر غیرعضو» است، در شورای امنیت صندلی ندارد. از این رو این کشور از شورای امنیت خواست که مشخص کند که تصمیم ترامپ برای انتقال سفارت ایالات متحده آمریکا از تلآویو به اورشلیم خلاف قوانین بینالمللی است.
جلسه اضطراری توسط توسط فرانسه، بولیوی، مصر، ایتالیا، سنگال، سوئد، بریتانیا و اروگوئه درخواست شد اما به دلیل قدرت حق وتوی ایالات متحده آمریکا در این نشست، قطعنامه یا سندی مطرح نشد تا به رأی گذاشته شود.
نمایندگان هشت کشوری که جلسه را درخواست کرده بودند، اقدام ترامپ را «یک جانبه» خواندند و آن را محکوم کردند. نماینده روسیه هم که خود حق اسرائیل بر بخشهای یهودینشین بیتالمقدس را به رسمیت میشناسد، گفت این کشور با اقدام ترامپ برای تعیین کل شهر بیتالمقدس به عنوان پایتخت اسرائیل موافق نیست.
ریاض منصور، سفیر کشور ناظر فلسطین در سازمان ملل متحد در این جلسه گفت که دولت ترامپ «به وضعیت حقوقی، سیاسی و تاریخی اورشلیم و همچنین به حقوق مردم فلسطین و آرمانهای ملی و قانونی آنها تجاوز کرده است.»
او از شورای امنیت خواست که ایالات متحده آمریکا را از نقش رهبری در مذاکرات صلح خلع کنند.
نیکولای ملادنوف، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور خاورمیانه، که هماهنگ کننده این سازمان در مذاکرات صلح بین اسرائیل و فلسطین هم هست، در این جلسه حاضر بود و اقدام ترامپ را محکوم کرد. او هشدار داد که تصمیم ایالات متحده میتواند «موجب افزایش خشونت» در منطقه شود.
نیروهای امنیتی اسرائیل روز جمعه در جریان اعتراضات علیه تصمیم ترامپ، دو فلسطینی را کشتند.
ملادنوف در ادامه بیتالمقدس را «احساسی ترین و دشوارترین» موضوع در روند صلح خواند و گفت: «سازمان ملل متحد بارها اعلام کرده است که هر گونه تصمیم یک جانبه که میخواهد موقعیت اروشلیم را تغییر دهد،… به طور جدی تلاشهای صلح را تضعیف خواهد کرد و در سراسرمنطقه پیامد خواهد داشت.»
متیو ریکروفت، سفیر بریتانیا در سازمان ملل متحد هم به صراحت گفت که کشورش با تصمیم ترامپ مخالف است. او در ادامه گفت: «این تصمیم برای چشمانداز صلح در منطقه ناکارآمد است.»
نیکی هیلی، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد، انتقاد دیگر کشورها را در این نشست اضطراری رد کرد، نقش سازمان ملل در مذاکرات صلح خاورمیانه را «مخرب» خواند و گفت: «سازمان ملل یکی از مراکز اصلی دشمنی علیه اسرائیل است.»
او در توضیح تصمیم ترامپ گفت: «منطق ساده حکم میکند که همه سفارتخانههای خارجی در اسرائیل باید در اورشلیم باشند.»
او اما گفت که کشورش همچنان متعهد به دستیابی به یک توافقنامه صلح پایدار بین فلسطین و اسرائیل است و از راه حل «دو کشوری» حمایت خواهد کرد.
اسرائیل اورشلیم را مقر ابدی و تقسیمناپذیر دولت خود میداند. این کشور سعی کرده از همه کشورها بخواد که سفارتخانههای خود را در اورشلیم مستقر کنند.
دونالد ترامپ به این درخواست اسرائیل پاسخ گفت و اعلام کرد که کشورش سفارتش را به اورشلیم منتقل خواهد کرد.
فلسطینیها پایتخت کشور مستقل فلسطین را در بخش شرقی بیتالمقدس میخواهند. بخش شرقی بیت المقدس در جنگ شش روزه توسط اسرائیل اشغال شد.
به جز آمریکا تا کنون هیچکس در جامعه بینالمللی ادعای اسرائیل بر کل شهر بیتالمقدس را به رسمیت نشناخته است.