محسن نظافتی، مدیر کل عتبات سازمان حج و زیارت اعلام کرده که به دلیل شرایط جاده ای عراق و جمعیت بالای زائران، مراسم پیاده روی اربعین پرحادثه بوده و تاکنون ۵۰ نفر از ایرانیان در اثر حادثه یا به صورت طبیعی جان باخته‌اند.

به گفته‌ این مقام مسئول تاکنون تقریبا دو سوم از فوت شدگان و آسیب دیدگان ایرانی مراسم پیاده روی اربعین از جمله کسانی بوده‌‌اند که به هر طریق غیر از سامانه سماح ویزا دریافت کرده بودند و تحت پوشش بیمه نبوده‌اند.

به گفته نظافتی، امکان ارائه تسهیلات بیمه‌ای به آنان فراهم نیست.

بنا بر اعلام مدیر کل عتبات سازمان حج و زیارت، ۴۰ نفر از طرف کمیته ثبت نام و اعزام به عنوان مامور کارگزاری بیمه ایران در کنار همکاران هلال احمر و کمیته بهداشت و درمان برای خدمات رسانی به زائران در مسیر پیاده روی اربعین مستقر شده اند.

همچنین نمایندگان شرکت کارگزاری بیمه ایران در کنار کارکنان کمیته بهداشت و درمان و هلال احمر در بیمارستان‌های عراق و در مسیر پیاده روی اربعین مستقر شده‌اند تا هر زائری که برای درمان به مراکز درمانی انتقال داده می‌شود از طریق بیمه هزینه‌های درمانی‌اش پوشش داده شود.

بر این اساس، آسیب دیدگانی که لازم بود برای ادامه درمان به ایران انتقال داده شوند و آنهایی که در شهرهای مرزی بودند با آمبولانس یا به صورت هوایی به بیمارستان‌های خوزستان، ایلام و تهران انتقال داده شدند.

دبیر کمیته ثبت نام و اعزام اربعین گفته آن دسته از زائران اربعین که بیمه بودند، تا سقف ۲۲ میلیون برای درمان تحت پوشش هستند.

به خانواده افرادی که به صورت عادی یا به دلیل بیماری فوت کرده‌اند، ۳۰ میلیون تومان پرداخت می‌شود. همچنین به خانواده کسانی که در اثر حوادثی از جمله تصادفات یا پرت شدن از بلندی فوت کرده‌اند، تا ۲۰۰ میلیون تومان پرداخت می‌شود.

شمار شرکت کنندگان ایرانی در گردهمایی اربعین در سال‌های ۸۹ تا ۹۵ از ۴۰ هزار نفر به دو میلیون و ۲۰۰ هزار نفر رسیده یعنی در شش سال، ۵۵ برابر افزایش یافته است.

از آنجایی که بسیاری افراد این مسیر را از شهرهایی مانند نجف (۸۸ کیلومتر فاصله) یا بصره (۶۸۳ کیلومتر فاصله برابر با دو هفته پیاده‌روی) تا کربلا پیاده می‌پیمایند، مشکلات آب و هوایی مانند گرمای شدید در روز و سرمایی شدید در شب پیش روی آن‌هاست.

به دلیل شرایط امنیتی عراق احتمال حمله‌های تروریستی هم وجود دارد.