روز بیست و یکم ماه اکتبر، مرکز اسلامشناسی، سازمان وابسته به دولت تاجیکستان، در گزارشی به دلایل سردی روابط بین دولتهای ایران و تاجیکستان پرداخت. بنابر این نوشته کاهش برنامههای همکاریهای سیاسی و فرهنگی بین دو دولت به فعالیتهای «سیاسی- مذهبی» ایران در تاجیکستان و تبلیغات شیعیگری برمیگردد.
سردی روابط ایران و تاجیکستان با بالا گرفتن پرونده بابک زنجانی و گرم شدن روابط تاجیکستان با کشورهای عربی اوج گرفت و حال منجر به پایان یافتن برنامههای مبادله دانشجو بین دو کشور، تمدید نشدن اقامت بسیاری از شهروندان ایرانی در تاجیکستان و تعطیلی فعالیتهای تاجران ایرانی شده است.
بسته شدن مراکز فروش کالاهای تولید ایران و بسته شدن رستوران ایرانی در مرکز شهر دوشنبه و کاهش چشمگیر تعداد ایرانیان مقیم تاجیکستان از مشاهدههای چهار هفته آخر برخی از ساکنان شهر دوشنبه است که در صحبتهای مختلف با زمانه با ابراز نگرانی مطرح کردند.
مریم، هنرمند جوان ایرانی که حدود سه سال در تاجیکستان فعالیتهایی در عرصه آموزش خط فارسی و عکاسی انجام میداد، به زمانه گفت که دولت تاجیکستان اقامت او را بدون ذکر دلیل تمدید نکرد و یک هفته فرصت برای ترک کشور داشت. مریم که نخواست اسم کامل خود را ذکر کند و امید دارد که دوباره فرصتهای قبلی خود را در تاجیکستان بازیابد، گفت او تنها نیست و بسیاری از دوستان و آشنایان ایرانی که در شهر دوشنبه کنار او به کارهای فرهنگی مشغول بودند، با چنین برخورد «غیراخلاقی» رو به رو شدهاند.
یکی از ساکنان تاجیک شهر دوشنبه در تایید حرفهای مریم با زمانه صحبت کرد و از این یاد کرد که نه تنها اقامت دوستان ایرانی تمدید نمیشود بلکه متخصصانی که در تاجیکستان مراکز پزشکی موفقی داشتند مجبور به ترک تاجیکستان شدند.
این ساکن شهر دوشنبه گفت، حضور پزشکان ایرانی که همزبان و همفرهنگ تاجیکاناند و زبان بیماران محلی را خوب درک میکنند، به شدت کاهش یافته است. از نگاه این شهروند تاجیکستان نهتنها شهروندان و متخصصان ایرانی بلکه تاجیکان محلی نیز زیان زیادی دیدهاند.
این ساکن شهر دوشنبه از بیمارستان سینا یاد کرد که با ابتکار دولت ایران در شهر دوشنبه فعالیت میکند و افراد بسیاری عملهای جراحی خود را آنجا انجام میدادند و حال مجبورند به مسکو سفر کنند.
عبدالوهاب صبغی، یکی از تاجران موفق ایرانی در تاجیکستان که بیش از بیست سال با کارهای تجاری مشغول است از شدت گرفتن سردی روابط بین این دو کشور همزبان و همفرهنگ نگران است.
آقای صبغی در گفتوگو با زمانه میگوید، از زمانی که دولت روحانی بر سر کار آمده سران هر دو کشور فرصت مناسب و مفصلی برای نشست و برطرف کردن سوءتفاهم نداشتهاند. از نظر او با چند نشست رو در رو همه این مشکلات حل و فصل میشود. آقای صبغی میگوید از این وضعیت مردم عادی زیان دیدهاند و باید در حل آن عجله کرد. آقای صبغی امید دارد که مقامات ایران و تاجیکستان به زودی دور یک میز بنشینند و این مشکلات در طی سه چهار سال جمع شده را با زبان دوستانه و همدلانه بررسی کنند. او از روابط سالها سرد بین ازبکستان و ایران و همین طور تاجیکستان و ازبکستان یاد کرد که حال رو به بهبود آورده است و این باعث امیدواری اوست که به زودی این سوءتفاهمها بین ایران و تاجیکستان نیز گرهگشایی بشود. آقای صبغی قبلا ریاست انجمن ایران و تاجیکستان را بر عهده داشت که هنگام نوشتن این گزارش سایت این انجمن از دسترس خارج بود و فعالیتهای این انجمن نیز با دلیل اعلامنشده به شدت کاهش یافته است.
به گفتوگوی زمانه با عبدالوهاب صبغی، از تاجران موفق ایرانی در تاجیکستان را، میتوانید در اینجا گوش دهید:
ترویج شیعهگرایی در تاجیکستان
مقاله «شیعهگرایی»که در سایت مرکز اسلامشناسی تاجیکستان منتشر شده است، موضع دولت تاجیکستان را بازتاب میدهد. این مقاله در دو قسمت پشت سر هم در سایت این سازمان منتشر شده است و جمهوری اسلامی ایران را به ترویج شیعهگرایی بین جوانان تاجیک متهم میکند. بر اساس قانون اساسی کشور تاجیکستان تشویق و ترویج هر گونه دین و مذهب ممنوع است.
نورالحقوف قمر، نامزد علوم فلسفی و نویسنده این مقاله، مینویسد که انقلاب اسلامی ایران «نقش کلان» در سیاسی کردن دین اسلام داشته است و اساس ایدیولوژی آن تعلیم فرقه شیعه و گسترش آن در کشورهای اسلامی است. نورالحقوف قمر، مینویسد، جمهوری اسلامی ایران با تعلیم و تشویق شیعهگرایی، دین اسلام را سیاسیتر از قبل کرده است و آن چه از نظر دولت تاجیکستان نگرانکننده است، صدور این تفکر با خرج هزینههای هنگفت به دیگر کشورهای اسلامی است.
تهدید به درخواست خسارات
نویسنده این مقاله تعدادی از دخالتهای مقامات جمهوری اسلامی ایران را در سیاستهای داخلی تاجیکستان نام میبرد که از نظر او دلایل اصلی بسته شدن درهای ارتباط به روی ایران است:
- حمایت از حزب نهضت اسلامی تاجیکستان و نفوذ بی واسطه به کارهای داخلی کشور از طریق این حزب و دست داشتن در جنگهای داخلی و عمومی کردن خمینی پرستی.
- اعتراض آیت الله گلپایگانی به منع حجاب در سازمانهای دولتی در تاجیکستان و گناهکار خواندن دولت این کشور به اتهام «اسلامستیزی».
- اعتراض علی لاریجانی به قانون «خانواده» در تاجیکستان در یکی از سفرهای رسمی خود به تاجیکستان.
- ترویج شیعهگرایی در تاجیکستان با محمل زبان فارسی.
- ستیز با فرهنگ پیش اسلامی و «ادبیات اسلامی» خواندن ادبیات مشترک کلاسیک فارسی و حتی مخالفت با نصب پیکره کسی چون فردوسی.
- تلاش بر جذب کشورهای نوپای آسیای میانه بر محور مذهب و تبدیل «اسلام سیاسی ایرانی» به قدرت اصلی در منطقه.
اما پیام مقاله این است که جمهوری اسلامی ایران اگر دست از ادامه تبلیغ ایدیولوژی شیعهاساس خود در مرزهای تاجیکستان برندارد و حمایت از حزب ممنوعه نهضت اسلامی تاجیکستان را متوقف نکند، دولت تاجیکستان نیز ممکن است به مراجع بینالمللی شکایت کند و با اثبات دست داشتن دولت ایران در کشتار دویست چهره تاجیک و هم اوج دادن جنگهای داخلی تاجیکستان از دولت ایران درخواست غرامت کند. از نظر دولت تاجیکستان در طول بیش از دو دهه فعالیتهای جمهوری ایران به کشور تاجیکستان خسارات زیادی وارد شده است. اما هیچ جایی از این مقاله از دستاوردها و کمکهای دولت ایران یاد نمیشود.
و جمله آخر بخش دوم مقاله نورالحق قمر که کارشناسان سیاسی محلی آن را پاسخ صریح دولت تاجیکستان ارزیابی کردهاند، این است:
«امید داریم که از این پس مناسبت این دو کشور و خلق دوست و برادر و همفرهنگ و همزبان، بدون بازیهای سیاسی – مذهبی صورت گرفته، در اساس همدیگر فهمی برادرانه و بیغرضانه با راه طبیعی انکشاف یابد.»
Умед дорем, ки минбаъд муносибати ин ду кишвару халқи дӯсту бародар ва ҳамфарҳангу ҳамзабон бидуни бозиҳои сиёсӣ-мазҳабӣ сурат гирифта, дар асоси ҳамдигарфаҳмии бародарона ва беғаразона бо роҳи табиӣ инкишоф меёбад.
◄ پرونده ایران و تاجیکستان در زمانه
سردی روابط بین ایران و تاجیکستان
◄ مجموعهای از مطالب دیگر درباره تاجیکستان
- چالش واژههای تازه زبان فارسی در تاجیکستان
- تاجیکستان و قرفیزستان − درگیری در مرزهایی محو و مبهم
- تحولات چشمگیر سیاسی در روابط ازبکستان و تاجیکستان
- تاجیکستان زیر فشار گرمایش زمین
- حزب نهضت اسلامی تاجیکستان: سکوت ما اشتباه بود
- جمهوری پادشاهی تاجیکستان
- برگزاری رفراندوم قانون اساسی در تاجیکستان
- هفته فیلمهای ایرانی در تاجیکستان و رونق سینما در این کشور
- در تاجیکستان چه میگذرد؟
- فرمانده نیروهای ویژه پلیس تاجیکستان به داعش پیوست
- دشواریهای برگزاری مراسم نوروز در افغانستان و تاجیکستان
- با همسایگان؛ نگاهی به وضعیت بعد از انتخابات در جامعه تاجیکستان و دلایل حضور کمرنگ نسل جوان در جامعه
- با همسایگان: نگاهی به تئاتر پست مدرن «بیسرپرستان» از کشور تاجیکستان، گفتوگو با دلیر امامعلی
- افزایش فشارها بر رسانههای مستقل و احزاب سیاسی در تاجیکستان
- اولین جشنواره سینمای تاجیکستان در لندن
- دستاورد ایران و تاجیکستان در نشست کمیته میراث جهانی
- با همسایگان: ممنوع شدن پخش رادیوی “صدای خراسان” در تاجیکستان، گفتوگو با رحمتکریم دولت، خبرنگار سابق این رادیو
- با همسایگان: هفته کتاب در تاجیکستان، در گفتوگو با نورالله میرزامتوف
- محمدجان شکوری: «تاجیکستان را آباد کنیم»
كاش همه دولتها واز جمله تا جيكستان باين موضوع توجه كنند كه فقط عدم تمديد ويزاى يك پزشك ويا يك تاجر كافى نيست خطر واقعى تاجيكهايى هستند كه به ايران اورده ميشوند وبا استفاده از عاليترين امكانات زيستى كه دولت ايران در اختيارشان ميگذارد تحت اموزش شيعه گرى افراطى در ددانشگاه المصطفى ويا موسسات مشابه در قم وساير مراكز قرار ميگيرند وبعد از صرف چند سال تحصيل وساير تعليمات كاملا شستشوى مغزى داده شده وبراى تبليغ شيعه وايجاد حكومت اسلامى مشابه ايران شروع به فعاليت ودر واقع شر بپا كردن ميشوند هم اكنون در مركز المصطفى بين ده وگويا بيست هزار نفر طلبه از تمام كشورهاى جهان چه مسلمان وچه غير مسلمان مشغول درس خواندن واماده شدن براى طرحهاى جمهورى اسلامى هستند از نمونه اين افراد شيخ زكزاكى در نيجريه وشيخ نمر از عربستان وشيخ رهبر شيعيان بحرين كه هر كدام حدودا هشت سال در قم اموزش ديده بودند .
همه دولتها بايد دقيقا فعاليت افرادى را كه باين منظور بايران اورده ميشوند رصد كرده ودر برگشت اجازه ورود به كشورشان را نداشته باشند اينها خطرند نه يك پزشك ويا تاجر ايرانى
محسن مدنى / 26 October 2017
نکات بسیار درست و دقیقی در کامنت جناب محسن مدنی ذکر شده که تکرار آن و دقت در تک تک کلمات و جملاتی که این کاربر فهیم اشاره کرده برای خوانندکان خصوصا ملت فهیم تاجیک حامل پیام بسیار با ارزشی است لذا با تأکید مجدد بر درستی و صحت این نظر ، تکرار آن با اندک اضافاتی دلیل بر اهمیتش هست.
همه دولتها واز جمله تا جیکستان باید به این موضوع توجه کنند که فقط عدم تمدید ویزاى یک پزشک ویا یک تاجر کافى نیست خطر واقعى تاجیکها و دیکر افراد غیر ایرانی هستند که به ایران اورده میشوند وبا استفاده از عالیترین امکانات زیستى و رفاهی و پول فراوانی که دولت ایران در اختیارشان میگذارد تحت اموزش شیعه گرى افراطى در دانشگاه المصطفى ویا موسسات مشابه در قم وسایر مراکز قرار میگیرند وبعد از صرف چند سال تحصیل وسایر تعلیمات کاملا شستشوى مغزى داده شده وبراى تبلیغ شیعه وایجاد حکومت اسلامى مشابه ایران در کشورهای خود شروع به فعالیت ودر واقع شر بپا کردن میشوند هم اکنون در مرکز المصطفى بین ده وگویا بیست هزار نفر طلبه از تمام کشورهاى جهان چه مسلمان وچه غیر مسلمان مشغول درس خواندن واماده شدن براى اعزام واجرای طرحهاى جمهورى اسلامى در کشورهای خودشان هستند از نمونه های قبلی این افراد شیخ زکزاکى در نیجریه وشیخ نمر از عربستان وشیخ رهبر شیعیان بحرین که هر کدام حدودا هشت سال در قم اموزش دیده بودند .
همه دولتها ، چه اسلامی و چه غیر اسلامی شامل کشورهای اروپایی و افریقایی و آمریکای جنوبی و آسیای جنوبشرقی ، باید دقیقا فعالیت افرادى را که باین منظور بایران اورده میشوند رصد کرده ودر برگشت اجازه ورود به کشورشان را نداشته باشند اینها خطر هستند نه یک پزشک ویا تاجر ایرانى.خطراتی که اگر جلویشان گرفته نشود در یک دهه آینده کل دنیا را به آشوب و نابودی خواهند کشید.
قیصر / 27 October 2017
دولت تاجیکستان اشتابهات شاه فقید نکند، یعنی نه باج دهد به تندروها و نه از آنها مظلوم بسازد، کار دشواری است و هوشمندی بایست داشت. سیاست تعامل با همه دنیا از چین و روسیه تا غرب، تاحدامکان دموکراسی و آزادی های فردی سکولار ترویج دهد، در کنار نظام و امنیت و قانون مندی و مبارزه بافساد ادرای. بهترین شیوه مبارزه با تندروی دینی، ارائه مدل موفق از سکولار دموکراسی است. یعنی بحای روش سلبی، روش ایجابی برگزیده شود. حیف است این منطقه نسبتا امن ایرانی زبان ما، به مصائب ایران و افغانستان و کردستان عراق دچار شود.
اگر مردم مزه شیرین آزادی های سکولار دموکراسی بچشند و از رفاه و امنیت یک دولت سکولار دموکراتیک بهر ببرند، وقعی به تندروی دینی نمیگذارند. این تررویسم اسلامی، در گنداب اختناق و فساد ادرای و دیکتاتوری رشد میکند.
الزامی توجه / 27 October 2017