ایران چند سال است که همزمان با مراسم مذهبی اربعین، هئیت‌های عزاداری را به عراق اعزام می‌کند. یک نماینده مجلس گفته است که دولت حسن روحانی از این مراسم «کاسبکاری اقتصادی» می‌کند.

عکس- آرشیو

منابع دولتی ایران تعداد افرادی که سال گذشته همزمان با مراسم مذهبی اربعین به عراق رفته‌اند را ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر اعلام کرده‌اند. جانشین ستاد بازسازی عتبات عالیات که عهده‌دار بازسازی امکان مذهبی است، شمار کسانی که اربعین امسال از ایران به عراق خواهند رفت را ۳ میلیون نفر تخمین زده است.

حسینعلی جاجی‌دلیگانی نماینده شاهین‌شهر در مجلس شورای اسلامی گفته است که دولت با افزایش هزینه صدور ویزا، خدمات بیمه و بلیط هواپیما و اتوبوس، از این مراسم «کاسبکاری اقتصادی» می‌کند.

محسن نظافتی رئیس سازمان حج و زیارت ایران پیش از این هزینه صدور ویزا را ۴۰ دلار  و هزینه بیمه و ویزا را در مجموع ۱۹۰ هزار تومان اعلام کرده بود. شرکت بیمه ایران به عنوان بیمه‌گزار «زائران اربعین» هزینه خدمات بیمه هر فرد را ۱۸ هزار و ۸۰۰ تومان اعلام کرده که با کسر آن از مجموع هزینه‌ها، هزینه صدور ویزا ۱۷۱ هزار و ۲۰۰ تومان خواهد بود.

بنابر این، ارزش برابری دلار برای متقاضیان سفر به عراق ۴ هزار و ۲۸۰ تومان و حدود ۲۵۰ تومان بالاتر از قیمت دلار در بازار ارز  است. قیمت دلار که در یک ماه گذشته با نوسان همراه بوده در هفته گذشته تا ۴ هزار و ۳۰ تومان صعود کرد.

به این ترتیب درآمد سازمان حج و زیارت ایران، در صورتی که تعداد متقاضیان به سه میلیون نفر برسد، تنها از اختلاف قیمت دلار ۷۵۰ میلیون تومان خواهد بود.

کاهش هزینه بیمه

روزنامه جوان، ارگان معاونت سیاسی سپاه پاسداران ایران یکشنبه ۳۰ مهر گزارش کرد که شرکت دولتی بیمه ایران، خدمات بیمه زائران اربعین را به یک شرکت واگذار کرده و این شرکت نیز از متقاضیان ۱۷ درصد کارمزد دریافت می‌کند.

نصرالله پژمان نائب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ایران هم از وزیر کشور خواست که در باره قرارداد دولت با بیمه ایران شفاف‌سازی کند و هزینه بیمه را برای «زائران» کاهش دهد.

پس از آنکه مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که این سوال را دریافت و در دستور کار قرار داده است، شهریار حیدری سخنگوی ستاد اربعین عصر یکشنبه اعلام کرد که پس از مذاکره با شرکت بیمه ایران، سرانه بیمه هر یک از متقاضیان ۲ هزار تومان کاهش یافته است.

بیمه «زائران اربعین» سال گذشته به شرکت بیمه دانا واگذار شده بود.

درآمد این شرکت از فروش خدمات بیمه این گروه بیش از ۳۷۰ و ۵۰۰ میلیارد تومان اعلام شد.

پژمان از دولت خواسته است که به دلیل «اهمیت مراسم اربعین» هزینه زائران را تا آنجا که ممکن است، کاهش دهد و برای متقاضیان تسهیلات ویژه هم در نظر بگیرد.

حسینعلی حاجی دلیگانی هم گفته است که دولت ایران به عنوان یک دولت شیعه باید هزینه را برای متقاضیان کاهش دهد و با اختصاص تسهیلات ویژه تعداد شرکت کنندگان در این مراسم را افزایش دهد.

او گفته است که در این باره وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی باید پاسخگو باشد.

فشار برای کاهش قیمت حمل و نقل

اتحادیه شرکت‌های مسافربری ایران چندی پیش اعلام کرد که قیمت بلیط اتوبوس تا نقاط مرزی را ۱۰۰ درصد افزایش خواهد داد. رئیس این اتحادیه دلیل این اقدام را «خالی بودن اتوبوس‌ها در مسیر بازگشت» اعلام کرد.

خبرگزاری‌های ایران هم از افزایش قیمت بلیت پرواز به عراق خبر داده‌اند. سازمان هواپیمایی ایران پیشتر قیمت پرواز دو طرفه تهران و مشهد به بغداد و نجف را از ۶۵۰ هزار تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان اعلام کرد.

اما بر پایه گزارش خبرگزاری‌ها بلیت هواپیما در برخی از آژانس‌های مسافرتی ۲ میلیون تا ۳ میلیون تومان فروخته می‌شود.

مجید کیانپور نائب رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی گفته است که این کمیسیون به منظور کنترل قیمت بلیت با رئیس سازمان هواپیمایی و سازمان تعزیرات حکومتی جلسه‌ای برگزار می‌کند.

سازمان هواپیمایی ایران پیش از این با صدور اطلاعیه‌ای فروش بلیت پرواز میان ایران و عراق با قیمت «غیر مصوب» را تکذیب کرده است.

کیانپور از دستگاه‌های نظارتی خواسته است که با آژانس‌ها و شرکت‌های خطوط هوایی «قوی‌تر برخورد کنند» و مانع افزایش قیمت و «تشکیل بازار سیاه» در ایام اربعین شوند.

شهاب نادری از نمایندگان اهل سنت در مجلس ایران هم از رئیس دولت خواسته است که «با تسهیلات ویژه از افزایش قیمت بلیت اتوبوس جلوگیری کند».


بیشتر بخوانید:

درآمد ۳۷ میلیارد تومانی بیمه دانا از “زائران اربعین”

درآمد ۱۷ میلیارد تومانی مخابرات از “زائران اربعین”