۲۲ نفر از نمايندگان آذرباییجان و اردبیل در مجلس شوراي اسلامي از هیات رئیسه مجلس خواستند که به صورت «كارشناسانه و فوري» پيگير حل مشكل درياچه اروميه باشند.
به گزارش خبرگزاری فارس، امضاکنندگان این نامه خواستار پاسخگویی دولت در قبال «تبعات اجتماعي، سياسي و اقتصادي حاصل از روند خشك شدن درياچه ارومیه» شده و آوردهاند که «هرگونه گرفتاري در امور فوق متوجه دولت و دستاندركاران مسئول است.»
طرح دو فوریتی که برای جلوگیری از خشک شدن دریاچه ارومیه از طریق انتقال و پمپاژ آب از رودخانه های ارس و سیلوه به مجلس ارائه شده بود، روز ۲۵ مرداد با مخالفت نمایندگان مجلس روبرو شد و برای بررسی «به صورت عادی» به کمسیون مربوطه ارسال شد.
نمایندگان آذرباییجان و اردبیل در مجلس با تکذیب خبری مبنی بر رای مخالف برخی نمایندگان آذرباییجان به طرح دوفوريتي نجات درياچه اروميه، اعلام کردهاند که نمايندگان آذربايجان و اردبيل «به شدت» پيگير حل مشكل درياچه اروميه هستند.
دریاچه ارومیه که بزرگترین دریاچه درون سرزمینی ایران است از مدتها پیش با بحران زیستمحیطی عمیقی روبهرو شده است؛ به طوری که به طور مداوم از میزان آب آن کاسته شده و بخشهای وسیعی از آن از میان رفته است.
به گفته حسن عباس نژاد، مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی ۵۳ درصد از مساحت دریاچه ارومیه تبدیل به شورهزار شده و میزان غلظت نمک آن به بیش از ۴۰۰ گرم در لیتر رسیده است.
چهارشنبه هفته گذشته پس از انتشار فراخوانی مبنی بر برگزاری یک تجمع اعتراضی در روز شنبه،۵ شهریور علیه ادامه وضعیت دریاچه ارومیه، شماری از فعالان مدنی و سیاسی آذرباییجان بازداشت شدند.
بر اساس گزارشهای منتشر شده بیش از ۳۰ نفر از فعالان مدنی تبریز در یک مراسم افطار در تبریز بازداشت شدند. در ارومیه نیز نهادهای امنیتی ۲۰ نفر از فعالان مدنی این شهر را احضار کردند.
۵۳ درصد از مساحت دریاچه ارومیه تبدیل به شورهزار شده و میزان غلظت نمک آن به بیش از ۴۰۰ گرم در لیتر رسیده است
پیش از این در سیزدهم فروردین موسوم به روز طبیعت در ایران نیز، شماری از فعالان مدنی تبریز و ارومیه در جریان یک تجمع اعتراضی درباره شرایط دریاچه ارومیه دستگیر شده بودند.
براساس گفته رئیس سازمان محیط زیست ایران، اکنون بحران زیستمحیطی در این دریاچه از ظرفیت آن خارج شده است و به سوی نابودی تالابهای آن پیش میرود.
به گزارش خبرگزاری مهر، شش هزار هکتار ساحل نمک دریاچه ارومیه میتواند یک سونامی بزرگ نمک ایجاد کند که باعث از میان رفتن باغداری و کشاورزی در شهر ارومیه میشود.
در صورت خشک شدن این دریاچه بزرگ در غرب ایران، آب و هوا و اقلیم مناطق اطراف نیز دچار تغییرات شدیدی خواهد شد. علاوه بر خسارتهای زیستمحیطی غیر قابل جبران، تاثیرات اقتصادی و اجتماعی فراوانی نیز به وجود خواهد آمد که از آن جمله میتوان به کوچ و مهاجرت ساکنان اطراف دریاچه و کسانی که اقتصاد آنها به نوعی به وجود دریاچه و کشاورزی در اطراف آن وابسته است اشاره کرد.