لیلا زانا فعال سیاسی کرد و برنده جایزه ساخاروف، در نامه ای نسبت به حملات ترکیه به مردم غیر نظامی کردستان و سکوت افکار عمومی دنیا هشدار داده و دولت اردوغان را از وقوع جنگ قومیتی در منطقه برحذر داشته است.
زانا که نماینده پارلمان ترکیه است، این نامه را خطاب به دبیر کل سازمان ملل، رییس جمهوری آمریکا، دبیر ناتو، رییس پارلمان اروپا و رییس اتحادیه اروپا و رییس جمهوری ترکیه نوشته و تاکید کرده است که ادامه روند کشتار مردم بی دفاع کرد، صلح جهانی را به خطر خواهد انداخت.
در بخشی از این نامه آمده است : «در این جغرافیا حدود ۲۰۰ سال است که جنگ و درگیری اتفاق می افتد. کردستان نباید تبدیل به فلسطینی دیگر بشود.مدل سریلانکا نباید حتی به اذهان هم خطور کند! چون در این صورت منجر به جنگ قومیتی خواهد شد و این جنگ، صلح جهانی و انسانیت را به سوی فلاکت بیشتر خواهد کشاند.»
زانا: این می ترسم که بعد از فروپاشی دیکتاتورهای خاورمیانه، دیکتاتورهایی در ظاهر مدرن ظهور کنند
لیلا زانا در این نامه به ستم تاریخی مردم کرد در منطقه بین النهرین اشاره کرده و یادآور شده است که آنها همیشه به فرهنگ ملل دیگر احترام گذاشته اند اما خود، همواره ملتی مظلوم بوده اند.
به نوشته خانم زانا خاورمیانه در آستانه تحولات جدیدی است. وی در ادامه نامه اش نسبت به نقض حقوق بشر در کردستان اعتراض کرده و می نویسد :« وقتی بحث ستاتوی سیاسی برای کردها به میان میآید، علیرغم نقض حقوق بشر، بدون در نظرگرفتن کودک و زن و پیر و جوان، بمباران خانه ها و روستاها، عملیات های نظامی برون مرزی و حملات هوایی صورت میگیرد. ندیدن این اعمال غیرانسانی و سکوت در مقابل آنها، آشکارا چشم پوشی از این جنایات انسانی است. چیزی که ملت ما با بهت و تعجب نظاره گر آن است و به عنوان “شرایطی که درک آن سخت است” آن را ارزیابی میکند.»
وی سپس همه دولتهای منطقه را در حمله به مردم کرد، دارای رفتار مشابه ارزیابی کرده و میگوید: «رفتار دولت های منطقه، به شکل مستمر در جهت حمله به کردها و از میان برداشتن آنها است. این مساله نه در چهارچوب کاراکتر قرن ۲۱ بوده و نه برخوردی منصفانه است.»
این عضو پارلمان ترکیه رفتار اردوغان و دولت ترکیه در حمله نظامی به قندیل را مورد انتقاد قرار داده است : « برای مثال در آخرین حملات ترکیه به قندیل، علیرغم اینکه تمامی اعضای یک خانواده غیرنظامی کشته شدند اما این سیاست بلافاصله از سوی مشاور وزیر خارجه کشوری که می خواهد به عضویت اتحادیه اروپا در بیاید، مورد دفاع قرار می گیرد. این شخص در مصاحبه با یک روزنامه سراسری می گوید که این عملیات های نظامی، مشروع، درست و بجا است و در خصوص عملیاتی که غیرنظامیان را هدف قرار داده گرفته، هیچ تردیدی به خود راه نمی دهد.»
سرکوب بخش زیادی از جامعه که همانند او نمی اندیشند، یا فشار بر افرادی که در مقابل رویدادها مواضعی متفاوت با او داشته باشند، از ویژگی های این دیکتاتور جدید است
لیلا زانا همچنین نسبت به حمایت کشورهای غربی از دولت ترکیه هشدار داده است: « با کمال تاسف باید بگویم، کشورهای غربی تا وقتی که نخست وزیر ترکیه را به عنوان الگویی برای خاورمیانه نشان دهند، او، غلظت خشونت علیه کردها را بیشتر خواهد کرد. من از این می ترسم که بعد از فروپاشی دیکتاتورهای خاورمیانه، دیکتاتورهایی در ظاهر مدرن ظهور کنند. سرکوب بخش زیادی از جامعه که همانند او نمیاندیشند، یا فشار بر افرادی که در مقابل رویدادها مواضعی متفاوت با او داشته باشند، از ویژگی های این دیکتاتور جدید است.»
وی در ادامه این نامه به شرایط عبداله اوجالان اشاره کرده و گفته است که وی از سال ۱۹۹۳ ده ها بار صدای سلاح ها را خاموش کرد تا به حل دموکراتیک مساله کرد کمک کند، اما دولت ترکیه همواره مواضع منفی اتخاذ کرده و تنها راه سرکوب در پیش گرفته است.
ليلا زانا در در سال ۱۹۹۱ از سوی دياربکر به عنوان نماينده پارلمان انتخاب شد. اما به جرم سوگند خوردن به زبان کردی به پانزده سال زندان محکوم شده و پس از پايان دوره نمايندگی و مصونيت قضايی اش به زندان رفت. در سال ۱۹۹۵ زانا از سوی پارلمان اروپا برنده جايزه ساخارف شد و سال ۲۰۱۱ دوباره مردم او را به عنوان نماينده مجلس انتخاب کردند و اينک عضو مجلس کشور ترکيه است.
ارتش ترکیه طی روزهای گذشته چندین بار در حمله به منطقه قندیل کردستان، این منطقه را بمباران کرده است. دولت ترکیه و رسانه های نزدیک به دولت این کشور، این حمله ها را واکنشی نسبت به اقدامات سیاسی، نظامی گروه پ.ک.ک دانسته است. این درحالی است که رسانه های کرد و برخی از فعالان حقوق بشر از حمله به مناطق مسکونی و بی دفاع نام می برند.
و کردستان نباید اسرا ییل دیگری شود.این نقشه ای که پس از جنگ جهانی دو ریخته شده است .
کاربر مهمان سورن / 27 August 2011
کردها بر سرزمینابا و اجادی خود نشسته و سکونت دارند قیاس کردستان بیشتر با فلسطین می گنجد تا اسرائیل اتفاقا اگر خوب دقت کنید ایران و ترکیه دو کشور اشغالگر خاک کردستان هستند .
ئاویه ر / 27 August 2011
خانم لیلا زانا بلافاصله پس از ادای سوگند به زبان کردی بازداشت شد. بدنبال آن دولت بازداشت دیگر نمایندگان کرد را آغاز کرد. خطیب دجله، اورهان دوغان و… بازداشت شدند و مابقی مانند زبیر آیدار، یاشار کایا و بسیاری دیگر از ترکیه گریخته و پارلمان کردستان در تبعید را تشکیل دادند.
کاربر مهمان / 27 August 2011
و شباهت دولتهای ایران و ترکیه وعراق به اسراییل چه انکار ناپذیر است…و وای به روزی که شهروندان این کشور ها هر چه بیشتر شبیه زمامداران خود شوند…شاید هم این سکوت معنادار و شهروندان ایرانی و ترک از نشانه های همان روز است.همان روزی که همه با تقاب کریهی از انسانیت برای بچه های سومالی گریه می کنند در اقدامی خود جوش چشمشان را بر فجایع کردستان می بندند و شایدمنتظر می مانند تا کردها به دفاع مسلحانه از خود رست بزنند و همه بیدار شوند و فریاد وا ایرانا و وا انسانا و… سر دهند.
کاربر مهمان / 27 August 2011
مگه فلسطين چجوريه كه كردستان نبايد مثل فلسطين شود؟
کاربر مهمان / 28 August 2011
دردود بر شرف زنان ازادی خواه جهان و کرد و بویژه لیلا زانا بسیار نامه عالیست .با خواندنش احساس کردم ادمهای خوب هنوز مانده اند .انسانیت هنوز دارد نفس می کشد.کردها قطعا باوجود چنین شیر زنانی اینده نیکی دارند شاید دیر ولی به وقوع می پیوندد.این رو تاریخ هم ثابت کرده است
کاربر مهمان / 02 October 2011