پاول دوروف، موسس پیامرسان تلگرام تایید کرد «سرورهای تحویل محتوای این شبکه پیام رسان یا CDN به ایران و تعدادی از کشورهای خاورمیانه منتقل شده است.»
پاول دوروف، موسس پیامرسان تلگرام در توییتر خود تایید کرده است برخی سرورهای «تحویل محتوای» تلگرام به ایران و برخی کشورهای دیگر خاورمیانه منتقل شده است. او در همین حال نوشته است «اگر مقامهای ایران سعی در پاک کردن اطلاعات این سرورها کنند، کاربران ایرانی میتوانند از سرورهای اصلی در اروپا به این موارد دسترسی یابند.»
به گفته پاول دوروف، با توجه به این موضوع سانسور در مورد محتوای این پیامرسان غیرممکن است.
۳۱ تیر امسال محمدجواد آذری جهرمی، مدیر عامل شرکت «ارتباطات زیرساخت» از زیرمجموعههای وزارت ارتباطات ایران در تلویزیون دولتی از ابلاغ مصوبه شورای عالی فضای مجازی درباره انتقال سرور شبکههای اجتماعی به داخل این کشور در بازه زمانی ۱۰ روز خبر داده بود.
در آن مقطع مدیر تلگرام وجود چنین موضوعی را تکذیب کرده بود و در یادداشتی در کانال تلگرامیاش به این موضوع پرداخته و نوشته بود: «تلگرام به عنوان پیامرسانی که اهمیت زیادی برای حفظ حریم خصوصی قائل است، ابداً سرورهای خود را به ایران منتقل نمیکند.»
- بیشتر بخوانید: مقاومت “تلگرام” در برابر فشار حکومت ایران
۵ مرداد ۱۳۹۶ اما کمپین حقوق بشر در ایران با انتشار بیانیهای اعلام کرد تصمیم شرکت تلگرام مبنی بر استفاده از زیرساخت شبکه ایران برای فعال کردن شبکه تحویل محتوای خود یا CDN در داخل کشور، مقامات ایرانی را قادر خواهد کرد تا به اطلاعات ذخیره شده بر روی این شبکه دسترسی داشته و بتوانند آن را حذف و از آن به صورت موثر در راستای افزایش سانسور اینترنتی استفاده کنند.
(CDN (Content Delivery Network یا شبکه تحویل محتوا به شبکهای کامپیوتری گفته میشود که با هدف افزایش سرعت کاربران برای دریافت محتوای چند رسانهای مانند تصویر، صدا و فیلم استفاده میشود. به عنوان نمونه اگر کاربری در ایران کانال تلگرامی را برای اولین بار باز کند، تصاویر، فیلمها و فایلهای صوتی موجود در سرورهای سی.دی.ان ذخیره میشود و در صورتی که کاربر دوباره این کانال را باز کند، برای دانلود این نوع از محتوا نیازی نیست به سرور اصلی تلگرام مراجعه کند. به این ترتیب با کم کردن مسافت، سرعت دسترسی به محتوای چند رسانهای افزایش پیدا خواهد کرد و در نتیجه کاربران و شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنت هزینه کمتری را برای اشتراک خود پرداخت میکنند.
کمپین حقوق بشر در ایران همچنین از اینکه مقامات دولتی در ایران میتوانند به اطلاعات عمومی کانالهای تلگرامی که بیش از ۱۰۰ هزار دنبال کننده دارند و اطلاعات آنها در کامپیوترهای شبکه سی.دی.ان ذخیره شدهاند دسترسی داشته باشند، ابراز نگرانی کرده است.
به گفته کمپین با توجه به قانون ثبت کانالهای تلگرامی وجود سی.دی.انهای تلگرام در ایران میتواند خطرات بیشتری را در پی داشته باشد.
بر اساس قانونی که در دی ماه ۱۳۹۵ تصویب شده است، هر کانال تلگرامی که بیشتر از پنج هزار عضو دارد باید نشانی و مشخصات مدیران آن در بانک اطلاعاتی وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شود؛ در غیر این صورت اجازه فعالیت نخواهد داشت.
در بخشی از مراحل ثبت نام، مدیر کانال باید رباتی را که توسط وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی طراحی و ساخته شده است، در سطح دسترسی مدیر به کانال خود اضافه کند. این ربات قادر خواهد بود مشخصات محتوای مورد نظر مسئولان سانسور اینترنت را دریافت، در بین محتوای کانال جست و جو و در صورت صلاح دید مسئولان امر آن محتوا را از سی.دی.انهای تلگرام حذف کند.
تلگرام در حال حاضر محبوبترین سرویس پیامرسان رمزگذاری شده در ایران است.
بیش از ۲۳ میلیون کاربر تلگرام، یعنی حدود نیمی از کاربران این سرویس پیامرسان در جهان، ساکن ایران هستند.