این طرح با همکاری دانشگاه علوم پزشکی و اداره کل آموزش و پرورش در سطح ایران به اجرا درمی آید و توسط پزشکان مراکز بهداشتی درمانی در سطح شهر و روستا پیگیری میشود. اهداف این طرح پیشگیری از بروز و تشدید بیماریها، کمک به بهبود کیفی آموزش و کنترل افت تحصیلی، تشخیص به موقع کودکان با نیازهای ویژه و جایگزینی صحیح آنان در نظام آموزشی، بررسی میزان شیوع اختلالات جسمانی و روانی کودکان، ارتقای کارآیی جامعه، تهیه شناسنامه بهداشتی کامل برای تمامی کودکان به منظور استفاده در برنامهریزیهای آموزشی و بهداشتی، فراهم نمودن زمینههای مناسب تحقیقاتی و پژوهشی و ارائه توصیههای بهداشتی، آموزشی و روانشناختی به کودکانی که از مشکلات جزئی رنج میبرند اعلام شده است.
گفتنی است که طی سالها، طرحهای مشابه در کشورهای دیگر با برخورد شدید منتقدین دخالت دولتها و حکومتها در پروژههای تادیبی بهداشت-محور روبرو شده است. این منتقدین بر این باور هستند که آزمایشهای اینچنینی، به ویژه در حوزه روانشناسی و روانپزشکی کودکان را در مقابل آزمونهای استانداردسازی شده، بدون درنظر گرفتن پیچیدگیهای فرهنگی و پیشنهی آموزشی آنها قرار میدهد. در چنین شرایطی کودکانی که از پیشینهی آموزشی-فرهنگی متفاوتی نسبت عرف استاندارد شده برخورداراند، برچسب «کودکان با نیازهای ویژه» میخورند و از حق تحصیل برابر محروم میشوند. این منتقدین بر این باور هستند که علم پزشکی و روانپزشکی با توجه به برخورداری از قدرت فرهنگی در جوامع مدرن در حوزه تادیب بهداشت-محور به قدرتی سرکوبگر تبدیل شده است.
به عنوان مثال در این طرح نیز غربال علم پزشکی و قدرت پزشکی در کار است. نوآموزانی که نیاز به ارزیابی تخصصی نداشته باشند پس از دریافت شناسنامهی سلامت به دبستانی که تقاضا کردهاند برای ثبت نام معرفی میشوند اما نوآموزانی که در مرحله مقدماتی مشکوک به مشکل تشخیص داده شوند پس از اجرای آزمونهای تخصصی مورد نیاز و تعیین جایگاه آموزشی به واحد آموزشی مربوطه معرفی خواهند شد.
مثل فاشیست ها! همین کم مانده که بچه های مردم را تبدیل کنند به موش آزمایشگاهی تحقیقات! من واقعا مانده ام که چرا پدر مادر ها تن به همچین سیاست هایی می دهند.
کاربر مهمان / 24 June 2011
اگر در ایران شرایط مساعد و امکانات مادی- معنوی برای رشد و بالندگی افراد با هر استعداد و توانایی وجود داشته باشد، این طرح یک پیشرفت اجتماعی است.با توجه به بیماریهای چون دیسیلاکاسی،ای.اچ.دی. و غیره، یا با داشتن والدینی که از اعتیاد به مخدرات یا ناراحتیهای روانی رنج میبرند همراه با تاثیرات شناخت شده ژنیتیکی یا روحی در منزل بر فرزندان، کودکان این زمانه احتیاج به مراقبت و آموزشهای ویژه بر حسب تواناییهای فردی خود دارند، ولی با توجه به خصلتهای فرهنگی و نابسامانی اداری- آموزشی ایران، اینگونه پروژهها، تقلید و کپیبرداری کورکورانه از روشهای غربی است و ریسک اذیت و آزار،انگشتنما شدن و برچسبنمائی کودکان در جامعه بیشتر خواهد شد.
ایراندوست / 24 June 2011