۲۲ سال است که که «بنیاد پژوهش‏های زنان» سالانه در کشورهای مختلف، کنفرانسی را با همین نام برگزار می‌‏کند.

این کنفرانس امسال در روزهای ۲۴ تا ۲۶ ژوئن، (۳ تا ۵ تیر) در هلند، در شهر آمرسفورت برگزار خواهد شد.

موضوع امسال کنفرانس بنیاد پژوهش‏های زنان «هویت‏‌ها و چالش‏‌ها» است. سخنرانان متعددی از جمله نعیم آزوغ، هاله قریشی، منصوره شجاعی، محبوبه بیات، پروین بختیارنژاد، عشی مؤمنی، علی هنری، شهاب‏الدین شیخی، پریسا کاکایی و چند کار‌شناس و فعال اجتماعی دیگر درباره موضوع‌های مختلف سخنرانی می‌کنند و باهم به بحث و گفت‏وگو می‌‏نشینند.


در کنار سخنرانی‏‌ها، برنامه‏های هنری گوناگون هم اجرا خواهد شد.

درباره موضوع کنفرانس بنیاد پژوهش‌های زنان با پروین شهبازی، سخنگو و یکی از برنامه‏ریزان آن، گفت‏وگویی کره‏ام.

هدف شما از برگزاری کنفرانس بنیاد پژوهش‏های زنان چیست؟

پروین شهبازی: هدف از برگزاری کنفرانس، حمایت از حقوق زنان ایران است. به همین منظور، ما کمیته اجرایی هلند، با بنیاد پژوهش‏های زنان ایرانی، برای برگزاری بیست و دومین کنفرانس بنیاد، همکاری مشترک کردیم.

برای این موضوع، چه نیازی به برگزاری کنفرانس وجود دارد؟

برای دستیابی به حقوق برابر، اول باید این حقوق و مشکلاتی که در سر راه آن است شناخته شود. پژوهش‏هایی انجام بگیرد و پیرامون آن بحث و گفت‏وگو بشود تا مسئله روشن بشود و بعد بتوانند برای دستیابی به آن، به حرکت دربیایند.

ما شاهد هستیم که در فضای مجازی، در اینترنت، راجع به موضوع‌های مربوط به حقوق و مسائل زنان، مانند رفع تبعیض حقوقی زنان و یا خشونت نسبت به زنان، مطالب مختلفی نوشته می‌‏شود و بحث‏های گوناگونی شکل می‌‏گیرد. در بسیاری از دانشگاه‏های اروپا و آمریکا نیز در بخش‏های مربوط به پژوهش‏های زنان روی مسئله زنان ایران کار می‌‏شود. در این صورت چه ضرورتی وجود دارد که به برگزاری این کنفرانس منتهی می‌شود؟

همان‏طور که شما گفتید، آن‏چنان این پژوهش‏‌ها و برنامه‏‌ها گسترده است که همه افراد نمی‌‏توانند همه مطالب را دنبال کنند. به همین دلیل، هر سال یک برنامه مشترک گذاشته می‌‏شود و آخرین پژوهش‏‌ها، با تیترهای مشخص، مورد ارزیابی قرار می‌‏گیرد.

ضمناً فقط این پژوهشگران نیستند که پژوهش‏های‏شان را ارائه می‌‏دهند، بلکه کنشگران هم دعوت می‌‏شوند تا تجربیات‏شان را در اختیار جمع بگذارند.

در کنار این کنفرانس‏های بنیاد، دیدار سالیانه دوستان قدیم، اکتیویست‏‌ها و پژوهشگران هم هست؛ دیدار صمیمانه‏ای که همه در سال آرزو می‌‏کنند که آن روز بیاید و همدیگر را دوباره ببینند.

امسال بیست و دومین کنفرانس بنیاد پژوهش‏ زنان برگزار می‌‏شود. در این ۲۲ سال، این بنیاد چه دستاوردی داشته است؟

بزرگ‏‌ترین دستاوردی که بنیاد پژوهش‌های زنان به نظر من داشته است، ایجاد یک شبکه وسیع از زنان ایران در داخل و به‏ویژه در خارج از ایران است؛ شبکه گسترده‏ای از دوستی‏‌ها که باعث فعالیت‏های مشترک هم شده است.

نسل جوان ایرانی خیلی کمتر در گروه برگزارکننده‏های کنفرانس دیده می‌‏شوند. چرا؟

به‌نظر من، علت این است که جنبش زنان ایرانی به وسیله نسل ما، یا نسل قدیمی‏‌تر ایجاد شد و جوانان ایرانی در خارج از کشور با این جنبش پیوند لازم را ندارند. البته این پل‏‌ها گذاشته شده است. ما برای این‏که این مشکل را که برای ما هم قابل رؤیت بود، رفع کنیم، امسال یک روز تمام را به نسل جوان و جنبش زنان ایرانی اختصاص داده‏ایم و در کمیته ما هم جوانان نقش بسیار فعالی دارند.

فکر می‌‏کنید این عدم هماهنگی یا شکافی که در خارج از کشور بین نسل شما و نسل جوان امروز ایرانی به‏وجود آمده است، از کجا نشئت می‌‏گیرد؟

فکر می‌‏کنم باید این شکاف را به طور کلی در دو شرایط مختلف بررسی کنیم. یکی در داخل ایران است که من چون سال‏هاست از آن‌جا دورم، نمی‌‏توانم زیاد درباره آن قضاوت کنم. درباره خارج از ایران اما باید بگویم، فرزندان ما در اینجا شرایط دیگر و با فرهنگ و زبان دیگری بزرگ شده‏اند.

اگر به شکل طبیعی، بین دو نسل همیشه یک شکاف عمیق هست، این شکاف در مهاجران، معمولاً بزرگ‏‌تر است. به دلایل دوفرهنگی بودن و به دلایل مشکلاتی که نسل اول مهاجران در زندگی خودشان داشته‏اند و چالش‏هایی که در این‏جا برای دستیابی به یک حداقل زندگی داشته‌اند، این شکاف معمولاً وسیع‏‌تر است.

موضوع سخنرانی‏‌ها و در کل موضوع اصلی کنفرانس امسال بر چه اساسی انتخاب شده‏اند؟

موضوع اصلی کنفرانس «هویت‏‌ها و چالش‏‌ها» است. ما مخصوصاً از واژه «هویت‏‌ها» استفاده کرده‏ایم، چون معتقدیم جنبش زنان ایرانی دارای فقط یک هویت نیست. رنگ‏‌ها و اندیشه‏های مختلف دارد و ما باید به این رنگ‏‌ها، اندیشه‏‌ها و طیف‏های مختلف میدان بدهیم تا رشد کنند. مسئله دوم چالش‏هایی است که طبیعتاً پژوهشگران و کنشگران ما چه در ایران و چه در خارج با آن درگیرند.

این تی‌تر اصلی ماست. زیرتیترهایی هم داریم که یکی از آن‏‌ها «جنسیت و خشونت» است. همانطور که می‌‏دانید، متأسفانه خشونت هم‏چنان در ایران بیداد می‌‏کند، به‏ویژه خشونت جنسی و همین مسئله باعث شده است بسیاری از زنان به خارج از ایران مهاجرت کنند و یا تقاضای پناهندگی کنند. می‌خواهیم بدانیم این زنان با چه چالش‏هایی در ساختن زندگی جدید خود در محیط اجتماعی این‏جا مواجه هستند.

تی‌تر سوم که برای ما بسیار هم مهم هست، «رابطه جنبش زنان و جوانان» است.

برای حضور مردان در این کنفراس چه تلاشی کرده‏اید؟ آیا در انتخاب سخنران‏‌ها و سخنرانی‏های‏تان به این نکته دقت کرده‏اید؟

وقتی ما اطلاعیه‏‌ها را پخش می‌‏کردیم و از دوستان مرد خود می‌‏پرسیدیم که آیا اطلاعیه را دریافت کرده‏اند، می‌‏گفتند: «بله! آن را به خانم‏مان داده‏ایم.» بعد دیدیم در ارتباط با کنفرانس زنان، خودبه‏خود این تصویر اشتباه رایج می‌‏شود که این برنامه ویژه زنان است.

در حالی که emancipation یا برابری زن و مرد، بدون وجود مردان اصلاً امکان‏پذیر نیست. به‏هرحال دوباره باید یادآور بشویم، دوباره باید تماس بگیریم که نه دوستان! وجود شما در این برنامه بسیار مهم است.
برای سخنرانان هم مخصوصاً در نسل جوان، به‏طور مساوی، از آقایان فعال کنشگر و یا پژوهشگر دعوت کرده‏ایم.