گروه ۱+۵ از نامه ايران برای آغاز دور تازه مذاکرات هسته‌ای استقبال نکرده است.

خبرگزاری رويترز گزارش داد مايا کاسيجانسيک، سخنگوی کاترين اشتون، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا گفته است نامه ايران به گروه ۱+۵ دربرگيرنده هيچ موضوع تازه‌ای برای از سرگيری مذاکرات هسته‌ای نيست.

سعيد جليلی، مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ايران روز سه‌شنبه ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۰ در نامه‌ای به کاترين اشتون، «احترام به حقوق ملت‌ها» و «پرهيز از به‌کارگيری فشار» را دو پايه اساسی برای همکاری‌ اعلام کرده بود.

جليلی گفته بود گفت‌وگوها بايد به عنوان مثال «دلايل ريشه‌ای تروريسم، قاچاق مواد مخدر، دزدی دريايی در آب‌های آزاد، همکاری تقويت شده در حوزه تأمين و امنيت انرژی و نيز خلع سلاح هسته‌ای» را شامل شود.

در همين حال مجتبی ثمره هاشمی، مشاور ارشد محمود احمدی‌نژاد، رييس‌جمهوری ايران روز چهارشنبه ۲۱ ارديبهشت گفت: «تأکيد ايران بر ادامه مذاکرات با ۱+۵ در چارچوب عدالت و احترام متقابل است و ايران بر ميزبانی استانبول برای دور جديد مذاکرات تأکيد دارد.»

آمريکا و غرب می‌گويند مذاکرات با ايران بايد صرفاً درباره برنامه هسته‌ای اين کشور باشد ولی مقامات جمهوری اسلامی خواهان گسترش دادن دامنه گفت‌وگوهای هسته‌ای به موضوعات جهانی هستند

وی افزود: «اراده جمهوری اسلامی ايران بر اين است که در چارچوب احترام متقابل مشکلات حل شود.»

آمريکا و غرب می‌گويند مذاکرات با ايران بايد صرفاً درباره برنامه هسته‌ای اين کشور باشد اما مقامات جمهوری اسلامی خواهان گسترش دادن دامنه گفت‌وگوهای هسته‌ای به موضوعات جهانی هستند.

آخرين دور مذاکرات ايران و گروه ۱+۵ بهمن ۱۳۸۹ در استانبول ترکيه برگزار شد. پس از نشست استانبول اشتون به خبرنگاران گفت: «همچنان ضروری است که ايران نشان دهد برنامه‌ هسته‌‌ای‌اش صلح‌آميز است.»

آمريکا، روسيه، بريتانيا، فرانسه، چين و آلمان اعضای گروه ۱+۵ هستند که در رابطه با برنامه هسته‌ای ايران فعاليت می‌کنند.

برنامه اتمی ايران همواره موضوعی بحث‌برانگيز بوده است. آمريکا و کشورهای غربی می‌گويند اين احتمال وجود دارد که برنامه هسته‌ای ايران در جهت «مقاصد نظامی» باشد.

بر همين اساس، علاوه بر شورای امنيت سازمان ملل که تاکنون با صدور چهار قطعنامه، به تحريم‌ها عليه برنامه اتمی ايران و افراد و سازمان‌های مرتبط به آن رأی داده، آمريکا، اتحاديه اروپا و برخی ديگر از کشورها تحريم‌های يک‌جانبه‌ای نيز عليه ايران اعمال کرده‌اند.

اما ايران می‌گويد که برنامه هسته‌ای‌اش، صلح‌آميز است.

يوکيا آمانو، مدير کل آژانس بين‌المللی انرژی اتمی در گزارش تازه خود که اسفند ۱۳۸۹منتشر شد، اعلام کرد «نشانه‌هايی وجود دارد که ايران برخی از فعاليت‌های نظامی مربوط به برنامه هسته‌ای را بعد از سال ۲۰۰۴ ادامه داده است.»