معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست می‎گوید ایرانی‌ها یک سوم  مواد غذایی خود را از لحظه تولید  در مزرعه تا زمان مصرف بر سر سفره هدر می‌دهند.

معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از فرهنگ مصرف‌گرایی در بین ایرانی‌ها انتقاد کرد/ عکس از آرشیو

رئیس سازمان محیط زیست که در همایش محیط زیست و حقوق شهروندی صحبت می‎کرد، از «فرهنگ مصرف‌گرایی» در بین ایرانیان انتقاد کرد.

او با اشاره به محدودیت منابع آبی در ایران گفت هدر رفت غذا در ایران باعث تلف شدن حداقل ۲۷ میلیارد متر مکعب آب در سال می‌شود.

به گفته معصومه ابتکار این غذای باقی مانده علاوه به آسیبی که به خاک می‌زند به تولید پسماند و زباله می‌انجامد که مدیریت آن هزینه زیادی می‌برد.

ابتکار اعلام نکرده که این آمار بر اساس چه پژوهشی انجام شده اما این آمار با آمار جهانی برابری می‌کند.

رئیس سازمان محیط زیست گفته تنها راه حل این موضوع اصلاح رفتار و تغییر رویکرد است که باید با آموزش کودکان شروع کرد. ابتکار اضافه کرد که برای دستیابی به این منظور سازمان محیط زیست به توافق‌هایی با وزارت آموزش و پرورش دست یافته است.

او تدوین دستورالعملی برای ۱۰۶ مدرسه ایران و تأسیس مدارس طبیعت را از جمله نتایج توافق آموزش پرورش و محیط زیست دانست.

ابتکار پیشنهاد داد که می‌توان مانند ژاپن مسئولیت نظافت، مدیریت پسماند، آماده سازی فرآورده‌های غذایی و حفظ فضای سبز را به دانش آموزان واگذار کرد.

ابتکار گفت در مسئله آلودگی هوا نیز نیاز به کمک شهروندان است تا مردم کمتر از خودروهای شخصی و بیشتر از وسایل نقلیه عمومی و دوچرخه استفاده کنند.

آمار جهانی هدررفت غذا

آمارها رسمی نشان می‌دهد حدود یک سوم از تمام مواد غذایی تولیدشده در جهان یا اصلاً به دست مصرف‌کنندگان نمی‌رسد یا به هدر می‌رود.

بنابر اعلام سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل (فائو) سالانه ۱.۳ میلیارد تن از مواد غذایی و محصولات کشاورزی تولیدی در جهان هدر می‌رود. سهم ایران از کل غذایی که هرسال در جهان به هدر می‌رود ۲.۷ درصد است.

این آمار از هدر رفت غذا در حالی اعلام شده است سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل (فائو) اعلام کرده بود که در جهان هنوز ۸۰۵ میلیون نفر از گرسنگی رنج می‌برند و یک میلیارد نفر از مردم زمین دچار سوء تغذیه‌اند.

سبب اصلی هدر رفتن مواد غذایی را در بسیاری از کشورهای ثروتمند، ساختار نادرست مصرف می‌دانند. تعیین تاریخ انقضای سفت و سخت که در بسیاری مواقع نیز پایه درستی ندارد یکی از این موارد است.

تخمین‌زده می‌شود جمعیت جهان تا سال ۲۰۵۰ به حدود ۷. ۹ میلیارد نفر خواهد رسید. این درحالی است که هم‌اکنون نیز جهان شوک بزرگی را در زمینه تولید مواد غذایی تجربه ‌می‌کند. تولید چهار محصول عمده غدایی جهان برنج، ذرت، سویا و گندم پنج تا هفت درصد کاهش یافته. پیش‌بینی می‌شود این کاهش تولید مواد غذایی بر اثر تشدید تغییرات آب و هوایی و گرمایش زمین در ۲۵ سال آینده به سه برابر وضع فعلی خواهد انجامید.

در چنین شرایطی اصلاح الگوی مصرف و جلوگیری از هدررفت غذا می‌تواند نقشی جدی در بهبود امنیت غذایی انسان‌ها بازی کند.


بیشتر بخوانید