محسن کاکارش ـ طی هفته گذشته، طی درگیری و حمله مسلحانه در چندین رویداد جداگانه در کردستان، دست کم ده نفر توسط افراد نا‌شناس و نیروهای دولتی کشته و زخمی شدند. از سوی دیگر در پی تجمع اعتراضی مردم در شهرهای تبریز و ارومیه نیز ده‌ها نفر بازداشت شدند.

در پی فراخوان فعالان مدنی و محیط زیست و برخی جریان‌های سیاسی در آذربایجان روز سیزدهم فروردین‌ماه تجمعی اعتراضی به وضعیت دریاچه ارومیه در شهرهای تبریز و ارومیه برگزار شد.

به گزارش انجمن دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجانی در ایران (آداپ) نیروهای انتظامی ۷۰ نفر از تجمع‌کنندگان را بازداشت کردند.

سازمان عفو بین‌الملل به دنبال این رویداد با صدور بیانیه‌ای خواستار اقدام فوری در مورد وضعیت بازداشت‌شدگان شد.

این سازمان مدافع حقوق بشر در بیانیه خود آورده است، بیشتر بازداشت‌شدگان آزاد شده‌اند، اما از محل نگهداری حداقل پنج تن از آنان هیچ اطلاعی در دست نیست.

این در حالی است که وب‌سایت آذوح که اخبار مربوط به آذربایجان را پوشش می‌دهد نوشته است، پنج‌تن از بازداشت شدگان مورد شکنجه شدید نیروهای امنیتی واقع شده‌اند.

گفته می‌شود، روز دوشنبه خانواده بازداشت‌شدگان که در مقابل زندان تبریز تجمع کرده بودند با ضرب و شتم نیروهای امنیتی مواجه شدند. به دنبال آن خیابان‌های اطراف این زندان به صحنه بیان شعارهای تند و درگیری مردم با نیروهای امنیتی تبدیل شده بود.

از سوی دیگر بهمن نصیرزاده، معلم و شاعر آذربایجانی روز چهارشنبه در شهر ماکو بازداشت و روانه زندان شد.
این فعال فرهنگی ۲۳ شهریورماه سال ۱۳۸۹ پس از ۱۱۶ روز بازداشت با قرار وثیقه ۵۰ میلیون تومانی از زندان ماکو آزاد شده بود.

آقای نصیرزاده در دادگاه انقلاب خوی به اتهام تبلیغ علیه نظام و عضویت در حزب گاموح به یک سال حبس محکوم شده بود.

در هفته گذشته، محمدرضا هادی، شهروند آذربایجانی از سوی دادگاه انقلاب تبریز به اتهام جاسوسی به دوسال زندان محکوم شد.

به گزارش منابع خبری آذربایجان، این شهروند که هشت سال گذشته را در نخجوان اقامت داشته، به منظور دیدار با خانواده خود به ایران بازگشته بود که از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شد.

گفته می‌شود آقای هادی مورد شکنجه شدید نیروهای امنیتی واقع شده است.

کردستان

هفته گذشته کردستان شاهد رویدادهای خشونت‌باری بود که در پی آن دست کم ده نفر کشته و زخمی شدند.

به گزارش خبرگزاری مهر، روز شنبه ۱۳ فروردین ماه در پی حمله افراد مسلح نا‌شناس به یک پاسگاه مرزی در مریوان چهارنفر از پرسنل مرزبانی کشته و دو نفر دیگر زخمی شدند.

حزب حیات آزاد کردستان (پژاک) مسئولیت این رویداد را بر عهده گرفت.

در اطلاعیه‌ای که این گروه در تارنمای خود منتشر کرده، آورده است که حمله نظامی فوق در پاسخ به اعدام حسین خضری و «فشار بر خلق کرد» انجام یافته است.

حسین خضری، زندانی سیاسی کرد بامداد ۲۴ دی‌ماه ۱۳۸۹ در زندان ارومیه اعدام شد در حالی که وکیل و خانواده‌اش از اجرای این حکم خبری نداشتند.

دو روز پس از این رویداد، دونفر توسط نیروهای دولتی در اطراف شهر سنندج کشته شدند.

به گزارش خبرگزاری فارس، ابراهیم حسینی معاون عملیات سپاه بیت‌المقدس کردستان گفته بود: «طی عملیاتی منسجم و با استفاده از اطلاعات نیروهای بسیجی روز دوشنبه در یکی از روستاهای مخروبه سنندج گروه تروریستی سلفی دستگیر و دو نفر از اعضای این گروه به هلاکت رسیدند.»

سلفی گروهی از مسلمانان هستند که راه نجات مسلمانان را بازگشت به قوانین قرآن و سنت طبق فهم «سلف صالح» می‌دانند.

این گروه به سه شاخه اصلی «سلفی محافظه‌کار و درباری»، «سلفی سیاسی رادیکال» و «سلفی جهادی» (سلفی تکفیری) تقسیم می‌شوند.

همچنین در این هفته محمد خاکپور، فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران از کشته شدن دو نفر خبر داد که به گفته وی در عملیات مسلحانه روز چهارم فروردین ماه سنندج شرکت داشته‌اند.

شامگاه روز پنجشنبه چهارم فروردین‌ماه نیز طی دو حادثه بر اثر تیراندازی افراد نا‌شناس چهار نفر در سنندج کشته و زخمی شدند.

روز ۱۸ فروردین‌ماه سه نفر از زندانیان در محوطه زندان مرکزی شهر ارومیه اعدام شدند.

به گزارش آژانس خبری موکریان، توحید معصومی دجین، خالد اسماعیلی و مسعود قوی پنجه افرادی هستند که به دار آویخته شدند.

اتهام این افراد از سوی مراجع قضایی جرایم مربوط به مواد مخدر عنوان شده است.

در ماه‌های گذشته نیز در این زندان بیش از ده تن از شهروندان به اتهام خرید و فروش مواد مخدر به دار آویخته شدند.

همچنین در هفته گذشته، امیر امینی اعلم، شهروند کرد از سوی دادگاه انقلاب اسلامی مهاباد به اتهام همکاری با احزاب کرد به یک سال زندان محکوم شد.

این شهروند که سال گذشته توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از مدتی با قرار وثیقه آزاد شده بود، هم اکنون دوران محکومیت خود را در زندان مرکزی مهاباد سپری می‌کند.

در این هفته شماری از فعالان مدنی نیز در سلماس با قید وثیقه از زندان آزاد شدند.

به گزارش هرانا، سلماس صالح جهانگیری، مصطفی جهانگیری، فرزنده پنیرک و محمد اطمانی بهیک که در اواخر اسفندماه سال گذشته بازداشت شده بودند و همچنین امیر شهروند تهرانی و ماهرز نجفی به قید وثیقه‌های ده تا چهل میلیونی از زندان آزاد شدند.