مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه از ایران خواسته است کاری کند که شبه‌نظامیان شیعه آتش‌بس در سوریه را نقض نکنند. بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، اظهارات وزیر خارجه ترکیه را غیرسازنده خوانده و گفته است چنین سخنانی شرایط را پیچییده‌تر و بحران سوریه را عمیق‌تر می‌کند.

بحران آب آشامیدنی در دمش (عکس: از آرشیو)

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی به خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفته است:

«آتش‌بس جاری در سوریه به صورت پی در پی از سوی گروه‌های مسلح مخالف دولت این کشور نقض شده و بر اساس اطلاعات مستند موجود، موارد نقض آتش‌بس از سوی گروه‌های مسلح تنها در یک روز بیش از ۴۵ بار بوده که جزئیات بیشتر آن در صورت ضرورت قابل انتشار است.»

بیشتر بخوانید: ترکیه: ایران مانع از نقض آتش‌بس در سوریه شود

قرار است مذاکرات صلح به ابتکار روسیه و ترکیه و با مشارکت ایران در سه مرحله در شهر آستانه قزاقستان برگزار شود. به گفته چاووش‌اوغلو این مذاکرات ۲۳ ژانویه آغاز می‌شود. شورشیان اما سه‌شنبه ۳ ژانویه اعلام کردند که به خطر نقض آتش‌بس از سوی حکومت اسد در مذاکرات شرکت نمی‌کنند.

«وادی بردی» در حوالی دمشق صحنه درگیری‌هایی بین شورشیان و شله‌نظامیان شیعه است.

بی‌آبی در دمشق

۷۰ درصد از آب آشامیدنی ساکنان دمشق از وادی بردی، در شمال غربی پایتخت سوریه تأمین می‌شود. از سال ۲۰۱۲ تاکنون شورشیان وادی بردی را تصرف کرده‌اند. شبه‌نظامیان حزب‌الله، از مهم‌ترین هم‌پیمانان اسد و ایران این منطقه را محاصره کرده‌اند.

تقاضای مولود چاووش‌اوغلو از ایران به درگیری‌های حزب‌الله با شورشیان در وادی بردی نظر دارد.

۲۲ دسامبر ۲۰۱۶ در وادی بردی یک مخزن عظیم آب آشامیدنی در یک حمله هوایی حساب‌شده منفجر شد و از بین رفت. در ویدیویی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، می‌توان دید که سقف مخزن در اثر بمباران هوایی کاملاً آسیب دیده است.

شورشیان و اسد و هم‌پیمانانش یکدیگر را متهم می‌کنند که مهم‌ترین منبع آب آشامیدنی دمشق در عین الفیجه در وادی بردی را منهدم و آب آن را به گازوئیل آلوده کرده‌اند. مخالفان اسد اما می‌گویند بنای مخزن عظیم عین‌الفیجه از بتون است و محال است که بتوان آن را به سادگی منفجر کرد. به همین جهت آن‌ها اسد را متهم کرده‌اند که با استفاده از بمب‌های بشکه‌ای برای ایجاد اخلال در روند مذاکرات صلح مخزن آب آشامیدنی اهالی دمشق را ویران کرده است.

هنوز معلوم نیست که مسئولیت از بین بردن مهم‌ترین منبع آب آشامیدنی ساکنان دمشق با کدامیک از طرف‌های درگیری‌ست.

در جنگ حلب طرفداران اسد سه بار به تلمبه‌خانه آب آشامیدنی شهر حمله کرده بودند. در هر حال، در پرتو این تحولات، چهار میلیون نفر در دمشق با بی‌آبی مواجه‌ شده‌اند.

استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل از بی‌آبی در دمشق اظهار نگرانی کرده است:

«کمبود آب آشامیدنی یک وضع اضطراری است که ممکن است به انواع بیماری‌ها به ویژه در نزد کودکان بینجامد.»

آب مورد نیاز اهالی دمشق از دو منبع دیگر هم تأمین می‌شود. اما به دلیل ضعف آب‌رسانی و خرابی پمپ‌های آب، دولت نمی‌تواند آب مورد نیاز مردم را از این دو منبع تأمین کند. به گزارش الجزیره، صلیب سرخ جهانی و سازمان ملل تلاش می‌کنند با تعمیر پمپ‌های آب، اب‌رسانی به مردم را مؤثرتر و سریع‌تر کند. در طی جنگ داخلی سوریه نیمی از زیرساخت‌های آب‌رسانی به دمشق از بین رفته یا فرسوده شده است.

سازمان ملل اعلام کرده که موفق شده فقط یک سوم آب آشامیدنی مورد نیاز مردم را تأمین کند.

در دمشق فقط دو ساعت در روز آب آشامیدنی در اختیار مردم قرار دارد. در باقی ساعت‌های رورز آب قطع است. حکومت اسد با تانکرهای آب، آب آشامیدنی مورد نیاز را در محله‌های دمشق توزیع می‌کند. اما کیفیت آب خوب نیست و بنا به گزارش‌های پراکنده‌ای که منتشر شده، ظاهراً عده‌ای از اهالی دمشق به خاطر آلودگی آب آشامیدنی در بیمارستان‌ها تحت درمان قرار گرفته‌اند.

برخی از مدارس دمشق هم به خاطر قطعی آب تعطیل شده‌اند.

بیشتر بخوانید: