جواد ظریف در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل با استفان دیون، همتای کانادایی خود دیدار کرد. ترمیم مناسبات گسسته دو کشور از جمله زیر سایه تحریمها، بحث استرداد خاوری و موضوع دستگیری هما هودفر قرار دارد.
وزیر خارجه ایران عصرسهشنبه (۳۰شهریور/۲۰ سپتامبر) در نیویورک با همتای کانادایی خود ملاقات کرد. جزییات چندانی از مباحث این دیدار منتشر نشده اما مقامهای کانادایی به خبرنگار بیبیسی گفتهآند که طرفین در باره پروندههای کنسولی و مسائل خاورمیانه صحبت کردهاند.
ملاقات جواد ظریف و استفان دیون، نخستین دیدار مقامات ارشد ایران و کانادا پس از قطع مناسبات دیپلماتیک دو کشور است. دولت سابق کانادا به نخستوزیری استفان هارپر، روابط سیاسی خود با جمهوری اسلامی را در سال ۱۳۹۱ قطع کرده بود اما با روی کار آمدن دولت لیبرال جاستین ترودو، گفتوگوهای مقدماتی برای احیای مناسبات شروع شد. به غیر از دیدار ۳۰ شهریور، مقامات سیاسی دو کشور دو دیدار دیگر داشتهاند.
قطع رابطه دو کشور با تصمیم یک طرفه دولت کانادا در واکنش به حمله “دانشجویان بسیجی” به سفارت بریتانیا در تهران و نقش جمهوری اسلامی در جنگ داخلی سوریه صورت گرفت.
دولت سابق کانادا، جمهوری اسلامی را به حمایت از تروریسم متهم میکرد. دولت جدید نیز از نقض حقوق بشر در ایران و حمایت جمهوری اسلامی از گروههای تروریستی و تهدید نظامی اسرائیل انتقاد میکند.
ایران پس از فرار محمود رضا خاوری به کانادا پیوسته خواهان استرداد او شده است. خاوری که از متهمان پرونده اختلاس سه هزار میلیارد تومانی است، به کانادا گریخته و از سال ۱۳۹۰ تاکنون در آنجا به سر میبرد. متقابلا دولت کانادا خواهان آزادی هر چه سریعتر هما هودفر، استاد دانشگاه است که از خرداد ۱۳۹۵ در سفر به ایران دستگیر شد.
روزنامه کانادایی «گلوب اند میل» دستگیری هما هودفر را به درخواستهای ایران برای بازگرداندن خاوری ربط داد و نوشت ممکن است ایران از دستگیری هودفر بهعنوان اهرم فشاری برای استرداد خاوری استفاده کند.
دادگاه عالی کانادا اخیرا به مصادره میلیونها دلار از داراییهای ایران به نفع قربانیان تروریسم رای داد. استفان دیون، وزیر خارجه کانادا در بهمن ۱۳۹۴ گفته بود کشورش برخی تحریمهای ایران را لغو خواهد کرد اما “نسبت به رژیمی که برای حقوق بشر خطر محسوب میشود و با متحدان کانادا از جمله اسرائیل دوست نیست، سطحی از بیاعتمادی را حفظ خواهد کرد.”
دیون در فوریه ۲۰۱۶ در جریان یک سخنرانی در مجلس کانادا گفته بود باز کردن سفارتخانهها و از سرگرفتن روابط سیاسی بین دو کشور اولویت اول کانادا نیست.
کانادا مامن خانواده ها و سرمایه های فاسدین حکومتی ایران است. هیچ شنیده اید اینها علیرغم رفتار دیپلماتیک تند کانادا بر علیه ایران، حمایت شدید آن از دولت اسراییل و پیشقدمی در طرح قطعنامه های حقوق بشری علیه ایران به این کشور پرخاش کنند؟
سیما / 22 September 2016
سیما خانم درست می گویند! دولت کانادا باید با پیروی از ولی امر مسلمین جهان سید علی اف با رژیم صهیونیستی و با امریکا مبارزه کند! در سرکوب مردم فتنه گر ایران با دولت برادر پوتین همراه باشد. این کار بدی است که در باره پایمال شدن حقوق بشر در ایران اعتراض می کند!
هیچ دولتی نباید بفکر منافع و حقوق ملت خود باشد. سرمایه های کشورشان را بدهند برای ساختن صحن و گنبد ها و مناره ها ی طلایی و ساخت مدرسه های آخوندی و زیرساختهای خدمات به زائران و راهپیمایی اربعین در عراق و جنوب لبنان و غزه و جاهای دیگر. از جان و مال مردم خود برای دفاع از حرم بشار اسد (عضو کنفرانس 6+2 خلیج فارس یعنی عربی)، برای گسترش نفوذ و تسلط حکومت روسیه در ایران و منطقه خاورمیانه ، برای ….. !
مردم فتنه گر ایران هم فکرشان مشغول شعارها درباره امریکا یعنی آن سر دنیا باشد. بیخ گوشمان دشمن تاریخی و خطرناک دیوار به دیوار را نبینند !
فرهاد / 22 September 2016
البته فساد گسترده و روز افزون حکومت به اندازه ای است که کانادا هم جا برای این همه فاسد ندارد. خود جمهوری اسلامی بهترین جا برای فاسدان است، با این شرط که سهم ولی امر مسلمین جهان سیدعلی اف را بدهند، تنها در خدمت نظام یعنی اوجب واجبات باشند و گرایشی به مردم فتنه گر ایران نداشته باشند.
تنها دو سه نمونه از بسیار اینکه، رئیس وقت دیوان محاسبات در سالهای 87 و 88 (معاون اول بعدی احمدی نژاد) به مجلس گزارش داد که نیمی از درامدهای نفتی سالهای 86 و 87 هنوز به خزانه واریز نشده! بعدها 18 و نیم میلیارد دلار طلا و ارز هم در مرز ترکیه به دست دولت اردوغان افتاد! صدا از کسی در نیامد جز اینکه حداد خیلی عادل اعلام کرد که تریلی پر از طلا و ارز مال آقا مجتبی نبود !
شگفتا که همه این ها که جزئی کوچک از واقعیت های تلخ حکومت مقدس است فراموش شد! غارتگران برهبری ولی امر مسلمین جهان غم مردم فتنه گر ایران را ندارند از اینکه یکی از شریکان سهم اینها را نداده مقداری از پول غارت شده را بردارد و در برود ناراحتند !
خواهشمندم به گزارشها درباره هزینه های نجومی ساخت حرم و گنبدها و مناره های طلایی و رایپیمایی ها اربعین و هزینه ها در لبنان و غزه و …. و هزینه دفاع از حرم بشار اسد و هزینه ای آخوندهای حکومتی و …. هم نگاهی بکنید.
فرهاد / 22 September 2016