محمد خاتمی، رئيس‌جمهور پيشين ايران، حضور اصلاح‌طلبان را در انتخابات نهمين دوره مجلس شورای اسلامی ايران، وابسته به تحقق سه شرط اعلام کرد.

 
به گزارش تارنمای خبری فراکسيون خط امام مجلس ايران (پارلمان نيوز)، محمد خاتمی شامگاه يک‌شنبه پنجم دی‌ماه جاری در ديدار با نمايندگان اصلاح‌طلب مجلس، از «آزادی زندانيان سياسی و ايجاد فضای آزاد برای احزاب، پايبندی مسئولان به قانون اساسی و برگزاری انتخاب آزاد و سالم» به‌عنوان سه شرط حضور اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس نهم نام برد.

نهمين دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی ايران سال ۱۳۹۰ برگزار می‌شود.

خاتمی گفت: «اگر اين شرايط محقق شد، تصميم می‌گيريم که چگونه عمل کنيم. اما با توجه به روندی که هم‌اينک حاکم است، به نظر می‌رسد شرايط در آينده سخت‌تر و راه‌ها بسته‌تر و محدوديت‌ها گسترده‌تر خواهد شد.»

به گفته رئيس‌جمهور پيشين ايران، مردم اگر احساس کنند که «کانديداهای مورد نظرشان در انتخابات حضور دارند و آرای اعلام‌شده همان آرايی است که به صندوق‌ها ريخته شده»، به سلامت انتخابات «اطمينان» پيدا می‌کنند و همه «با اشتياق» در اين انتخابات شرکت خواهند کرد.

وی افزود: «منظوراز انتخابات ناسالم، فقط امکان وقوع تقلب در رأی‌گيری نيست، بلکه تأکيد ما بر انتخابات سالم، حفظ سلامت در تمامی مراحل انتخابات از مقدمات تا نحوه تشخيص صلاحيت‌ها، حقوق کانديداها در نظارت بر صندوق‌ها و روند رأی‌گيری و شمارش آرا است.»

در قانون انتخابات ايران، «صلاحيت» افرادی که می‌خواهند کانديدا شوند بايد به تأييد شورای نگهبان برسد. همچنين ترکيب‌ هيأت‌های نظارت و اجرايی و بازرسان که کار برگزاری و نظارت و شمارش آرا را بر عهده دارند از سوی دولت و شورای نگهبان تعيين می‌شود.

امروز همچنین برخی از نمایندگان اصولگرای مجلس گفتند «خاتمی زمینه‌ای برای بازگشت به عرصه سیاسی ندارد.» حامیان دولت از محمد خاتمی در کنار میرحسین موسوی و مهدی کروبی به عنوان «سران فتنه» نام می‌برند و خواهان بازداشت و محاکمه آن‌ها هستند.

محمد خاتمی در بخش ديگری از سخنانش با انتقاد از بازداشت و محکوميت مخالفان سياسی گفت اين افراد به وضع موجود، «منتقد و معترض» بودند و حتی اگر «اشتباهی» داشتند، «حق» نبود که بازداشت و محکوم شوند.

پس از انتحابات بحث‌برانگيز رياست‌جمهوری ايران در سال گذشته، هزاران نفر از شهروندان معترض به نتيجه انتخابات و صدها فعال سياسی، دانشجويی، زنان و روزنامه‌نگاران بازداشت شدند.

رئيس‌جمهور پيشين ايران، نظام جمهوری اسلامی ايران را «خوب و قابل دفاع» توصيف کرد اما افزود روش‌ها و سياست‌ها قابل «نقد و اصلاح» هستند.

به گفته خاتمی، «حذف و برخوردهای خشن باعث تقويت صداهايی می‌شود که با اصل نظام و انقلاب مخالف هستند.»