آدم‌ربایی، شکنجه و اعدام: عفو بین‌الملل افراط در خشونت گروه‌های شورشی سوریه را مستند کرده است. برخی از این گروه‌ها از سوی آمریکا حمایت می‌شوند.

جنگجویان جبهه النصره در منطقه ادلب
جنگجویان جبهه النصره در منطقه ادلب

سازمان عفو بین‌الملل می‌گوید در میان این گروه‌های مخالف، شبه‌نظامیانی وجود دارند که تحت حمایت آمریکا یا قدرت‌های منطقه قرار دارند.

این سازمان جامعه جهانی را فرامی‌خواند که حمایت از گروه‌های ناقض حقوق بشر را متوقف کنند.

فیلیپ لوتر، مسئول بخش خاورمیانه عفو بین‌الملل گفت در مناطق حلب و ادلب که تحت کنترل شورشیان قرار دارند «گروه‌های مسلح با مصونیت از مجازات، مرتکب جنایات جنگی و دیگر موارد نقض حقوق بشردوستانه بین‌المللی شده‌اند».

گروه‌های شورشی غیرنظامیانی را که منتقدند و یا بر خلاف احکام اخلاقی اقدامی کرده‌اند یا به اقلیت‌ها تعلق دارند، به‌دلخواه دستگیر می‌کنند.

حمله به فعالان رسانه‌ای

عفو بین‌الملل در این گزارش گفته است نقض حقوق بشر در مجموع توسط پنج گروه که در شمال سوریه فعال هستند صورت می‌گیرد: جبهه النصره، احرار الشام، گروه نورالدین زنگی، جبهه شامیه و فرقه ۱۶.

در این گزارش نقض حقوق بشر توسط این گروه‌ها از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین نقض حقوق بشر توسط رژیم بشار اسد نیز مستند شده و مورد انتقاد قرار گرفته است.

این گزارش بر اساس مصاحبه با حدود ۷۰ نفر از اهالی مناطق تحت کنترل شورشیان تنظیم شده است. در آن دست‌کم ۲۴ مورد آدم‌ربایی فعالان و نمایندگان اقلیت‌های قومی یا مذهبی گزارش شده است. همچنین سه کودک نیز ربوده شده‌اند که دو نفر از آن‌ها تا هفته گذشته همچنان ناپدید بودند. برخی از بازداشت‌شدگان به دلیل انتقادهایشان به شبه‌نظامیان و یا گوش دادن به موسیقی ربوده شده‌اند.

زندگی در ترس مداوم

این گروه‌ها گاهی سربازان نیروهای دولتی را در برابر دیدگان مردم اعدام کرده‌اند که عفو بین‌الملل از آن به‌عنوان جنایت جنگی نام می‌برد.

همچنین علیه فعالان رسانه‌ای نیز شکنجه‌هایی اعمال شده است. از دستبند قپانی (حلق‌آویز کردن از مچ دست) و یا بستن دست‌ها به یک چرخ، علیه آن‌ها استفاده شده است. این نوع شکنجه‌ها توسط دولت سوریه نیز انجام می‌شود.

نیروهای تندرو اسلامی در مناطق تحت کنترل خود دادگاه شرع به راه انداخته‌اند و افراد مرتکب زنا و یا ارتداد را اعدام کرده‌اند.

به‌گفته فیلیپ لوتر بسیاری از غیرنظامیان زمانی که رفتار گروه‌های مسلح حاکم را مورد انتقاد قرار می‌دهند و یا قوانین سختگیرانه را نقض می‌کنند، در ترس مداوم از آدم‌ربایی به‌سر می‌برند.

پیش از این نیز کارشناس‌های کمیسیون شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد حکومت سوریه و چند گروه شورشی در این کشور را متهم کرده‌ بودند که زندانیان پر‌شماری را کشته و یا شکنجه کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: