اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام از اعلام ردصلاحیت‌ ۶۰ درصد داوطلبان نامزدی انتخابات در روز اجرای برجام اظهار تأسف کرد. اعتراض افرادی از اصلاح‌طلبان به ردصلاحیت‌ها نیز ادامه دارد. معاون حقوقی رئیس جمهوری ایران نیز گفته است حسن روحانی با شورای نگهبان در این‌باره مذاکره می‌کند.

Election-Iran

اکبر هاشمی رفسنجانی صبح امروز دوشنبه ۲۸ دی از اجرای برنامه جامع مشترک (برجام) و لغو تحریم‌ها علیه ایران ابراز خوشحالی کرد اما گفت: «همان روزی که می‌خواستیم جشن ‌بگیریم ۶۰درصد نامزدها را کنار گذاشتند.»

او افزود: «باید واقعاً فضایی درست کرد که افراد با استعداد و عشق و علاقه به میدان بیایند.»

از سوی دیگر محمد هاشمی رفسنجانی، برادر و رئیس دفتر اکبر هاشمی رفسنجانی نیز از «ردصلاحیت نزدیک به دو سوم کاندیداهای منتسب به جریان اصلاحات» اظهار تأسف کرد و گفت: «در حال حاضر این رویکرد هیأت‌های نظارتی در بررسی صلاحیت‌ها باعث شده تا فضای انتخابات فضای مطلوبی تلقی نشود.»

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران نیز روز گذشته گفته بود که ردصلاحیت‌ها «خوشحال‌کننده» نیست و از تمام اختیارات قانونی‌اش برای تأیید صلاحیت نامزد‌ها استفاده خواهد کرد.

امروز (دوشنبه) الهام امین‌زاده، معاون حقوقی روحانی تأکید کرد: «رئیس جمهور با شورای نگهبان در ارتباط با ردصلاحیت‌های داوطلبان دهمین دوره مجلس مذاکره می‌کند تا اگر اشتباهی اتفاق افتاده از ردصلاحیت‌شده‌ها اعاده حیثیت کند.»

همچنین در پی اعتراض شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان به رد صلاحیت گسترده داوطلبان اصلاح‌طلب، شخصیت‌هایی از اصلاح‌طلبان نیز همچنان به این اعتراضات ادامه می‌دهند.

بیشتر بخوانید: اعتراض شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان به رد صلاحیت گسترده داوطلبان نامزدی انتخابات

قربان‌علی دری نجف آبادی، وزیر اطلاعات پیشین ایران و نایب رئیس مجلس خبرگان، شورای نگهبان و هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات را به بازنگری ردصلاحیت‌ها فراخواند و گفت: «این‌کارها بازی با آبروی مردم است. مسأله تشخیص موضوع مطرح است و مسئولان باید قدرت تشخیص موضوع را داشته باشند و اگر فرصت لازم است عنوان کنند تا حداقل آمار ۴۰ درصدی عدم احراز به ۲۰ درصد کاهش پیدا کند.»

رسول منتجب‌نیا قائم‌مقام دبیرکل حزب اعتماد ملی به خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفته است که این حزب در سراسر کشور ۵۴ نفر کاندیدا داشته و صلاحیت اکثریت این افراد تأیید نشده است.

به‌گفته منتجب‌نیا حزب اعتماد ملی در تهران ۱۴ نفر کاندیدا داشت که صلاحیت فقط یک نفر تأیید شد. دبیرکل حزب اعتماد ملی مهدی کروبی است که در حال حاضر در حصر خانگی به‌سر می‌برد.

میرزابابا مطهری‌نژاد عضو شورای مرکزی حزب مردم‌سالاری هم از کاندیداتوری ۶۰ نفر از این حزب در تهران خبر داد که کمتر از ۱۰ نفر آن‌ها تأیید صلاحیت شده‌اند.

حسین مرعشی، سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی نیز گفته است از ۱۰۰ نفر کاندیدای این حزب یک نفر هم تأیید صلاحیت نشده است.

علی مطهری، نماینده کنونی مجلس ایران و از چهره‌های اصولگرای منتقد در واکنش به رد صلاحیت‌اش در کانال تلگرام خود نوشته است: «[هیأت‌های نظارت] بسیاری از افراد خوش‌فکر را به صرف منتقد بودن، رد صلاحیت کرده و با محروم نمودن مردم از انتخاب آن‌ها نوعی تعیین تکلیف برای مردم و دخالت در نتیجه انتخابات و ترکیب مجلس آینده کرده‌اند.»

آمار کامل ردصلاحیت‌شدگان دو حزب اتحاد ملت ایران اسلامی و ندای ایرانیان که هر دو خود را اصلاح‌طلب می‌دانند، هنوز منتشر نشده است اما دو روز پیش علی شکوری راد، دبیرکل حزب اتحاد ملت خبرهای منتشرشده درباره تعداد ردصلاحیت‌شدگان را «نگران‌کننده» خواند و از حسن روحانی خواست تا در این زمینه دخالت کند.

وزارت کشور ایران از ثبت‌نام بیش از ۱۲ هزار نفر در انتخابات دهمین دوره مجلس خبر داده بود که این تعداد بیش از دو برابر تعداد ثبت‌نام‌کنندگان دوره‌های قبل است. هیأت‌های نظارت صلاحیت چهار هزار و ۷۲۰ کاندیدا را تأیید کردند. این تعداد افراد ثبت‌نام‌کننده و سپس تعداد تأیید صلاحیت‌شده‌ها موجب شده است تا طرفداران شورای نگهبان از صلاحیت ۹۰ درصدی کاندیداها بگویند و این دوره را از این لحاظ «بی‌سابقه» عنوان کنند.

انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی و انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان در هفتم اسفندماه سال جاری خورشیدی برگزار خواهد شد.