مجلس ایران فوريت طرح «الزام دولت به حفظ دستاوردها و حقوق هسته‌ای» را که در کميسيون امنيت ملی مورد اصلاح قرار گرفت به تصويب رساند. در این طرح هم گفته شده تحريم‌ها در روز توافق لغو شود و هم نتيجه مذاکرات هسته‌ای به مجلس ارائه شود.

majles

نمايندگان مجلس روز چهارشنبه ۲۷ خردادماه با ۱۸۵ رأی موافق، دو رأی مخالف و ۴ رأی ممتنع از مجموع ۲۰۰ نماينده حاضر در مجلس با درخواست اولويت در بررسی اين طرح موافقت کردند.

در این طرح هر گونه نتايج مذاکرات هسته‌ای با کشورهای ۱+۵ در صورتی معتبر شناخته شده که «کليه تحريم‌ها به عنوان بخشی از توافقنامه در روز توافق به‌طور کامل و يکپارچه لغو شود.»

همچنین بر اساس این طرح، آژانس بين‌المللی انرژی اتمی مجاز به انجام نظارت‌های متعارف از سايت‌های هسته‌ای شمرده شده اما «دسترسی به کليه اماکن نظامی، امنيتی و حساس غيرهسته‌ای، اسناد و دانشمندان» ممنوع شده است.

در بند سه این طرح نیز هيچ‌گونه محدوديتی برای تحقيق و توسعه برنامه هسته‌ای پذيرفته نشده است.

طرح جدید نمایندگان مجلس همچنین گفته است نتيجه مذاکرات بايد جهت تطبيق با قانون اساسی و مصوبات قانونی به مجلس ارائه شود و وزير امور خارجه موظف است روند اجرای توافقنامه را هر شش ماه يک بار به مجلس گزارش دهد.

یک فوریتی این طرح پیش از این در روز سه‌شنبه ۱۴ بهمن‌ماه با ۱۷۳ رأی موافق در مجلس ایران به تصویب رسیده بود اما بعد برای اصلاح به کمیسیون امنیت ملی رفت. اعضای کمیته تخصصی کمیسیون امنیت ملی مجلس برای رسیدگی به طرح‌های هسته‌ای علاءالدین بروجردی، احمدرضا دستغیب، حسین نقوی حسینی، ابراهیم کارخانه‌ای، علیرضا زاکانی و جواد کریمی قدوسی هستند.

نمایندگان مجلس تاکنون سه طرح درباره مذاکرات هسته‌ای نوشته‌اند. نخستین طرح، همزمان با آغاز مذاکرات هسته‌ای با ۱۲۰ امضا تقدیم هیأت رئیسه شد. طرح دوم همین طرح «الزام دولت به حفظ دستاوردهای هسته‌ای» بود. طرح سوم که جنجال‌برانگیز شد با قید سه‌فوریت و برای توقف مذاکرات هسته‌ای در صورت تهدید آمریکا تهیه شد.

طرح سوم، معروف به «طرح توقف مذاکرات هسته‌ای» با ۸۰ امضا تقدیم هیأت رئیسه مجلس ایران شد و شماری از نمایندگان نیز در اعتراض به آن اعلام کردند که جواد کریمی قدوسی، نماینده مجلس برای جمع‌آوری امضا دست به «تقلب و جعل امضا» زده است اما او این موضوع را رد کرد.

پیش از این سنای آمریکا نیز طرحی را تصویب کرد که بر اساس آن پس از توافق نهایی ایران و گروه ۱+۵، کنگره آمریکا ۳۰ روز فرصت دارد تا نظر موافق یا مخالف خود را درباره این توافق اعلام کند.

ایران و کشورهای گروه ۱+۵ شامل آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین به همراه آلمان بر پایه مهلت از پیش تعیین شده تا ۱۰ تیر / ۳۰ ژوئن فرصت دارند که به این توافق دست پیدا کنند.