به گفته مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی بررسی نقشه‌ها و آمار نشان‌دهنده خشکسالی بسیار شدید در ۴ استان در بلندمدت و خشکسالی خفیف تا شدید در ۶ ماه گذشته در مناطق غربی و مرکزی کشور است.

Water crisis-Ahwaz

شاهرخ فاتح، رییس این مرکز، روز پنج‌شنبه ۲۸ اسفند، به خبرگزاری مهر گفت که بررسی آمار و اطلاعات بلندمدت برای بسیاری از نقاط کشور از جمله استان‌های کردستان، کرمانشاه، ایلام، خوزستان، لرستان، مرکزی، قزوین، البرز، تهران، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، سمنان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، یزد ، شمال اصفهان، شمال کرمان، بخش‌های غربی هرمزگان، جنوب اردبیل نشان‌دهنده خشکسالی متوسط تا شدید است.

رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی همچنین گفت: «خشکسالی متوسط تا شدید و بسیار شدید در بلندمدت نشان‌دهنده کمبود و استرس شدید در منابع آب است که هشداری جدی برای مناطقی که درگیر آن هستند محسوب می‌شود.»

بررسی آمار بلندمدت نشان‌دهنده بروز خشکسالی بسیار شدید در مناطقی از استان تهران، فارس، سمنان و شمال لرستان است. این آمار همچنین در استان‌های زنجان، بخش‌های وسیعی از اصفهان، شمال یزد، جنوب کرمان، شرق هرمزگان، عمده مناطق سیستان و بلوچستان، شمال سمنان، شمال خراسان رضوی خشکسالی خفیف تا شرایط نرمال از نظر میزان بارش را نشان می‌دهد.

اعلام وضعیت خشکسالی شدید در ۴ استان کشور در حالی است که پیش از این، معصومه ابتکار، رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور نیز گفته بود در دهه‌های آینده خشکسالی در ایران حداقل ۱۱ برابر خواهد شد.

بیشتر بخوانید: آغاز دوران خشکسالی سی ساله؟

به‌گفته اقلیم‌شناسان، ایران از هم‌اکنون وارد مرحله سوم خشکسالی شده است، مرحله‌ای که به «خشکسالی هیدرولوژیکی» معروف است و طی آن سفره‌های آب زیرزمینی رفته رفته از میان می‌روند.

در مرحله خشکسالی سوم، مهاجرت گسترده‌ای از روستاها به شهرها رخ خواهد داد که این امر خود مشکلات اجتماعی و اقتصادی دیگری را به‌ همراه خواهد داشت.

گروه پژوهشی تغییر اقلیم در «مرکز ملی اقلیم‌شناسی» نیز تأیید کرده‌ است که دمای هوای کشور تا ۹۰ سال آینده افزایش و بارندگی کاهش خواهد یافت. این مرکز پژوهشی برای بررسی تغییرات آب و هوایی ایران در سال‌های آینده اقدام به الگوسازی کرده است که نتایج آن نشان‌دهنده کاسته شدن از میزان باران و خشک شدن سفره‌های آب زیرزمینی در ایران است که پیامد آن خشکسالی خواهد بود.

بیشتر بخوانید: خشکسالی در ایران؛ واقعیت یا سیاه‌نمایی؟

وقوع خشکسالی، خشک شدن رودخانه‌ها، چشمه‌ها و قنات‌ها را در پی خواهد داشت که افزون بر مهاجرت هر چه بیشتر مردم از روستاها به شهرها و تولید مشکلات جدید اجتماعی، رشد و توسعه شهرها، تولید غذا و بخش بهداشت را نیز با مشکلات فراوانی روبه‌رو خواهد کرد.