حسن روحانی رئیس جمهور ایران روز چهارشنبه ۲۲ بهمن در سخنرانی خود به مناسبت سالگرد انقلاب ایران، میز مذاکره هسته‌ای را محل دفاع از استقلال کشور نامید و گفت: «آن روز که رزمندگان ما در میدان جنگ می‌جنگیدند، پشت جبهه همه مردم پشتیبان رزمندگان در جبهه‌ها بودند و هیچ خیانتی بالا‌تر از خیانت پشت جبهه نیست.»

به نظر می‌رسد منظور او از خیابت پشت جبهه، مخالفت گروه‌های محافظه‌کار با روند و شیوه مذاکرات باشد. مخالفان این مذاکرات دولت روحانی را به مدارا و کنار آمدن با غرب و به خصوص آمریکا متهم می‌کنند.

rohani

حسن روحانی با تاکید بر اینکه دولت ایران در زمینه سیاست خارجی به «تعامل سازنده با جهان با حفظ منافع» متعهد است، به شکسته شدن بن‌بست در مذاکرات هسته‌ای اشاره کرد و گفت که دولت به دنبال تفاهم مشترک برد – برد است.

به گفته او نتیجه برد – برد به معنای شفافیت ایران برای فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای‌ در چارچوب مقررات بین‌المللی ورفع تحریم‌هاست. او پایان یافتن تحریم‌ها را هم به نفع ایران و هم به نفع طرف مقابل دانست و گفت: «ایران به خاطر فشار تحریم پای میز مذاکره نیامده بلکه به خاطر منطق پای میز مذاکره آمده است.»

مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ بر سر مسئله هسته‌ای ایران همچنان ادامه دارد و دو طرف به توافق رسیده‌اند که تا اواخر ماه مارس امسال، به «توافق سیاسی» برسند. آن‌ها امیدوارند که توافق نهایی و جامع تا ۳۱ ژوئن، امضا شود.

این در حالی است که آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی پیش از این اعلام کرده بود که با یک «توافق بد» مخالف است. او همچنین خواهان آن شده بود که «اگر توافق می‌کنند، جزییات و کلیات را در یک جلسه واحد تمام کرده و امضا کنند.»

گزارش رشد اقتصادی و رفاهی در ایران

رئیس جمهوری ایران در سخنرانی خود در مراسم ۲۲ بهمن، ضمن اشاره به اثرات رفع برخی تحریم‌ها از صنایع و اقتصاد ایران اعلام کرد که در شش ماهه اول امسال این کشور چهار درصد رشد اقتصادی داشته، در حالی که سال ۹۱ و ۹۲ را با رشد منفی پشت سر گذاشته است. به گفته روحانی در یکسال گذشته ایران به لحاظ بهبود فضای کسب و کار ۲۲ رتبه در جهان صعود کرده است.

او همچنین با اشاره به رشد صادرات غیرنفتی در ۱۰ ماهه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل اشاره کرد و گفت این صادرات بیش از ۲۴ درصد رشد داشته است. همچنین او اعلام کرد که تولید نفت در ایران افزایش یافته است.

پیشرفت در زمینه کشاورزی با وجود خشکسالی و مشکلات، از موضوعات دیگری بود که رئیس جمهوری ایران در سخنان خود به آن اشاره کرد و اضافه کرد که تورم ۳۵ درصدی در ایران به زیر ۱۷ درصد رسیده است.

همچنین رییس جمهوری ایران جایگاه علمی ایران در جهان را رو به رشد دانست و با اشاره به اینکه رتبه علمی کشور امسال در مقایسه با سال گذشته ۲ رتبه صعود کرده و به جایگاه ۱۴ جهانی رسیده گفت: «دانشگاه‌های ما امروز آرام‌تر و با کیفیت‌تر نسبت به گذشته کار خود را ادامه می‌دهند.»

او گفت که جوانان ایرانی از پسر و دختر در دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی بیش از هر زمان دیگر به فعالیت علمی خود ادامه می‌دهند و دولت پشتیبان آنهاست.

در زمینه رفاه اجتماعی، پوشش ۱۴ میلیون نفر از اعضای خانواده‌های کم‌درآمد توزیع سبد کالا در میان این خانواده‌ها و پوشش بیمه درمان بیش از ۸ میلیون افراد فاقد بیمه و دسترسی به اقلام دارویی و افتتاح مراکز بهداشتی از موضوعات سخنرانی حسن روحانی بود.

واکنش به بحران محیط زیست

در حالی که مسئله ریزگرد‌ها و آلودگی هوا در استان خوزستان و برخی استان‌های غربی ایران به بحران تبدیل شده، حسن روحانی که ریاست شورای‌عالی محیط زیست را هم بر عهده دارد، اعلام کرد: «باید با آن‌ها مخصوصاً در استان‌های غربی مقابله کنیم، اما این کار بسیار بزرگ و عظیم است و در کوتاه‌مدت ممکن نیست.»

در حال حاضر میزان آلودگی در این مناطق به حدی رسیده است که پس از مدرسه‌ها و مراکز آموزشی، اداره‌های ۱۲ شهر این استان نیز تعطیل شده‌اند.

در روزهای گذشته گزارش‌هایی نیز از تجمع اعتراضی مردم در اهواز و شهرهای دیگر در واکنش به بحران ریزگرد‌ها منتشر شده بود. معاون سازمان حفاظت محیط زیست ایران، سه‌شنبه ۲۱ بهمن‌ماه، گفته بود که آن‌چه امروز در استان خوزستان می‌گذرد، «محصول بی‌تدبیری و بی‌توجهی به مسأله محیط زیست در سال‌های گذشته است.»

اکنون روحانی گفته که دولت باید با کمک کشورهای همسایه غربی، یک برنامه بلندمدت برای مهار ریزگرد‌ها اجرا کند.

حسن روحانی در عین حال با اشاره به بحران آلودگی هوا در ایران اعلام کرده که دولت از سال گذشته با توزیع بنزین و گازوئیل استاندارد در کلان‌شهر‌ها مقداری از رشد آلودگی هوا کاسته است. به گفته او امسال سهم سوخت مایع در نیروگاه‌ها از ۴۶ درصد به ۳۰ درصد کاهش یافته که این کار هم در کم کردن آلودگی شهرهای بزرگ بسیار موثر بوده است.