از نگاه بسیاری تحلیل‌گران‌، ترور چهارشنبه در قلب پاریس درس تلخی برای استراژی مماشات با اسلامگرایان و کم‌کاری در حراست از ‌آزادی بیان بود.

24_IMG_5592

هدف عملیات جهادی اسلامگرایان در ظهر چهارشنبه ۷ ژانویه، هفته نامه « چارلی ابدو » یکی از نشریه‌های طنز در فرانسه بود .- شاید یکی از مجله‌های طنز پرخاشگر که هنوز مخاطبان خود در یکی از دمکراسی‌های غربی حفظ کرده است.در پایان این عملیات کماندویی، دستکم دوازده تن کشته و شش نفر دیگر زخمی شدند.

در میان کشته‌شدگان – و بهتر است گفته شود اعدام‌شدگان – ده تن از اعضای هیات تحریریه هفته‌نامه بودند. کاریکاتوریست‌های سیاسی فرانسه: استفان شاربونیه – نام مستعار شارب – ژان کابو – کابو – برنارد تینیو و ستاره مجله‌ها و کتاب‌های کارتونی ژرژ وولینسکی. همه اینان بارها به مرگ تهدید شده بودند به ویژه برای طراحی و چاپ و انتشار کارتون پیامبر اسلام.

از جمله این کاریکاتورها، یکی آن بود که پیامبر اسلام بمبی در دستار خود پنهان کرده بود – و بار دیگر که نام مجله را به «شریعت ایدو» تغییر داده بودند و «محمد» به عنوان سردبیر مهمان دعوت شده بود . در سال ۲۰۱۱ نیز شارلی ابدو، اریکاتورهای کورت وسترگارد دانمارکی رامنتشر کرد که باعث خشونت در بسیاری از کشورها شده بود.

حمله چهارشنبه باید با دقت انتخاب و برنامه‌ریزی شده باشد. جلسه سردبیری هفته نامه شارلی ابدو با حضور بیشتر نویسندگان و کاریکاتوریست‌ها و سردبیر مجله در جریان بود. حمله نیز چند ساعت پس از انتشار شماره تازه مجله صورت گرفت که روی جلدش، تصویر رمان  جدید میشل اولبک با نام «تسلیم» نقش بسته بود؛ رمانی که پیش‌بینی می‌کند در انتخابات سال ۲۰۲۲ یک مسلمان رییس جمهور فرانسه خواهد شد.

این رمان قرار بود همان روز در ۱۵۰ هزار نسخه منتشر شود . دولت و پلیس فرانسه حفاظت از جان چهار کاریکاتوریست کلیدی هفته‌نامه را تقبل کرده بود اما ترور آن‌ها در روز چهارشنبه نشان می‌دهد که حراست از آن‌ها بیشتر جنبه تشریفاتی و صوری داشت تا واقعی.

یک ساعت پس از حمله  تروریستی، فرانسوا اولاند رییس جمهور همراه گروهی از مقام‌ها برای بازدید به منطقه رفت و سخنانی همیشگی  در مورد مقاومت در برابر ترور و دفاع از آزادی بیان ایراد کرد. دولت‌های فرانسه – چه چپ و چه راست – در طی این سال‌ها برای یافتن یک موقعیت پایداربرای مبارزه با تروریسم به ویژه برابر نوع اسلامی آن شکست خورده‌اند، و همواره به جای مقابله موثر با آن، مماشات کرده‌اند. از نگاه بسیاری تحلیل‌گران‌، ترور چهارشنبه در قلب پاریس درس تلخی برای این استراژی مماشات – سازشکاری بود.

رادیو زمانه در گفت‌وگو با امیر طاهری، روزنامه‌نگار در لندن و رضا معینی مسئول بخش فارسی “گزارشگران بدون مرز” این پرسش‌ها را مطرح می‌کند:

* ارزیابی شما از رویداد تروریستی چهارشنبه پاریس چیست ؟

* این رویدادها ناشی از چیستند؟ ضعف دولت‌های غربی یا مسئله دیگری که اجازه می‌دهد تاریک اندیشان ارزش‌های غربی را نشانه بگیرند؟

* چرا کاریکاتوریست می‌تواند با موازین ادیان دیگر شوخی کند اما با اسلام نه؟

* در ایران جلوی گردهمایی روزنامه‌نگارانی را که می‌خواستند با قربانیان ترور پاریس همدردی کنند، گرفته‌اند. چه فکر می‌کنید؟

در همین زمینه

شهلا شفیق: فرانسه برای دفاع از آزادی بیان به پا خاسته