به گفته علیمحمد مختاری، مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری تهران، سرانه فضای سبز برای هر شهروند ساکن تهران، ۱۵ متر مربع است. این رقم معادل حداقل میزان اعلام شده از سوی سازمان محیط زیست ایران، برای سرانه فضای سبز ضروری برای هر فرد است.
علیمحمد مختاری در گفتوگو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با اعلام میزان سرانه فضای سبز برای هر شهروند تهرانی گفته است: «استاندارد فضای سبز بر اساس ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و مهمتر از آنها ارزشهای اجتماعی محلها، رقم میخورد و نمیتوان انتظار داشت که برای سراسر ایران سطح یا حجم استاندارد دارای واحد معین و یکسانی باشد.»
مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری تهران تاکید کرده که علاوه بر این موارد، شرایط آب و هوایی و اقلیم هر منطقه و همچنین گونه های گیاهی آنها متفاوت است. به همین دلیل استاندارد فضای سبز، حتی در بین کشورهای مختلف یکسان نیست.
مختاری سطح و سرانه فضای سبز در ایران را همسطح استانداردهای مورد استفاده در کشورهای دیگر دانسته و در عین حال گفته است: «بر اساس مطالعات و بررسیهای وزارت مسکن و شهرسازی، سرانه متعارف و قابل قبول فضاهای سبز شهری در شهرهای ایران بین ۷ تا ۱۲ متر مربع برای هر نفر در نظر گرفته شده است.» طرح این اطلاعات در حالی است که در برخی شهرهای ایران میزان سرانه فضای سبز برای هر فرد بسیار پایینتر از حد استاندارد است.
تا سال ۸۴ تعداد پارک هاي شهر تهران هزار و ۲۰۰ مورد بود، اما اکنون به بیش از دو هزار پارک رسيده است.
براساس اطلاعات ارائه شده از سوی مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری تهران، شاخص تعیین شده برای فضای سبز مناسب برای هر فرد از سوی برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد ۲۵-۲۰ متر مربع و از طرف سازمان محیط زیست ایران ۲۵- ۱۵ متر مربع اعلام شده است.
در حال حاضر سرانه فضای سبز درون شهری تهران، با توجه به جمعیت این شهر (اعلام شده از طرف مرکز آمار ایران)، معادل ۱۵.۳ متر مربع برای هر شهروند است که حداقل میزان تعیین شده از سوی سازمان محیط زیست ایران است و با حداقل شاخص تعیین شده از سوی واحد محیط زیست سازمان ملل پنج متر مربع کمتر است.
در حال حاضر سرانه فضای سبز برون شهری تهران نیز معادل ۲۲.۵ متر مربع است.
افزایش جنگلکاری در تهران
ميزان جنگلکاری در تهران بر اساس گزارشی در روزنامه دنیای اقتصاد، «در سال ۸۴ حدود ۲۲ هزار هکتار بود، اما اکنون بالغ بر ۳۹ هزار هکتار جنگلکاری در اراضی اطراف شهر تهران صورت گرفته که بيش از ۱۴ هزار هکتار از اين جنگلکاری ها در شش سال اخير صورت گرفته است».
این روزنامه در مردادماه سال گذشته گزارش داد که در برخی مناطق تهران مانند منطقه۲۲، گستردگی منطقه و جمعیت کم سبب شده تا سرانه فضای سبز بیش از سرانه جهانی باشد، اما در برخی مناطق دیگر تهران مانند مناطق ۷، ۱۰، ۱۱ و ۱۷به دلیل بافت فشرده و تراکم جمعیتی بالا، فضای سبز موجود، جوابگوی نیاز مردم منطقه نیست.
بر اساس این گزارش، سرانه فضای سبز هر شهروند تهرانی تا سال ۶۴ نیم متر بود. به این رقم طی دو دهه، تنها ۵/۸ متر اضافه شد و در سال ۸۴ به ۹ متر رسید.
در نه سال اخیر، به ازای هر شهروند تهرانی، حدود شش متر مربع فضای سبز اضافه شده است.
گفته میشود مدیران شهر درنظر دارند ظرف یک برنامه پنج ساله، سرانه فضای سبز درون شهری تهران را به ۲۰ تا ۲۵ متر مربع و به میزان استانداردهای جهانی برسانند.
این برنامه هنوز برای سراسر ایران در نظر گرفته نشده است و بسیاری از شهرهای ایران با کمبود جدب فضای سبز روبهرو هستند.
فضای سبز علاوه بر افزایش زیبایی شهرها، زیادی در کاهش آلودگی هوا، کاهش گازهای گلخانهای، جذب آلايندهها، کاهش دمای محيط پيرامون و کاهش ميزان مصرف انرژی دارد.