نماینده جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گزارشی مربوط به ۳ سال گذشته در مورد وجود یک سایت هسته‌ای در اطراف شهر مریوان را جعلی خواند.

Iran-IAEA-Reza Najafi
رضا نجفی، نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

رضا نجفی، سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس، روز جمعه ۳۰ آبان و در نشست فصلی شورای حکام اعلام کرد «ایران برای اینکه ثابت کند ادعاهای مندرج در گزارش نوامبر ۲۰۱۱ آژانس جعلی و بی پایه بوده، حاضر است استثنائا و داوطلبانه یکبار دسترسی مدیریت شده به سایت ادعایی در منطقه مریوان بدهد».

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در سال ۲۰۱۱ اعلام کرده بود یکی از کشورهای عضو آژانس اطلاعاتی در اختیار این نهاد گذاشته که مطابق آن‌ها در منطقه مریوان در کردستان ایران، آزمایش‌هایی همراه با انفجاری بزرگ رخ داده است.  نام کشوری که این اطلاعات را در اختیار آژانس گذاشته ذکر نشده اما نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی می‌گوید این کشور یا اسراییل است یا آمریکا.

در گزارش سال ۲۰۱۱ آمده بود که ایران در سال ۲۰۰۳ حداقل یک آزمایش همراه با انفجاری در مقیاس بزرگ برای آزمودن «سیستم‌های آغازگر چند نقطه‌ای» انجام داده است. گزارش این کشور به آژانس احتمال مرتبط بودن این آزمایش را با برنامه تولید موشک‌های شهاب ۳ ایران نیز مطرح کرده بود.

آژانس می‌گوید ایران در سال ۲۰۰۸ گزارشی ۱۱۷ صفحه‌ای به آژانس داده که در آن ذکر شده ایران چیزی از این آزمایش‌ها نمی‌داند و چنین عملیاتی در آن منطقه صورت نگرفته است.

اکنون نماینده دائمی ایران در آژانس بار دیگر و در هنگام برگزاری مرحله نهایی مذاکرات میان جمهوری اسلامی و کشورهای ۱+۵ اعلام کرده است تاکنون کشوری که اطلاعات غلط را به آژانس داده محل سایت را به این نهاد اعلام نکرده زیرا در واقع چنین محلی وجود خارجی ندارد. نجفی گفت این کشور یا باید مختصات محل ادعایی اش را به آژانس بدهد و یا باید اعتراف کند که اطلاعات غلط به آژانس داده و تمام اعضای آژانس را فریب داده و گمراه کرده است .

ایران می‌گوید بازدید از منطقه مریوان آزمونی برای آژانس است، زیرا با بازدید از آن، دروغ کشور مدعی آشکار می شود و یا مختصاتی از سایت مورد ادعا در کار نیست که باز هم دروغ گزارش آژانس فاش می شود.

آژانس پیش‌تر و در سال ۲۰۱۱ گفته بود کشوری که این اطلاعات را داده گفته است نور حاصل از این آزمایش‌ها توسط «دوربین‌های سریع» ثبت شده است. این دوربین‌‌ها برای اندازه‌گیری تغییرات شدت پالس نوری به کار می‌روند.

تکذیبیه ایران یک روز پس از آن منتشر شد که یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اعلام کرد ایران به پرسش‌های این نهاد درباره پاره‌ای ابهامات پیرامون فعالیت‌های هسته‌ای خود پاسخ نداده است.

آمانو روز پنج‌شنبه ۲۹ آبان در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که همزمان با سومین روز مذاکرات وین هشت برگزار می‌شود، گفته بود که ایران به پرسش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که مرجع تعیین صحت برنامه‌های اتمی ایران است، درباره «تحقیقات مشکوکی که در گذشته انجام داده» و گمان می‌رود که در پیوند با ساخت سلاح‌های اتمی است، پاسخ نداده است.