قرار است «من عصبانی نیستم» ساخته رضا درمیشیان در سینما آفریقا در تهران به نمایش درآید. این فیلم پیش از این در جشنواره فیلم فجر و سپس در سینما استقلال در یک سانس نمایش داده شده بود و در جشنواره فیلم برلین هم به شکل سانسور نشده‌ای به عنوان نماینده سینمای ایران شرکت کرد.

کشاکش بین حوزه هنری و بنیاد مستضعفان بر سر سالن‌های سینما

رسانه‌های طرفدار نهادهای حاکمیتی از «من عصبانی نیستم» همواره به عنوان «فیلم حامی فتنه» یاد کرده‌اند. آن‌ها می‌گویند اصلاحات مورد نظر در این فیلم اعمال نشده و به همین دلیل به طور غیر قانونی ساخته شده است و بارها از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواسته‌اند مانع از نمایش آن بشود. اکنون این کشاکش به سینماداران هم کشیده شده است.

اکران در سینمای ایران تابع توافق تهیه‌کننده، پخش‌کننده و سینمادار است و اگر تهیه‌کننده‌ای بخواهد فیلمش را اکران کند، به طور معمول باید با یکی از پنج گروه سینمایی «استقلال»، «آزادی»، «فرهنگ»، «قدس» و «آفریقا» به توافق برسد. از این گروه‌ها «آزادی» در تملک حوزه هنری و شهرداری تهران است، «استقلال» به حوزه هنری تعلق دارد، «فرهنگ» در تملک بنیاد فارابی است، و «قدس» هم به بخش خصوصی تعلق دارد. «آفریقا» نیز در تصرف بنیاد مستضعفان است.

سینماهای حوزه هنری و شهرداری تهران و بنیاد فارابی به سازمان سینمایی کشور اطلاع داده‌اند که فیلم «من عصبانی نیستم» را به دلیل محتوای آن اکران نخواهند کرد. در این میان فقط سینما «آفریقا» که هنوز در مالکیت بنیاد مستضعفان است، پذیرفته فیلم درمیشیان را اکران کند.

«من عصبانی نیستم» در جشنواره فیلم برلین
«من عصبانی نیستم» در جشنواره فیلم برلین

محمد سعدی‌کیا در سال ۹۳ به حکم آیت‌الله خامنه‌ای به ریاست بنیاد مستضعفان منصوب شد. او در کابینه میرحسین موسوی، هاشمی رفسنجانی، محمد خاتمی و محمود احمدی‌نژاد تصدی بر وزارتخانه‌های مختلف را به عهده داشته و در انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته هم ثبت نام کرده بود، اما صلاحیت او احراز نشد.

اکنون رسانه‌های وابسته به محافل اطلاعاتی و بیت رهبر از او خرده می‌گیرند که با اکران «من عصبانی نیستم» در سینما آفریقا تحریم این فیلم را شکسته است.

بنیاد مستضعفان به حکم علی قدوسی، دادستان کل کشور همه سینماهای کشور را در سال ۱۳۵۹ تصرف کرد، اما به تدریج بخشی از این سینماها را در اختیار نهادهایی مانند حوزه هنری قرار داد.

در فروردین ماه سال جاری به دستور آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی سینماهایی که در اختیار بنیاد شهید، بنیاد جانبازان و کمیته امداد قرار داشتند می‌بایست در اختیار حوزه هنری قرار گیرد. اما بنیاد تاکنون از فرمان رهبر تمکین نکرده و اجرای آن را به تأخیر انداخته است. گفته می‌شود که بنیاد مستضعفان ترجیح می‌دهد با اتلاف وقت و تحویل ندادن سالن‌های سینمایی به حوزه هنری، بگوید سالن‌های سینما خراب بوده تا بتواند ماهیت این سالن‌ها را تغییر دهد و آنها را بفروشد.

ظاهراً در پرتو این تحولات، چنانچه «من عصبانی نیستم» در سینما آفریقا اکران شود، ناخواسته در درگیری بین بنیاد مستضعفان و نهادهای وابسته به بیت سهیم خواهد شد.

در بهمن ماه سال گذشته، «من عصبانی نیستم» در یک سانس سینما استقلال تهران به نمایش گذاشته شد. همه بلیط‌های سانس ده و نیم شب به فروش رفته بود و با این‌حال بیش از دو هزار تماشاگر پشت در به انتظار ایستاده بودند. یگان ویژه این تماشاگران را متفرق کرد.

«عصبانی نیستم» درباره دانشجویی به نام نوید ( با بازی نوید محمدزاده) است که به خاطر شرکت در جنبش اعتراضی دانشجویان، «ستاره‌دار» می‌شود و سرانجام از تحصیل در دانشگاه بازمی‌ماند. این دانشجوی اخراجی اهل کردستان است و عاشق دختری است به نام ستاره (با بازی باران کوثری).

پیش از این فیلم «بغض» به کارگردانی رضا درمیشیان و با نقش‌آفرینی باران کوثری در ایران به نمایش درآمده بود. این فیلم هم با اقبال تماشاگران و منتقدان مواجه شد.

ویدیو: نشست خبری «من عصبانی نیستم» در جشنواره فیلم برلین با حضور رضا درمیشیان و باران کوثری