با نزدیک شدن گروه «دولت اسلامی» به یک پایگاه هوایی مهم در سوریه، فشارهای داخلی در غرب برای برخورد نظامی با مواضع این گروه در داخل خاک سوریه نیز افزایش یافته است.

ISIS Syria
بیم آن می‌رود یک پایگاه هوایی مهم سوریه به دست «دولت اسلامی» بیفتد

روز جمعه ۲۲ اوت گزارش شد که گروه «دولت اسلامی» قدم به قدم به پایگاه هوایی «الطبقه» در شرق سوریه نزدیک می‌شود. اینک شبه نظامیان «دولت اسلامی» با سلاح‌هایی که از ارتش عراق در موصل به غنیمت گرفته‌‌اند با توان و نیروی بیشتری در سوریه در حال نبرد هستند. سرعت پیشروی‌ آن‌ها در حال حاضر در سوریه نیز «حیرت انگیز» توصیف شده است.

پایگاه هوایی «طبقه» و حدود ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ نفر از نظامیان ارتش سوریه در آن اکنون از همه سو به محاصره «دولت اسلامی» در آمده است. ارتش سوریه از این پایگاه هوایی مهم برای ضربه زدن به مواضع «ارتش آزاد سوریه»، نیروی اپوزیسیون دولت، بهره می‌برد.

با این‌حال ارتش سوریه تا ماه ژوئن گذشته مواضع «دولت اسلامی» را بمباران نکرده بود. ضربه زدن به «دولت اسلامی» تنها زمانی آغاز شد که آن‌‌ها در عراق به پیروزی‌های چشمگیری دست یافتند و به عنوان یک بازیگر مهم در عرصه تحولات عراق و وسوریه شناخته شدند.

متصرفات «دولت اسلامی» از حوالی شهر حلب در سوریه تا بخش اعظم استان انبار و نینوا در عراق ادامه دارد و در کل مساحتی بیشتر از کل بریتانیا را می‌پوشاند. در این محدوده، حداقل حدود ۴ میلیون نفر زندگی می‌کنند.

اکنون اگر پایگاه هوایی «الطبقه» نیز سقوط کند، «دولت اسلامی» می‌تواند بدون مانع به سمت حما، چهارمین شهر مهم سوریه، یورش ببرد. تحلیل‌گران نظامی غربی می‌گویند برای دولت سوریه دفاع از این پایگاه هوایی بسیار دشوار است، چراکه طی یک سال گذشته بیشتر مراکز نظامی ارتش سوریه در شرق این کشور سقوط کرده است و پشتیبانی از این پایگاه اکنون کار آسانی نیست.

گزینه‌های دشوار غرب

واشنگتن و لندن سرگرم بررسی گزینه‌های موجود برای چگونگی از میان بردن تهدیدی هستند که پنتاگون آن را جدی‌تری و خطرناک‌ترین خطر علیه منافع غرب و آمریکا ارزیابی می‌کند.

وزیر دفاع آمریکا «دولت اسلامی» را خطرناک‌ترین گروه تروریستی ارزیابی می‌کند

یکی از کلیدی‌ترین استراتژی‌های رهبران غرب آن است که مانع از پیوستن هر چه بیشتر قبایل سنی مذهب به گروه «دولت اسلامی» شوند. به نظر می‌رسد با اتفاقات تازه در عراق، این آرزو هرچه بیشتر دست نیافتنی‌تر می‌شود.

پس از کشتار ۷۳ نفر سنی در مسجدی در استان دیاله عراق، بسیاری از قبایل سنی تهدید به انتقام‌گیری کرده‌اند. حیدرعبادی، نخست‌وزیر جدید عراق بلافاصله این حمله را «تلاش دشمنان عراق برای ایجاد تفرقه میان پسران یک وطن» خواند.

در حال حاضر دولت اوباما سرگرم بررسی ‌گزینه‌های مختلف برای مقابله با «دولت اسلامی» در داخل خاک سوریه است. یک راه حل می‌تواند ادامه حملات هوایی به مواضع آن‌‌ها در عراق و از سوی دیگر تقویت اپوزیسیون سوریه و «ارتش آزاد» برای ضربه زدن به گروه «دولت اسلامی» باشد.

«ارتش آزاد سوریه» از اصلی‌ترین گروه‌‌های مسلح در این کشور است که با حکومت بشار اسد مقابله می‌کند. «ارتش آزاد» و «دولت موقت سوریه» مورد حمایت غرب و به ویژه آمریکا هستند. گروه «دولت اسلامی» با این گروه اپوزیسیون نیز سر ستیز دارد.

«ارتش آزاد سوریه» اکنون می‌‌تواند یکی از اصلی‌ترین گزینه‌های آمریکا برای مبارزه با «دولت اسلامی» در سوریه باشد. بنابراین بعید نیست آموزش‌های نظامی و همچنین سلاح‌های بیشتری در اختیار این گروه قرار بگیرد.

پیشتر و پس از پیروزی‌های چشمگیر «دولت اسلامی» این احتمال نیز مطرح شده بود که شاید آمریکا و بریتانیا به همکاری با بشار اسد برای مهار کردن نیروی این گروه جهادی اسلامی متمایل شوند. با این‌‌حال رهبران سیاسی در هر دو کشور این گزینه را مردود دانسته و بر خصومت خود با حکومت اسد تأکید کرده‌اند.

ISIS-UK-Cameron
دولت دیوید کامرون برای انجام اقدامات شدیدتر علیه «دولت اسلامی» تحت فشار است

دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا، گرچه احتمال همکاری با ایران برای دفع این خطر را مطرح کرده، اما می‌گوید امکان نزدیکی و همکاری با حکومت بشار اسد وجود ندارد.

در همین حال بسیاری از سیاستمداران در حزب محافظه‌کار، از جمله سر مالکوم ریفکایند، وزیر امور خارجه اسبق و جرالد هوارث وزیر دفاع سابق، خواهان شدت عمل دولت در مقابله با خطر «دولت اسلامی» و پیوستن به آمریکا در حملات هوایی شده‌اند.

به گفته این سیاستمداران محافظه‌کار، گرچه مجلس عوام بریتانیا سال گذشته به حمله هوایی به سوریه رای منفی داد، اما در پرتو اتفاقات جدید باید در این مورد تجدید نظر شود و منافع ملی بریتانیا در اولویت قرار گیرد.

از سوی دیگر، پنتاگون نیز می‌گوید باید گزینه بمباران مواضع «دولت اسلامی» در خاک سوریه را بررسی کند.

اما حمله به «دولت اسلامی» در سوریه، غرب و به ویژه آمریکا و بریتانیا را با یک چالش بزرگ رو به رو می‌کند. در حالی که آن‌‌ها سال گذشته خواهان حمله هوایی به سوریه برای نابودی بشار اسد بودند، حالا حملات آن‌ها به «دولت اسلامی» به معنای تضعیف یکی از دشمنان اسد نیز خواهد بود.

به گفته فیلیپ هاموند، وزیر جدید امور خارجه بریتانیا، حتا اگر با دولت سوریه در مورد نابودی «دولت اسلامی» مذاکره‌ای نیز صورت بگیرد این به معنای اعتماد به آن‌ها و در کنار بشار اسد قرار گرفتن نخواهد بود. هاموند تاکید می‌کند دولت اسلامی دشمن مشترک غرب و رژیم اسد است.

دولت اوباما برای آموزش دادن به نیروهای «ارتش آزاد» به بودجه بیشتری در حدود ۵۰۰ میلیون دلار نیاز دارد که هنوز از سوی کنگره تصویب نشده است. این بودجه تا ماه اکتبر آینده نیز فراهم نخواهد شد و تا آن زمان مشخص نیست نیروهای «دولت اسلامی» تا کجا در عراق و سوریه پیشروی کرده‌اند.

نیروهایی که به گفته پنتاگون با درآمیختن ایدئولوژی، استراتژی قوی و فنون نظامی به همراه توان مالی بسیار بالا در حال حاضر مخوف‌ترین دشمن آمریکا در خاورمیانه به شمار می‌آیند.