انصار حزب‌الله اعلام کرده است که گروه‌های سيار امر به معروف و نهی از منکر را روانه خيابان‌ها خواهد کرد تا در پارک‌ها، مراکز خريد و معابر از پیش مشخص‌شده، با عنوان «محل ماموريت و نقاط توقف» فعاليت کنند.

hezbollah

به گزارش روز یکشنبه روزنامه اعتماد، حسين‌علی اميری، سخنگوی وزارت کشور ايران در خصوص گشت‌های انصار حزب‌الله گفته است: «من از اين مساله خبری ندارم.»

این روزنامه نوشته است:‌ «چند نفر با موتور در مقابل يك پاساژ بايستند و به زنان و دختران مردم بنگرند و به هر كدام شان كه تشخيص دادند تذكر بدهند. سوال اين است كه به فرض قانونی و شرعی بودن اقدامات انصار حزب الله، افرادی كه در اين قالب امر به معروف و نهی از منكر می كنند چه آموزش هايی ديده اند و چه نظارتی بر آنها وجود دارد؟ چنين وضعيتی مي تواند تالی فاسد داشته باشد.»

 عبدالحمید محتشم دبیرکل انصار حزب‌الله گفته است که «این گشت‌ها تداخلی با گشت‌های متعارف نیروی انتظامی ندارند». وی در پاسخ به این پرسش که آیا دستگاه‌های ذی‌ربط از فعالیت این گشت‌ها مطلع هستند و آیا در این زمینه مجوزی گرفته شده است، گفته است: «خیر؛ این موضوعی نیست که دستگاه‌های قانونی از آن بی‌خبر باشند؛ البته این‌گونه اقدامات، تجمع و یک اقدام سیاسی نیست که احتیاج به مجوز داشته باشد.»

در هشت سال گذشته، تنها ماموران پليس ايران بوده‌اند که اقدام به برخورد با «زنان بدپوشش» می‌کردند اما پس از روی کارآمدن دولت روحانی، گشت‌های انصار حزب‌الله که در دولت محمود احمدی‌نژاد، رئيس‌جمهور پيشين ايران فعاليتی نداشتند، می‌گويند می‌خواهند دوباره به خيابان بازگردند و با آنچه که «بد حجابی» می‌نامند، برخورد کنند.

مشارکت مردم در امر به معروف

فعال شدن دوباره گشت‌های انصار حزب‌الله در حالی صورت می گیرد که در سال جاری بیش از پیش به «مشارکت مردم در کنترل پوشش» تاکید شده است.

عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور ایران روز ۱۱ اردیبهشت سال جاری (۱۳۹۳) از تشکیل کارگروه ویژه با همکاری دستگاه‌های مختلف برای حجاب و عفاف و امر به معروف و نهی از منکر خبر داد. وی گفته بود برای این کار از مشارکت مردم استفاده خواهد شد: «اگر نتوانیم در این حوزه از حضور مردم و مشارکت آن‌ها استفاده کنیم، به نتیجه مطلوب نخواهیم رسید، ضمن آنکه در تبیین برنامه‌های فرهنگی نقش رسانه‌ها و مطبوعات از جمله رادیو و تلویزیون و سایر رسانه‌های جمعی بسیار حائز اهمیت است.»

این در حالی است که در آبان‌ماه سال گذشته خبری منتشر شد مبنی بر اینکه اجرای طرح «عفاف و حجاب» به وزارت کشور سپرده شده است. حال با گذشت  چند ماه از انتشار خبر یادشده، وزیر کشور در حالی از تشکیل کارگروه ویژه حجاب و عفاف داد که نه تنها نیروی انتظامی همچنان فعالیتی گسترده در این حوزه دارد، بلکه با سخنرانی های مختلف برخی مسئولان حکومت مبنی بر ضرورت امر به معروف و نهی از منکر، مسئله برخورد با نوع پوشش زنان و مردان بیش از پیش جنبه سلیقه ای پیدا کرده است.

از این میان می توان به سخنان علی مطهری، نماینده اصولگرای مجلس اشاره کرد که چندی پیش ضمن اینکه خواستار شدت عمل دولت در زمینه رعایت «حجاب و عفاف» شده بود گفت برای مقابله با بد‌حجابی «اساساً نیازی به قانون نیست، چرا که آیات قرآن و سنت برای این موضوع کافی است».

علاوه بر دعوت از مردم برای کنترل پوشش زنان و مردان، طرح «عفاف و حجاب» که عنوان عامیانه‌اش «گشت ارشاد» است، طرحی است که قانون اجرای آن را به ۲۶ وزارتخانه و سازمان سپرده، اما «گشت ارشاد» با ون‌های مخصوص و پرسنل زن نیروی انتظامی، بیش از هر سازمان دیگری اجرای مفاد ۲۳ بند از طرح یادشده را برعهده گرفته و مسئله حجاب را تبدیل به بحثی امنیتی کرده است.

دخالت سپاه و بسیج و انصار حزب الله در کنترل پوشش زنان و جوانان، استقرار گشت‌های  بازرسی و برخوردهای خشن با گروه‌های مختلف اجتماعی و هجوم به میهمانی‌ها و جشن‌های عروسی، روش‌هایی است که در چند دهه اخیر، توسط بعضی نهادهای نظامی و شبه نظامی حتی پیش از ایجاد گشت ارشاد یا طرح عفاف و حجاب یا حتی هم‌زمان با آن، برای کنترل و دخالت در نوع پوشش در ایران وجود داشته است.