مطالب این بخش برگرفته از «تریبون زمانه» هستند. تریبون زمانه، آنچنان که در پیشانی آن آمده است، تریبونی است در اختیار شهروندان. همگان میتوانند با رعایت اصول دموکراتیک درج شده در آییننامه تریبون آثار خود را در آن انتشار دهند. زمانه مسئولیتی در قبال محتوای این مطلب ندارد.
هدف و ساختار این گفتارچیست؟
رسانههای جمعی عموما در انتقاد از وضعیت نابسامان اقتصادی در ایران از فساد و اختلاس، «فساد سیستماتیک»، اقتصاد مافیایی، و اصطلاحات مشابه استفاده میکنند. حتی خامنهای در پاسخ به این انتقادها گفته است که در ایران فساد وجود دارد اما «سیستماتیک» نیست. به باور دکتر مهرداد وهابی، استاد اقتصاد دانشگاه سوربن شمالی و پژوهشگر چپ مفاهیم مزبور برای فهم اقتصاد سیاسی ایران نه تنها روشنگر نیست بلکه عموما مضامین این مفاهیم را قلب میکند. برای نمونه فساد در اندیشه اقتصادی میتواند تحت شرایطی از نابسامانی اقتصادی بکاهد و مسبب افزایش کارایی اقتصادی شود.
برای این که بحث درباره فساد جنبه تحلیلی یابد مصاحبه دو بخش را در برمیگیرد.
بخش نخست به تعریف فساد از جانب نهادهای بین المللى نظیر سازمان ملل، شاخص جهانی فساد، علل و حوزه گسترش فساد (بخش دولتی، خصوصی وغیره)، دیدگاه اقتصاددانان و سیاست پژوهان و جامعه شناسان اختصاص دارد و در بخش دوم آن چه در ایران دوره جمهوری اسلامی فساد نامیده میشود مورد تامل و ریشه یابی قرار میگیرد و در پرتو آن به نمونههای اخیر همچون چای دبش یا «گم شدن» ۴۸ قطعه قالی نفیس کاخ سعد آباد نیز برخورد میشود و این پرسش مطرح میگردد که آیا فساد و «فساد سیستماتیک» یا «اقتصاد مافیایی» توصیف دقیقی است از آن چه در کشور ما به «نهاد» مبدل شده؟
پنجشنبه شب ۸ فوریه (۱۹بهمن) / تلویزیون جنبش با سیامک قبادی
منبع: تلویزیون جنبش