در پی حمله پهپادی به نیروهای آمریکایی در شمال شرقی اردن نزدیک مرز سوریه و کشته شدن سه نظامی آمریکایی و مجروح شدن ۳۴ نفر، نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد یکشنبه شب، ۸ بهمن / ۲۸ ژانویه به‌وقت محلی اعلام کرد:

«ایران هیچ ارتباطی با این حملات ندارد و درگیری میان ارتش ایالات متحده آمریکا و گروه‌های مقاومت در منطقه است که به‌صورت رفت و برگشت با هم مقابله به مثل می‌کنند».

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز دوشنبه ۹ بهمن / ۲۹ ژانویه گفت:

گروه‌های مقاومت منطقه در تصمیمات و اقدامات خود از ایران دستور نمی‌گیرند و ایران در تصمیمات آن‌ها برای نحوه‌ حمایت از ملت فلسطین و یا دفاع از خود و مردم کشورشان در برابر هرگونه تجاوز و اشغالگری دخالتی ندارد.

کنعانی مدعی شد که جمهوری اسلامی از آغاز جنگ در غزه به دلیل ادامه‌ حملات اسرائیل نسبت به «خطر گسترش دامنه درگیری در منطقه» هشدار داده است و این نیروهای آمریکایی هستند که به‌شکل «پایدار و مکرر حاکمیت ملی عراق و سوریه» را نقض کرده‌اند.

چگونگی پاسخ آمریکا

ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا (سنتکام) یکشنبه ۸ بهمن / ۲۸ ژانویه خبر داد که در جریان حمله‌ای پهپادی به محل استقرار نیروهای آمریکایی در نزدیکی مرز سوریه در شمال شرق اردن، دست‌کم سه نفر از نیروهای آمریکایی کشته شدند.

در پی این حمله، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد:

در حالی‌که ما هنوز در حال جمع‌آوری داده‌های مربوط به این حمله هستیم، می‌دانیم که این حمله را گروه‌های پیکارجوی افراطی تحت حمایت ایران که در سوریه و عراق فعالند انجام داده‌اند.

در ساعات آغازین یکشنبه نیز نیروهای «مقاومت اسلامی عراق» – ائتلافی از گروه‌های مسلح تحت حمایت جمهوری اسلامی – اعلام کردند که به سه پایگاه آمریکا در سوریه حمله کرده‌اند.

گروه‌های عراقی این حملات را واکنشی به حملات نظامی اسرائیل به نوار غزه دانسته‌اند.

بایدن در بیانیه خود افزود:

بدون شک در زمان مناسب و به شیوه‌ای که خود انتخاب می‌کنیم، به حساب همه آن‌هایی که مسئول [این حملات] هستند خواهیم رسید.

لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا نیز روز یکشنبه به وقت محلی در بیانیه‌ای اعلام کرد که «در زمان و مکان مناسب پاسخ می‌دهیم و تمام اقدامات لازم را برای دفاع از نیروها و منافع خود انجام خواهیم داد».

ناصر کنعانی روز دوشنبه در این‌باره گفت:

تکرار اتهام بی‌اساس به ایران، فرافکنی و نیز توطئه‌ کسانی است که منافع خود را در کشیدن مجدد پای آمریکا به معرکه‌ای تازه در منطقه و تحریک آن در گسترش و تشدید بحران می‌بینند تا از این طریق مشکلات خود را پوشش دهند.

افزایش فشار بر بایدن

خبرگزاری رویترز روز دوشنبه ۹ بهمن / ۲۹ ژانویه نوشت پس از حملات پهپادی به نیروهای آمریکایی در اردن فشار سیاسی بر جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا برای حمله به ایران افزایش یافته است؛ اقدامی که به‌گفته رویترز بایدن به‌دلیل بیم از شعله‌ور شدن جنگ گسترده‌تری در منطقه خاورمیانه، تمایلی به انجام آن نداشت.

رویترز افزوده است:

کارشناسان می‌گویند گزینه‌های پاسخ بایدن می‌تواند از هدف قرار دادن نیروهای ایرانی در خارج تا حتی در داخل ایران، یا انتخاب یک حمله تلافی‌جویانه محتاطانه‌تر صرفاً علیه شبه‌نظامیان مورد حمایت ایران باشد که مسئول این حملات هستند.

بنا به این گزارش، جمهوری‌خواهان بایدن را متهم می‌کنند که نیروهای آمریکایی را در انتظار روزی نشانده است که پهپاد یا موشکی به سوی آن‌ها شلیک شود. آن‌ها می‌گویند بایدن باید به ایران ضربه بزند.

تام کاتن، سناتور جمهوری‌خواه گفت: «تنها پاسخ به این حملات باید انتقام نظامی ویرانگر علیه نیروهای تروریستی ایران، چه در ایران و چه در سراسر خاورمیانه باشد.»

مایک راجرز، نماینده جمهوری‌خواه که کمیته نظارت نظامی آمریکا در مجلس نمایندگان را رهبری می‌کند نیز خواستار اقدام علیه تهران شد. راجرز گفت:

زمان زیادی گذشته است که بایدن بالاخره رژیم تروریست ایران و نیروهای افراطی نیابتی آن را در قبال حملاتی که انجام داده‌اند، پاسخگو بداند.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، که امیدوار است در انتخابات ریاست جمهوری امسال با بایدن روبه‌رو شود، این حمله را «نتیجه ضعف و تسلیم جو بایدن» توصیف کرد.

باربارا لی، نماینده دموکرات‌ها آشکارا ابراز نگرانی کرد که استراتژی بایدن برای مهار درگیری اسرائیل و حماس در غزه شکست بخورد او گفت «متأسفانه ایالات متحده آمریکا و نیروهای ما در مسیر آسیب قرار دارند».

ست مولتون، نماینده حزب دموکرات در مخالفت با درخواست‌های جمهوری‌خواهان برای گسترش جنگ گفت: «بازدارندگی دشوار است و جنگ بدتر». مولتون گفت: «ما باید پاسخی راهبردی و مؤثر براساس شرایط و جدول زمانی خود داشته باشیم».

کارشناسان هشدار می‌دهند که هرگونه حمله علیه نیروهای ایرانی در داخل ایران می‌تواند تهران را مجبور به واکنش قاطع کند و اوضاع را به‌گونه‌ای تشدید کند که می‌تواند ایالات متحده آمریکا را وارد جنگی بزرگ در خاورمیانه کند.