رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در یک اقدام مناقشه‌برانگیز به بخش ترک‌نشین قبرس سفر کرد تا به گفته رسانه‌های دولتی ترکیه در مراسم «استقلال قبرس شمالی» که تنها از سوی ترکیه به رسمیت شناخته می‌شود، شرکت کند.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه که سفرش با مخالفت رسمی دولت قبرس روبرو شد یکشنبه ۱۵ نوامبر/۲۵ آبان با آرسین تاتار، رهبر «قبرس شمالی» دیدار و گفت‌وگو کرد.

اردوغان که پیش از این نیز خواستار «راه حل دو کشور» در قبرس شده بود، باردیگر در اظهاراتی مشابه گفت: « اکنون در قبرس دو ملت و دو دولت جداگانه وجود دارد. راه حل دو کشور باید بر اساس برابری حاکمیتی مورد مذاکره قرار گیرد.» براساس گزارش‌ها تاتار نیز از این خواست اردوغان حمایت کرده است.

رئیس جمهوری ترکیه که سفرش اعتراض قبرسی‌های یونانی‌تبار و گروهی از ترک‌‌های این منطقه را برانگیخت، در اظهاراتی معترضان ترک که به گفته او «از رئیس جمهور خود به روسای دولت به اصطلاح قبرس جنوبی شکایت کرده و امید تغییر قدرت به بخش جنوب را دارند» را «فریب‌خورده» خواند و ادعا کرد ترکیه با هدف «رفع بی‌عدالتی‌های موجود» در منطقه وروشا (مرعش) حضور پیدا کرده است.

جمعیت جزیره قبرس که سال ۱۹۶۰ به استقلال دست یافت از دو گروه یونانی و ترک تشکیل شده است. در جریان کودتای ۱۹۷۴ که با حمایت دولت یونان انجام شد، بخشی از جمعیت ترک این جزیره با حمایت نظامی ترکیه بخش‌های شمالی جزیره را در اختیار گرفتند.

نیکوس اناستاسیادس رئیس‌جمهوری قبرس سفر اردوغان به منطقه وروشا را اقدامی «تحریک‌آمیز، بی‌سابقه و نقض قوانین بین‌المللی» خواند.

کیریاکوس میتسوتاکیس نخست‌وزیر یونان هم سفر رئیس‌جمهوری ترکیه و بازگشایی سواحل شهر واروشا را «غیرقابل قبول» دانست.

ترکیه تا به حال دو کشتی حفاری برای اکتشاف گاز در شرق دریای مدیترانه به نزدیکی ساحل جزیره قبرس فرستاده است.

دولت ترکیه این منطقه را متعلق به  قبرس شمالی، دولتی که تنها از سوی آنکارا به رسمیت شناخته می‌شود می‌داند و اردوغان در سفر به این جزیره گفت دیگر آنچه را که او «بازی‌های دیپلماتیک در باره منابع گازی» خواند، تحمل نمی‌کند.

در همین زمینه: