* مطالب این بخش برگرفته از «تریبون زمانه» هستند. تریبون زمانه، آنچنان که در پیشانی آن آمده است، تریبونی است در اختیار شهروندان. همگان میتوانند با رعایت اصول دموکراتیک درج شده در آییننامه تریبون آثار خود را در آن انتشار دهند. زمانه مسئولیتی در قبال محتوای این مطلب ندارد.
دکتر محمد فاضلی، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی روز پنجم اسفند ۱۳۹۸ در کانال شخصی تلگرام خود «دغدغه ایران» طی یادداشتی با عنوان «کرونا: مسئولیت مردم، پیشنهاد به مسئولان» نوشت: «کورونا از جنس مخاطراتی است که کموبیش دموکراتیک عمل میکند. ویروس دموکرات وصف تلخ و تا اندازهای واقعی برای کورونا است (اولریش بک جامعهشناس آلمانی، دود و آلودگی هوا را دموکراتیک میدانست). تبعیض قائل نمیشود، هر کسی را که مستعد باشد میکشد و فرقی نمیکند مسئول، اصلاحطلب، اصولگرا، در قدرت یا بیرون قدرت باشد. فقیر و غنی هم نمیشناسد. کرونا به همه حق برابر برای مردن میدهد. منتظر تأیید صلاحیتاش برای مشارکت در کشتن هم نمیماند».
روز بعد از آن یعنی ششم اسفند ۱۳۹۸ دکتر ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی نیز در بخشی از ویدیوی سلفی که بعد از اعلام نتیجه مثبت تست کرونایش از خود تهیه کرده بود عنوان کرد: «این ویروس، ویروس دموکراتی است، فقیر و غنی نمیشناسد، مسئول و غیرمسئول نمیشناسد….»۱
اما آیا واقعا چنین است؟ آیا ویروس کووید ۱۹ که اکثر ما امروز آن را با نام ویروس کرونا میشناسیم واقعا دموکراتیک عمل میکند؟ در این چند یادداشت تلاش خواهیم کرد تا نشان دهیم چرا این ادعا نادرست است و چگونه نابرابری، تفاوتهایی را در میزان مواجهه، آسیبپذیری و پیامدهای ناشی از ابتلا به این ویروس در گروههای مختلف اجتماعی ایجاد میکند. آنچه در ادامه میخوانید در رابطه با تفاوتهایی است که میان گروههای مختلف جامعه از حیث مواجهه با این ویروس وجود دارد.
از شوخی تا جدی
از دیماه ۱۳۹۸ که ویروس کرونا در چین رو به گسترش میرفت و روزانه بر شمار مبتلایان و جانباختگان آن افزوده میشد بسیاری از ما سرگرم شوخیکردن با سوپ خفاش به عنوان یکی از حدس و گمانهای مطرح شده در رابطه با منشا ویروس بودیم. دیری نگذشت که با افزایش تعداد افراد مبتلا در شهر «ووهان» چین، قرنطینه این شهر آغاز شد( ۲۳ ژانویه ۲۰۲۰ برابر با سوم بهمن ۱۳۹۸) و تصاویری از شهری که هیچکس در خیابانها و اماکن عمومیاش حضور نداشت در شبکههای اجتماعی دست به دست شد. کمکم فهمیدیم که موضوع جدی است، آنقدر جدی که نه تنها «ووهان» با بیش از ۱۰ میلیون جمعیت که تمام استان «هوبی» با جمعیتی بیش از ۵۷ میلیون نفر را به قرنطینه برده است.
با اعلام لغو بسیاری از پروازهای هواپیماییهای مختلف جهان به چین و به ویژه «ووهان»، ادامه پروازهای هواپیمایی ماهان بسیاری را دچار نگرانی کرد. در نهایت پروازهای این خط هواپیمایی به عنوان تنها خط هوایی ایران که به طور مستقیم به ۴ نقطه چین یعنی پکن، شانگ هانگ،گوانجو و شنزن پرواز داشت بنابر مصوبه هیئت دولت از تاریخ دوم فوریه(دوازدهم بهمن)ممنوع شد. با این حال بنابر اطلاعیه رسمی این شرکت هوایی از تاریخ دوازدهم تا شانزدهم بهمن، ۴ پرواز مسافری به مقاصد پکن، شانگهای، گوانگجو و شنزن به منظور انتقال مسافران چینی این شرکت حاضر در ایران و سایر کشورها و ایرانیهای حاضر در چین با نظارت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و رعایت دستورالعملهای مربوط انجام شد۳ . هر چند که برخی از رسانهها تعداد سفرهای این هواپیمایی در سه هفته ممنوعیت پرواز را بسیار بیشتر از این رقم اعلام کردهاند.۴
نگرانی بعدی، بازگشت ۷۰ دانشجوی ایرانی بود که در شهر «ووهان» تحصیل میکردند. در نهایت بامداد روز شانزدهم بهمن یک هواپیمای اختصاصی شرکت هواپیمایی ماهان این دانشجویان را به ایران بازگرداند۵ و آنها به مدت ۱۴ روز در قرنطینه نگهداری شدند و پس از آن با اعلام سلامتیشان از قرنطینه خارج شده و به خانههایشان بازگشتند و نگرانیها بابت ورود ویروس به ایران کاهش پیدا کرد. هر چند که همچنان بخشی از نگرانیها به دلیل ورود افرادی که با پروازهای غیر مستقیم از چین به ایران میآمدند پا برجا بود.
۱۴ روز بعد یعنی روز ۳۰ ام بهمن ماه ۱۳۹۸ زمانی که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد آزمایش دو مورد مشکوک ابتلا به ویروس کرونا در شهر قم مثبت گزارش شده است و به فاصله کوتاهی خبر جان باختن آنان اعلام شد، نگرانیها شدت گرفت. چرا که این آغاز اعلام رسمی ورود کرونا به ایران بود.
ویروسی که تا یازدهم اسفند به بیش از ۲۷ استان کشور وارد شده و وزارت بهداشت ابتلای ۹۷۸ نفر به آن را قطعی اعلام کرده است.۶ در این میان اما برخی نامها همچون ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت، مجتبی ذوالنور رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس، محمود صادقی نماینده مجلس، معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور در امور زنان، مرتضی رحمان زاده شهردار منطقه ۱۳ تهران برجسته شده است، نامهایی که قرار است به ما بگوید که این ویروس فقیر و غنی و مسئول و غیرمسئول نمیشناسد.
آیا همه به یک اندازه در معرض خطر مواجهه با ویروس هستیم؟
سازمان بهداشت جهانی میگوید ویروس کووید ۱۹ از طریق تماس مستقیم با قطرههای تنفسی فرد آلوده (از طریق سرفه و عطسه) و تماس با سطوح آلوده به ویروس منتقل میشود. این ویروس میتواند ساعتها روی سطوح زنده بماند اما اقداماتی همچون شستن دستها با آب و صابون، تنفس بهداشتی(پوشاندن دهان و بینی در هنگام سرفه و عطسه)، حفظ فاصله یک متری با سایر افراد در محیطهای عمومی، پرهیز از لمس چشم و دهان، ضدعفونی کردن محیطهایی که به طور مشترک مورد استفاده قرار میگیرند و ترجیحا ماندن در خانه تا جای ممکن میتواند به پیشگیری از ابتلا به این ویروس کمک کند.۷ همچنین این سازمان توصیه میکند که افرادی که علائم بیماری را در خود مشاهده میکنند و افرادی که به طور مستقیم با آنها در تماس هستند از ماسک استفاده کنند. اما آیا همه به یک اندازه میتوانند همین توصیههای به ظاهر ساده بهداشتی را برای پیشگیری از مواجهه با ویروس رعایت کنند؟
یکی از اصلی ترین توصیهها برای پیشگیری از ابتلا به ویروس شستن مداوم دستها با آب و صابون و یا مواد ضدعفونیکننده است. اما آیا چنین امکانی برای همه مردم به یک اندازه در نقاط مختلف کشور فراهم است؟ نتایج حاصل از سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰ نشان میدهد که ۳.۶ درصد جمعیت کشور (معادل ۷۰۶ هزار واحد مسکونی) به شبکه آبرسانی عمومی(آب لولهکشی) دسترسی نداشتهاند. البته این عدد در برخی استانها بسیار بالاتر است. به عنوان نمونه در استانهای سیستان و بلوچستان و گلستان ۲۰ درصد جمعیت فاقد چنین دسترسی بودهاند.۸ به عبارت دیگر ۲۰ درصد از جمعیت ۶.۶ میلیون نفری این دو استان نمیتوانند شیر آب خانه را باز کنند و روزی ۲۰ مرتبه دستهایشان را با صابون بشویند، بنابراین انجام همین توصیه به ظاهر ساده بهداشتی برایشان ناممکن است.
از دیگر توصیههای بهداشتی این است که روشوییها و توالتها به عنوان محیطهایی که اعضای یک خانواده به طور مشترک از آن استفاده میکنند به طور مرتبط ضدعفونی شوند و این در حالیست که بنا بر یافتههای پیمایش شاخصهای چندگانه جمعیت و سلامت، حدودا ۱۰ درصد از خانوارهای کشور(معادل ۲.۱ میلیون خانوار یا به عبارتی حدود ۸ میلیون نفر) به توالت اختصاصی(یعنی توالتی که مختص یک خانواده باشد) دسترسی نداشتهاند. ۹ این عدد میانگینی کشوری است و وضعیت در برخی استانها بسیار بدتر است. به عنوان نمونه یافتههای پیمایش شاخصهای چندگانه جمعیت و سلامت(۱۳۸۹) نشان میدهد که در سیستان و بلوچستان بیش از ۴۰ درصد مردم از توالت اختصاصی برخوردار نبوده و نزدیک به ۷ درصد اساسا به توالت دسترسی نداشتهاند. بنابراین آنان اگر به مواد ضدعفونیکننده هم دسترسی داشته باشند(که بعید به نظر میرسد)نمیتوانند این توصیه بهداشتی پیشگیرانه را انجام دهند.
یکی دیگر از مواردی که برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا توصیه میشود پرهیز از حضور در اماکن پرجمعیت است. آمارهای رسمی نشان میدهند که بیش از ۷۰ درصد جمعیت ایران در شهرها زندگی میکنند و تا سال ۱۳۹۴ حدود ۲۱ درصد از آنها یعنی ۱۱ میلیون نفر ساکن سکونتگاههای غیررسمی بودهاند ۱۰ که از حیث جمعیتی تراکم بالایی دارند. حاشیه کلانشهرها نیز وضعیتشان مشابه است. به عنوان نمونه استان تهران دارای ۱۶ شهرستان است که تراکم جمعیت در برخی از آنها نظیر شهرستان بهارستان به ۱۰ هزار نفر در هر کیلومتر مربع میرسد، این در حالی است که میانگین استقرار جمعیت در هر کیلومتر مربع در کشور ۴۵ نفر است. ۱۱ تراکم جمعیت در یک محله به معنای زندگی در کوچهها، خیابانها، مغازهها، مدرسهها و به طور کلی محیطهای عمومی شلوغتر است و شلوغی یعنی مواجهه با تعداد بیشتری از افراد در طول روز که میتواند امکان ابتلا به ویروس را بیشتر کند. تراکم جمعیت در یک محله معنای دیگری هم دارد و آن زندگی در خانههای کوچکتر است. خانههایی که اگر یکی از ساکنانش علائم بیماری را داشت نمیتوان آنگونه که توصیه شده است او را در اتاقی جدا از سایرین نگهداری کرد تا امکان ابتلای دیگر افراد کمتر شود. بر اساس سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰، ۳۰۷۵۶ واحد مسکونی فاقد حتی یک اتاق در کشور وجود داشته که بیش از یک خانوار در آن ساکن بودهاند(جمعیتی بین ۱۵۰ تا ۲۵۰ هزار نفر). بنابراین عدم حضور در اماکن پرجمعیت و یا نگهداری از فردی که دارای علائم ابتلا به ویروس است در یک اتاق جداگانه، برای بسیاری از کسانی که ساکن حاشیه شهرها و یا سکونتگاههای غیررسمی هستند، عملا ناممکن است.
یکی دیگر از محیط های پرتراکم در شهرها، وسایل حملونقل عمومی هستند که در برخی ساعتهای روز فاصله افراد حاضر در آنها با یکدیگر شانهبهشانه و کاملا مماس است. در حالی که برای پیشگیری از مواجهه با ویروس کرونا، حفظ فاصله یک متری توصیه میشود. جمعیت بزرگی در کشور به ویژه در شهرهای بزرگ برای جابهجایی روزانه از این وسایل استفاده میکنند. در تهران آنگونه که مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران میگوید روزانه به طور متوسط بالغ بر دو میلیون نفر جابجایی مسافر توسط اتوبوسهای شرکت واحد اتوبوسرانی تهران در دو بخش عمومی و خصوصی انجام میشود۱۲ و به گفته شرکت بهرهبرداری مترو تهران بیش از دو و نیم میلیون نفر نیز روزانه از مترو استفاده میکنند.۱۳ بخشی از این جمعیت گزینه دیگری جز استفاده از این این وسایل را ندارند و در روزهای گذشته با وجود هشدارهایی که در این رابطه داده شده همچنان ۸۰۰ هزار نفر در تهران روزانه از مترو استفاده کرده اند و امکان انجام این توصیه بهداشتی را نداشته اند.
بخشی دیگر از حملونقل در شهرهای بزرگ با تاکسیهای اینترنتی انجام میشود و در این روزها با توجه به آنکه بخشی از مردم ناگزیر هستند که در محیطهای کاریشان حضور پیدا کنند عملا اگر توان تامین هزینه را داشته باشند و بخواهند از حضور در اتوبوس و مترو پرهیز کنند و ماشین شخصی هم نداشته باشند، تاکسیهای خطی و بعد تاکسیهای اینترنتی گزینه بعدی هستند. در تاکسیها احتمالا رانندگان بیش از مسافران در معرض خطرند چرا که در طول روز با تعداد بیشتری از افراد مواجه میشوند. اتحادیه تاکسیرانیهای شهری کشور میگوید ۳۱۳ هزار دستگاه تاکسی در کل کشور وجود دارد۱۴ و تعدادی(که رقم دقیق آن مشخص نیست) هم با سواریهای شخصیشان و به طور مستقل در خیابانها مسافربری میکنند. بزرگترین شرکت تاکسی اینترنتی در ایران یعنی «اسنپ» هم میگوید حدود ۲میلیون راننده ثبتنامی و ۷۰۰هزار راننده فعال دارد۱۵. این جمعیت عظیم که درآمد روزانه خود را از سوارکردن و به مقصد رساندن مسافران تامین میکند این روزها به راحتی نمیتواند این توصیه بهداشتی یعنی حفظ فاصله یک و نیممتری با سایرین را رعایت کند.
پرسنل بهداشتی و درمانی هم این روزها نمیتوانند بنابر توصیههای پیشگیرانه در خانه بمانند و به واسطه نوع شغلشان بیشتر از همه به طور مستقیم با مبتلایان به ویروس مواجهاند. اما در میان آنها هم سلسله مراتبی از لحاظ میزان تماس با بیماران احتمالی یا قطعی وجود دارد. پزشکان متخصص به طور معمول یک یا دو بار در روز بیماران را ویزیت میکنند اما پرستاران به طور مستمر با آنها در ارتباطند. بهیاران و کارکنان خدماتی بیمارستانها نیز به طور دائمی باید به بیماران خدمترسانی کنند، ملحفههای تختها و لباسهایشان را تعویض کنند، اتاق هایشان را تمیز و ضدعفونی کنند و بسیاری کارهای دیگر که معنایش ارتباط دائمی با بیماران است.
کارگران بسیاری نیز این روزها ناگزیر هستند در محیطهای کاری پرتراکمشان حاضر شوند، آنهایی که روزمزد هستند، آنهایی که کارفرمایانشان امکان ماندن در منزل و دوری از محیطهای عمومی را ندادهاند، کارگران کارگاههای کوچک زیر ده نفر، فروشگاهها، مشاغل زیرپلهای و ….۱۶، آنهایی که در متروها و خیابانها دستفروشی میکنند و تمام کسانی که اگر یک روز کار نکنند درآمدی نخواهند داشت۱۷. بعضی از کارمندان بخش خصوصی و دولتی هم وضعیت مشابهی دارند، کارفرمایان آنها هم امکان ماندن در خانه را برایشان فراهم نکرده اند. سربازانی که باید هر روز در پادگانها حاضر شوند، زندانیان، بیخانمانها، کسانی که در گرمخانهها و سرپناههای موقت زندگی اشتراکی میکنند، مهاجرانی که در کمپها زندگی میکنند و مصرفکنندگان مواد که در حال بهبودی هستند و روزانه باید برای گرفتن اندازه معینی از متادون به مراکز کاهش آسیب مراجعه کنند و ….. این فهرست را همچنان میتوان ادامه داد اما احتمالا همین نمونهها هم کفایت میکند تا دقیقتر دریابیم که همه ما به یک اندازه در معرض مواجهه با ویروس نیستیم.
عددها رنج را نشان نمی دهند
آمارها به ما میگویند که بیش از ۸۶ هزار نفر در دنیا به ویروس کرونا مبتلا شدهاند، نزدیک به ۳ هزار نفر جان خود را از دست داده، بیش از ۳۹ هزار نفر درمان شده و باقی همچنان با آن دست و پنجه نرم میکنند. آمارها میگویند بیشترین نرخ مرگ و میر(۱۴.۸%) متعلق به افراد بالای ۸۰ سال است و افراد ۱۰ تا ۳۹ سال سهم بسیار کمتری دارند. آمارهای بسیار دیگری هم هستند اما هیچکدام به ما نمیگویند که مبتلایان به جز تفاوتهای سنی، جنسی و سوابق بیماریهای زمینهایشان چه تفاوتهای دیگری با هم دارند. به ما نمیگویند که شرایط زندگی آنها پیش از ابتلا به ویروس چطور بوده. عددها این چیزها را میپوشانند. همانطور که نشان نمیدهند چقدر از کسانی که هنوز مبتلا نشدهاند برای به کار بستن همین توصیههای ساده بهداشتی هر روز رنج مضاعف میکشند. عددها رنج را نشان نمیدهند و کار را برای آنهایی که میگویند ویروس میان ما تبعیض قائل نمیشود، راحت میکنند. اما این روزها که بگذرد، رد زخماش بر جان آنان که بیشترین رنج را کشیدهاند باقی میماند و به یادشان میآورد که ویروس هم میتواند بر پایهی نابرابری و تبعیض عمل کند.
منبع این مطلب: میدان
لینک مطلب در تریبون زمانه
پانوشتها:
* به دلیل حذف برخی از جداول از سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ و انتشار نیافتن یافتههای حاصل از مطالعه ملی شاخصهای سلامت و جمعیت سال ۱۳۹۵، در این نوشته از آخرین اطلاعات منتشر شده و قابل دسترس بهره گرفته شده است.
- https://b2n.ir/590665
- COVID-۱۹
- www.irna.ir/news/83688225/
- https://www.radiofarda.com/a/f4_mahan_air_continue_flight_iran_china_coronavirus/30452088.html
- asriran.com/002zIM
- www.irna.ir/photo/83693429/
- https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses
- میزان دسترسی جمعیت به آب لوله کشی حدود ۷۸.۹ درصد در استان سیستان و بلوچستان و ۷۹.۵ درصد در استان گلستان
- مطالعه شاخص های چندگانه سلامت و جمعیت در جمهوری اسلامی ایران ۱۳۸۹
- وزارت راه و شهرسازی. ۱۳۹۴. سند توانمندسازی و ساماندهی سکونتگاههای غیررسمی. دبیرخانه ستاد ملی توانمندسازی سکونتگاههای غیررسمی، تهران
- http://thmporg.ir/News/1432/
- https://b2n.ir/754132
- http://ana.ir/i/398232
- https://www.isna.ir/news/98010200467/
- https://snapp.ir/blog/5th-birthday/
- https://www.ilna.news/fa/tiny/news-876531
- https://www.ilna.news/fa/tiny/news-877569
ویژگی های طبقاتی ویروس کرونا
می گویند ویروس کرونا ویروسی دموکرات است: دموکراتیک عمل می کند. فقیر و غنی نمی شناسد. مدیر و کارگر را به یکسان مبتلا می سازد. آیا اینچنین است؟
ای کاش اینچنین بود. اما متاسفانه چنین مدعایی بسیار دور از واقع است. هیچ پدیده دموکراتی به این معنا در عالم واقع وجود ندارد. یا شاید بهتر باشد بگویم هر پدیده ای در عالم انتزاع دموکراتیک عمل می کند، اما در برخورد با جهان واقع به شکل جهان طبقاتی که با آن برخورد می کند در می آید. مانند مایعی است که به ظاهر بی شکل است، اما به محض آنکه در ظرفی ریخته شود شکل آن ظرف را به خود می گیرد. اجازه دهید چند مثال از این دموکراتیک بودن ویروس کرونا را با هم مرور کنیم:
ویروس کرونا دموکراتیک عمل می کند، اما در کشوری که تعداد محدودی کیت تشخیص وجود دارد، مسئولین می توانند با کمترین علامتی تست دهند ، و جواب بگیرند و بعد با لب خندان سلفی بگیرند و نتیجه مثبت را اعلام کنند. اما آنکس که دسترسی ندارد، باید تا مراحل آخر بیماری صبر کند و احتمالا تا آن لحظه باز اولویت تست به او نخواهد رسید.
ویروس کرونا دموکراتیک است. اما مجلسیان می توانند در میان موضوع تصویب بودجه سال ۹۹، مجلس را تعطیل کنند، اما کارگر و معلم و کارمند {حتی اگر کاری به اهمیت تصویب بودجه ندارند} باید هر روز سرکار بروند یا قید حقوق خود را بزنند.
ویروس کرونا دموکراتیک است. اما کارفرمایان می توانند در خانه بمانند و خود و خانواده خود را قرنطینه کنند اما کارگران چاره ای جز رفتن به سر کار ندارند.
ویروس کرونا دموکراتیک است. اما صاحب مغازه و فروشگاه می تواند در خانه بماند و از راه دور از فروشنده ای با حقوق اندک بخواهد که به سر کار بیاید تا امور را رتق و فتق کند.
ویروس کرونا دموکراتیک است، اما بخش قابل توجهی از طبقه متوسط از اساتید و معلمان و کارمندان می توانند و یا خواهند توانست در خانه بمانند و لذت حقوق ماهیانه خود را دریافت کنند، اما «نیروی کار غیر رسمی» اگر بخواهد خود را قرنطینه کند باید بدون حقوق زندگی خود را مدیریت کند.
ویروس کرونا دموکراتیک است، اما یکی می تواند ماسک و الکل و ویتامین سی جوشان و میوه را به قیمت چند برابر هم تهیه کند و یکی در خرید این اقلام به همان قیمت های روزهای قبل از کرونا مشکل داشته باشد.
ویروس کرونا دموکراتیک است، اما یکی از ما می تواند سوار ماشین شخصی تمیز و ضدعفونی شده خود شود، و دیگری چاره ای جز استفاده از اتوبوس و متروهای شلوغ و آلوده شهر را ندارد.
ویروس کرونا دموکراتیک است، اما فرمانده نظامی می تواند خود و خانواده اش را قرنطینه کند، اما دستور دهد سرباز جوان ۱۸ و ۱۹ ساله در پادگان های غیر بهداشتی بماند.
ویروس کرونا دموکراتیک است، اما زندانبان می تواند خود را قرنطینه کند ولی حکم دهد زندانیان در سلول های شلوغ با تلفن های همگانی و ظرف های همگانی و محل خواب همگانی زندانی بمانند. حتی اگر حکمشان موقت باشد.
ویروس کرونا دموکراتیک است، اما کسی می تواند در همان روزهای اول بیماری خود را تشخیص دهد و ترکیب آنتی بیوتیک های خاص و گران قیمت را دریافت کند تا شاید بیماری را به سلامت طی کند، اما افراد دیگر حتی نمی دانند چنین ترکیبی وجود دارد و اگر هم بدانند باید در غصه تأمین هزینه آن بمیرند.
و البته به این لیست می توان موارد بسیار دیگری نیز افزود تا هم ویژگی های طبقاتی ویروس کرونا را نشان داد. به عبارتی، نه ویروس کرونا و نه هیچ ویروس و بیماری دیگری رفتاری دموکراتیک ندارد. ویروس ها و بیماری ها به شکل طبقاتی یک جامعه در می آیند و به همان اندازه عادلانه و دموکراتیک رفتار می کنند که ثروت و قدرت در یک جامعه عادلانه و دموکراتیک توزیع شده است.
عقیل دغاقله / 04 March 2020
سران حاکمیت به جای تقدیرهای خشک و خالی ریاکانه از کادر درمانی، مشکل معیشتی پرستاران را حل کنند
▪️اردوی کار: دیروز شاهد بودیم که رهبر جمهوری اسلامی که معلوم نیست در فرار از احتمال آلودگی به ویروس کرونا به کدام محل امن و خوش حال و هوا رفته، جلوی دوربین ظاهر شد و از پزشکان و پرستاران و کادر درمانی به خاطر تلاش فداکارانه آنان تقدیر و ستایش کرد.
▪️امروز روحانی ضمن انتقاد از «کاسبان کرونا»، به تقلید از خامنه ای از کادردرمان و پرستاران و پزشکان تقدیر کرد.
▪️خامنه ای پس از کشته شدن قاسم سلیمانی 200 میلیون یورو به سپاه قدس اختصاص داد. او همین دیروز با یک حکم حکومتی، بودجه 99 را در شرایطی که مجلس نشینان از ترس ابتلا به کرونا فرار را بر قرار ترجیح داده و مجلس را بسته اند تعیین تکلیف کرد. او که این همه قدرت دارد چرا به پرستاران که می رسد فقط تقدیر خشک و خالی تحویل می دهد؟ آیا حق است که پرستاران زحمتکش این کشور جان شان را کف دست بگیرند و سلامت شان را به خطر بیاندازند و کمترین امنیت شغلی هم نداشته و مطالبات شان هم نابرآورده باقی بماند؟
▪️خامنه ای و روحانی نمی دانند که نظام شان با قراردادهای پیمانی موقت و شرکتی امنیت شغلی پرستاران را از بین برده؟ با تقویت بخش خصوصی و باز کردن پای سودآوری به هر قیمت در نظام بهداشت، پایه های بهداشت عمومی را به نابودی کشیده؟ با افزودن هزینه های بهداشت، دهک های پائین درآمدی را محروم تر از بهداشت و درمان به کام خوددرمانی، بیماری های مختلف و مرگ های زودرس گرفتار کرده؟ با برخورد امنیتی و سرکوبگرانه نسبت به مطالبات پرستاران، و جلوگیری از ایجاد تشکل های مستقل پرستاری، نظام بهداشت و درمان را در مواجهه با شرایط دشوار شکننده تر و آسیب پذیرتر ساخته؟ آیا روحانی نمی داند که بخش بزرگی از پرستاران با حقوق زیر خط فقر ماهها و حتی بیش از یک سال است کارانه هایشان پرداخت نشده؟ ایا نمی داند که نظام چندلایه تبعیض آمیز مبتنی بر امتیاز که دست کارفرمای بیرحم و سودجو را برای رقابت مزدی همراه با تشدید بهره کشی از پرستار بازمی گذارد با اعتراض پرستاران روبروست؟
▪️چرا وقتی هم ناچار می شوند شجاعت و رشادت پرستاران ایران در مبارزه برای زندگی و در مواجهه با ویروس مرگبار کرونا را مورد ستایش قرار دهند، در باره مطالبات پرستاران و شرایط اسف بار معیشتی و نابودی امنیت شغلی آنان حتی حاضر به دادن وعده ای هم نیستند؟ چرا حاضر نیستند در باره برچیدن سیستم قاصدک، قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری و قانون ارتقای بهرهوری لب تر کنند؟ چرا در باره مشکلات پرستاران بازنشسته سکوت کرده اند؟
▪️حرف پرستاران روشن است: نظامی که از ویروس کرونا بدتر است و در گسترش انفجاری همین ویروس نقش درجه اول داشته، حق مصادره رشادت ها و فداکاری های پرستاران ایران را ندارد. انان باید به جای تقدیر خشک و خالی، فورا و بی قید و شرط مطالبات پرستاران را برآورده سازند
به جای تقدیر، مشکل معیشتی پرستاران را حل کنند / 04 March 2020
مردم در شهرهای مختلف یکی یکی بر زمین می افتند!
▪️اردوی کار: تصویر از یک فرد مشکوک به کرونا در زاهدان است. موازی با گسترش دامنه ابتلا به ویروس مرگبار کرونا، تصاویر بر زمین افتادن مردم در شهرهای مختلف کشور در شبکه های اجتماعی بیشتر می شود.
مردم در شهرهای مختلف یکی یکی بر زمین می افتند! / 04 March 2020
قبل از ظهر امروز در میدان خراسان در تهران یک شهروند مشکوک به کرونا روی زمین افتاده و کسی جرات نمی کند به او نزدیک شود
تهران: یک شهروند مشکوک به کرونا روی زمین افتاده / 04 March 2020
شایعه ابتلای دو عضو کابینه دولت روحانی به کرونا
▪️اردوی کار: ظرف 24 ساعت اخیر دو خبر در رابطه با ابتلای اعضای کابینه به ویروس کرونا منتشر شده است. براساس این خبرها، جهانگیری معاون روحانی به ویروس کرونا مبتلا شده و بستری است. همچنین در شبکه های اجتماعی اعلام شده که رحمانی فضلی وزیر صنعت نیز به خاطر ابتلا به ویروس کرونا در بیمارستان بستری شده است.
▪️این دو خبر تاکنون به صورت رسمی تایید نشده اند. در مورد اسحاق جهانگیری دیروز ایسنا خبر داده که او تماس تلفنی با استاندار آذربایجان شرقی درباره آخرین وضعیت بیماری کرونا داشته و در جریان آخرین وضعیت شیوع کرونا و اقدامات پیشگیرانه و درمانی انجام شده در استان قرار گرفته.
▪️در مورد رحمانی فضلی، هم مصطفی فقیهی، سردبیر سایت خبری انتخاب ایران در توئیتر گفته که او «با نشانه هایی از کرونا در بیمارستانی دیگر در تهران و نه مسیح دانشوری بستریست.»
شایعه ابتلای دو عضو کابینه دولت روحانی به کرونا / 04 March 2020
ارزشیها و آتش به اختیاران رژیم ایران در جواب به ویدئوهای رقص منتشر شده دکترها و پرستاران در مبارزه با کرونا به بیمارستان رفته و برای مریضها نوحه میخوانند.
نوحه خوانی در بیمارستانها!!! / 04 March 2020
کرونا، مردم و مسنولان
اردوی کار: کنشگر مدنی پویا جگروند نوشته: «مسئولان کیت تشخیص #كورنا دارند اما کورنا ندارند یا اگر دارند در حد یک لبخند لجن زاده حداد عادل هست اما ما کرونا داریم کیت تشخیص کرونا نداریم ، ماسک نداریم، جا برای بستری شدن نداریم، ولی در عوض برگه احضاریه داریم که ساکت بمونیم که هیچی نگیم که #کرونا امنیتی هست
کرونا، مردم و مسنولان / 04 March 2020
اعتراض پرستاران به اعمال تبعیض حقوقی وزارت بهداشت
▪️اردوی کار: کارکنان شرکتیِ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و مجموعههای وابسته به آن، مانندِ دانشگاههای علوم پزشکی، به خاطر اعمال نشدنِ افزایش 50 درصدی امتیازات فصل دهم قانون مدیریت خدمات کشوری در حکم حقوقی اسفند ماه خود با پیامی به نمکی وزیر بهداشت اعتراض کرده اند.
▪️این پرستاران که تعدادشان بیش از 5 هزار نفر در سراسر کشور است در اعتراضییه خود خطاب به نمکی نوشته اند:
▪️«گویا از قلم جناب آقای نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه و از ذهن شما افتادهایم که افزایش 50 درصدی پرسنل بهداشت و درمان برای همه لحاظ شده به جز پرسنل شرکتی.»
▪️پرستاران معترضان، همچنین یادآور شدند: «پرسنل زحمتکش شرکتی، دوشادوش و پا به پای دیگر کادر درمان در برابر بحران کرونا ایستاده و در حال انجام وظیفهاند؛ اما تبعیضی که به وجود آمده، به یکباره عزت نفس این عزیران را هدف قرار داد و انگیزه ما را به نابودی کشانده است. لطفا برای رفع تبعیض ما را یاری کنید.»
▪️نیروهای شرکتی، زیر عنوانهای شغلیِ پرستار، نیروی خدماتی و… در بیمارستانها و ادارات وزارت بهداشت و مراکز وابسته به آن کار میکنند و دولت که بزرگترین کارفرمای کشور است عملا عامل و در سایر موارد حامی اعمال تبعضی حقوقی در حق پرستاران است.
اعتراض پرستاران به اعمال تبعیض حقوقی وزارت بهداشت / 04 March 2020
بله توصیه های آنچنانی مجانی متخصصان هرروزه که چنین وچنان کنید …درخانه بمانید و غذا وخوراکی وضمیمه آنهم هزینه زندگی تان را حکومت با هلیکوپترهای روسی رو پشت بام منزالتان خواهند انداخت …رژیم آخوندی ورهبت تمام عقده ای و بیشعور که توهم خدابودن دارد بجای انکه لانه های زنیوری های وحشی و گزنده را قرنطینه کنند … عمدا” لانه های زنیورهارا برزمین کوفتند وزنبورها درسطح کشور به مردم یورش بردند که بله اسلام است اززنبورهای این چنینی هراسی ندارد ….وحتی هشدارهای بین المللی و صاحبان علم و تجربه پزشکی کشورهای خارجی را به دشمان برعلیه اسلام تعبیر کردند…بله اگرخش وخاشاک تلفات بدهند امری پسنده است …حالا بدرستی فهمیده اند که هشدارهای بین المللی هدف دشمنی با اسلام ورهبر ملعونش نداشته است و ویروس کشنده کشور را دربست دراحاطه خوددارد ونه مردمی خواهند ماند ونه اقتصادی و بساط مساجد و منبرهای و حرم ها وروح وارواح حضرت ها انچنانی مشتری دارد لاعلاجانه دستورات مجانی میدهند…چنین کنید چنان کنید…بدون شک باید دانست اگر هرحکومت دیگری بود که چه دانسته وچه ندانسته باعث رواج و شیوع ویروس برعلیه مردمانش بود بی شک مسولان حکومتی و رهبرش درتلویزون ظاهر میشدندو ازمردم عذرخواهی خواهی میکردند و به اشتباه خودشان اعتاراف میکردند ولی حکومت اخوندی که انکار ازعمق جهنم ظاهر شده است نه پوزشی می خواهد ونه بعنوان مجرم اصلی اعتراف می کند..دانسته باشیم که رهبرملعون علی خامنه ای قبل ازتظاهرات مردم ازبروز ویروس کرونا درایران آگاهی داشته است ودرخبرها آمده که ؤزیم آخوندی تعداد بیشماری ماسک صورت قبل فاش شدن همگانی ویروس کرونا درایران به خارج سفارش داده بوده است و وارگان های احتکارکننده حکومتی انها را تحویل گرفته بودند ولی این مورد با هشدار مقامات قوه قضائیه به احتکارکننده گان افشا شده است … بله رهبرملعون ازویروس کرونا قبل ازتظاهرات مردم با خبر بوده است و عمدا” سکوت کرده است !!!!!
حقیقتگو / 05 March 2020