براساس تحقیقات یک مؤسسه روانشناسی اجتماعی در آلمان، اسلامگرایان و راستگرایان افراطی برای جلب توجه و «عادیسازی» گفتمان رادیکال، راهبردهای مشابهی را در اینترنت دنبال میکنند.
«تسیک»، مؤسسه تحقیقات درباره تنش و خشونت(IKG) دانشگاه بیلفلد آلمان در بیانیهای نتیجه پژوهشهای سه ساله خود درباره رفتار اسلامگرایان و راستگرایان افراطی در آلمان را منتشر کرد.
در این بیانیه گفته شده که این دو گروه افراطی کارکرد مشابهی در پیشبرد گفتمان رادیکال در اینترنت دارند و هر دو گروه از طریق کارزارهای رسانههای اجتماعی با قطبی کردن جامعه و تبلیغ ایدئولوژیهای خود و عاطفی کردن آنها «افراد و گروههای غیرافراطی را که قابلیتهای پیوستن به این گروهها را دارند» تحت تأثیر قرار میدهند.
آندرئاس تسیک، روانشناس اجتماعی و مدیر مؤسسه تحقیقات درباره تنش و خشونت بههمراه کرستین اِپِرت، جامعهشناس، مدیریت این پژوهش را برعهده داشتهاند.
کرستین اِپِرت در اینباره توضیح داد که استفاده گروههای افراطی از رسانههای اجتماعی «بسیار استراتژیک» است. گسترش پیامهای خشونتبار و نژادپرستانه تنها بخشی از این استراتژی است: «بخش مهمی از آن توسعه منابع در شبکههای پشتیبانیِ پنهان و شناختهشده است.»
آندرئاس تسیک افزود چنین شبکههایی تنها بهعنوان «ابزارهای رادیکالسازی» عمل نمیکنند، آنها همچنین بهعنوان پشتیبان، از جمله برای گسترش ایدئولوژی یا جمعآوری بودجه نیز عمل میکنند.
این گروه تحقیقاتی با نام «X-Sonar» سه سال در مورد چگونگی فعالیت گروههای اسلامگرا و راست افراطی بهشکل آنلاین و آفلاین تحقیق کردهاند. در این میان پژوهشگران از جمله مطالب آنلاین، پیشینه افراد و عرصههای مربوطه را جمعآوری کردند. هدف از این تحقیقات آن است که امکان مداخله زودهنگام و پیشگیری در آینده فراهم شود.
سه میلیون یورو بودجه این پروژه توسط وزارت آموزش فدرال آلمان تأمین شده است.
براساس برآوردهای ماه اکتبر اداره فدرال نگهبانی از قانون اساسی آلمان، تهدیدهای ناشی از راستگرایی افراطی در آلمان، در یک سال بهطور چشمگیری بیشتر شده است. از جمله تهدیدهای جدید در این زمینه «راستگرایی افراطی در دنیای مجازی» است که در فضای دیجیتالی رخ میدهد و در دنیای واقعی ادامه مییابد.
دفتر فدرال آلمان برای حفاظت از قانون اساسی نیز تابستان گذشته در گزارش سالانه خود اعلام کرد که شمار اسلامگرایان تندرو در این کشور در سال ۲۰۱۸ افزایش یافته است. براین اساس، در این سال شمار اسلامگرایان جهادی به ۲۶ هزار و ۵۶۰ نفر رسیده است. در سال ۲۰۱۷ این تعداد ۲۵ هزار و ۸۱۰ نفر بود.
بیشتر بخوانید: