جنگلهای ایران با سرعتی بیشتر از بسیاری از نقاط جهان در حال نابودی است. این هشدار نماینده فائو یا سازمان جهانی خواربار و کشاورزی ملل متحد در ایران است.
به گفتهی نورالدین مونا، جنگلهای ایران همانند تمام جنگلهای خاورمیانه با سرعتی بیشتر از آنچه در بقیه نقاط جهان مشاهده میشود در حال نابودی است.
آقای مونا در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا گفته است هماکنون ایران یکی از ۷۰ کشور در حال توسعه جهان با پوشش کم جنگلی است و کمتر از ده درصد از مساحت این کشور با جنگل پوشیده است. با توجه به وضعیت هشدارآمیز جنگلهای منطقه خاورمیانه، سازمان فائو قصد دارد پروژهای بینالمللی را برای بررسی منابع ژنتیکی در جنگلهای این منطقه و ازجمله در کشورهای ایران، عراق، مصر، اردن، لیبی، لبنان و یمن به اجرا درآورد. در این پروژه قرار است کمبودهای اطلاعاتی و علمی در خصوص منابع ژنتیکی این جنگلها و همچنین روشها و ظرفیتهای مدیریت و حفاظت از آنها بررسی شود.
به غیر از پروژه فوق که قرار است در سطح منطقه خاورمیانه به اجرا درآید، سازمان فائو هم اکنون در خصوص برخی مناطق جنگلی و طبیعی دیگر نیز با ایران همکاری دارد. در منطقه ریگان در استان کرمان و در منطقه سه قلعه در خراسان جنوبی، طرحهایی برای بازسازی افزایش ظرفیت مناطق جنگلی نابود شده و همچنین افزایش تنوع زیستی، مقابله با بیابانزایی، امرار معاش پایدار و امنیت غذایی در حال اجراست. سازمان فائو همچنین نسبت به مناطق حساس به فرسایش بادی و خاکهای شور در ایران نیز توجه ویژهای دارد.
سال ۲۰۱۱ میلادی از سوی سازمان ملل متحد به عنوان سال جهانی جنگلها نامگذاری شده بود. سازمان ملل و دیگر نهادهای بینالمللی که در خصوص محیط زیست فعال هستند امیدوارند با انجام فعالیتهای آموزشی و اطلاعرسانی بتوان آگاهی عمومی در خصوص مدیریت، حفاظت و توسعه پایدار جنگلها را افزایش داد.
جنگلها نقشی حیاتی در حفظ تنوع زیستی، بهداشت، تعادل زیست محیطی و مقابله با تغییرات آب و هوایی دارند. زندگی بیش از یک میلیارد و ششصدهزار نفر از جمعیت زمین به جنگل وابسته است و از میان رفتن جنگلها میتواند علاوه بر تاثیرات جبران ناشدنی زیست محیطی، اقتصاد و معیشت میلیاردها نفر در سرتاسر جهان را تحت تاثیر منفی قرار دهد.
پیش از هشدار اخیر سازمان فائو در خصوص سرعت بالای نابودی جنگلها در ایران، کارشناسان دیگر نیز نسبت به این روند فاجعهآمیز هشدار داده بودند. محمد محمدیزاده، رئیس سازمان محیط زیست ایران در آذرماه امسال به نشریه “همشهری” اعلام کرد سالانه حدود ۱۰۰ هزار هکتار از جنگلهای ایران نابود میشوند و این روند از پنجاه سال پیش تاکنون ادامه داشته، و در این دوره زمانی سطح جنگلهای ایران از ۱۸ میلیون هکتار به ۱۴ میلیون هکتار کاهش پیدا کرده است.
به گفته رئیس سازمان محیط زیست کشور، هم اکنون ۳۰ میلیون هکتار از زمینهای ایران به مناطق بیابانی تبدیل شده است که به دنبال خود موجب مشکلاتی ازجمله خشکسالی، مهاجرت، فرسایش خاک، پرشدن سدها، خشک شدن تالابها و کاهش محصولات کشاورزی و کم آبی شده است. آقای محمدیزاده همچنین اعلام کرده است باید با راهکارهای علمی سطح جنگلهای کشور را به سطح ۵۰ سال پیش رساند.
حفاظت از جنگلها در ایران با چالشها و مشکلات متعددی روبهرو است که میتوان آن را به دو دسته “عوامل طبیعی” و “عوامل انسانی” تقسیمبندی کرد. در بخش عوامل طبیعی باید ازبارش کم، بروز خشکسالی و همچنین هجوم آفتها و بیماریهای گوناگون نام برد. از سوی دیگر وجود ریزگردها نیز یکی دیگر از عوامل تهدیدکننده جنگلها و فضای سبز در ایران است.
در سالهای اخیر و به دنبال وجود خشکسالی در منطقه و از میان رفتن تالابها در کشورهای مجاور ایران، ریزگردهایی از کشورهای عراق و اردن و سوریه به ایران وارد شدهاند و مشکلات فراوانی را برای انسان و طبیعت ایجاد کردهاند. ریزگردها بهخصوص بر جنگلهای منطقه زاگرس تاثیرات بسیار مخربی برجای گذاشتهاند.
به جز عوامل طبیعی اما عوامل انسانی نیز نقشی بسیار اساسی در تخریب جنگلهای ایران و بیابانزایی دارند. تبدیل جنگلها به زمینهای کشاورزی، جنگلتراشی و برداشت بیرویه و خارج از ظرفیت از منابع چوبهای جنگلی از دیگر عوامل موثر در نابودی جنگلهای ایران هستند. در کنار این عوامل باید از بروز آتشسوزیهای متعدد که برخی از آنها منشاء انسانی دارند نیز نام برد. عدم وجود امکانات کافی و مناسب برای مقابله با آتشسوزی در جنگل و همچنین نداشتن بالگردهای ویژه سبب شده است تا مهار آتشسوزی در جنگلها با کندی صورت بگیرد.
به گفتهی نماینده فائو، این سازمان آماده است در حل مشکلات پیشرو برای احیاء، حفاظت و توسعه جنگلها با ایران به همکاریهای لازم بپردازد.
چرا بعضی ها نمی توانند مشکلات فرهنگی جامعه را از مشکلات سیاسی تفکک کنند و مدام آب به اسیاب افراطون مسلمان میرزند و خشم آنان را نسبت به سیاسیون و معترضین علاقمند به سرنوشت کشور و ایرانیان،برمی انگیزند؟هموطن اا در عراق ،عربستان،برزیل ،آفریقا،چین،کانادا و حتی کعبه سرمایهداری شما (کشور امرکا) هم ولی فقیه حاکم است؟در تمام کشورهای کره زمین نابودی جنگلها در صدر اعمال مخرب حیوان دو پائی با نام بشر است.با این حال مردم کشور ایران در خاور میانه و آسیا کمترین عمل مخربانه را نسبت به محیط زیست در مایسه با دیگران داشته و نیز از فرهنگی بهتر از همسایگان خود در رابطه با محیط زیست برخوردار بوده و هستند.لذا بهتر است که عقده گشائی مخالفان نظام نسبت به اقای خامنه ای در جای درست خود صورت پذیرد.ضمنا کشورهای اروپائی با توجه به داشتن احزاب حامی محیط زیست،بعد از امریکا و چین و ژاپن و روسیه و هند و کانادا بزرگترین دشمن جنگلهای موجود در کره زمین هستند.میزان خرید و استفاده محصولات چوبی و درخت از کشور برزیل و کانادا و روسیه توسط اروپائیان نشانگر نقش مخرب این دوّل غربی، با داشتن نظامی غیر مذهبی و پلورال است.همچنین سیاست تولید بیش از رویه و نابود کردن کشاورزی و دامداری در قاره افریقا و آسیا هم جزو اعمال ضد بشری و ضد محیط زیستی دولتمردان مسیحی و لاییک و سکولار اروپائی و آمریکائی می باشد و نه ولی فقیه شیعی. نتیجه اینکه در زمینه تخریب محیط زیست نمی توان ولایت فقیه را به صلیب غربیها میخ کوب کرد.
کاربر مهمانmansour piry khanghah / 12 January 2012
با سلام. از خدا که پنهان نیست از شما چه پنهان ؟؟! مریض شده بودم! بی خبر از این گزارشگران زمانه فلنگو بستم ورفتم ایران! دلم برای افتاب تنگ شده بود! از فرودگاه امام تا منزل کلی با راننده حال کردم! او از بدبختیهای خودش میگفت ومنهم از نعمات خداوندو افتاب و سرزمین مادری حرف زدم! ولی توی راه گلویم خارش گرفت! بو ومزه گازوئیل توی مغزم پیچید. توی خانه هر روزنامه و ملافه ای را که برمیداشتم به اندازه یک نیم بند انگشت دوده سیاه ریخت توی دست وبالم! چپیدم وخوابیدم ! جای شما خالی ! صبح یک پرس کله پاچه و چای دبش زدم توی رگ ! ولی نمیشد نفس کشید! اخوی مارا دعوت کرد به اصفهان! فلفور رفتیم پارکینگ بیهقی وبا یک اتوبوس سیروسفر که الحق بهتراز سوپر لوکسهای اینجاست! رفتم اصفهان (نصف جهان)! بعد از خوش و بش رفتیم سر پل خواجو ! وجان برادر کلی توضیح داد. تازه چیزهائی مکشوف شد که تاحالا به چشم سر ندیده بودم! اصفهانیهای باغیرت و شاداب دایره زنگی میزدندو میخواندند که اب به زاینده رود رسیده!! منهم فریاد زدم: این کارون است!! بوی کارون میدهد!! این احمقها کارون را به زاینده رود انداخته اند! این نوابغ که قرار است مدیریت جهانی بکنند! توی شش وبش حال و روز خود مانده اند !!. دوست عزیز صحبت از جنگل میکنی؟!! اگر فرصتی شد؟ برای تو خواهم گفت: که خوشا تاتار وخوشا بربرها!!.
کاربر نادر / 07 January 2012
کشوری که ولایت فقیه دارد احتیاج به محیط زست و جنگل و رودخانه ندارد فقط برای زیستن عزاداری و داشتن مسجد کافیست
کاربر مهمانباقر پایان / 10 January 2012
طرح بریدن جنگلهای دنا برای گذر خط لوله هم “تصویب” شد.
اسلام و اسلام گرایان کاری نکرده اند مگر ویرانی ایران.
در آبادان و ماهشهر و خرمشهر و جنوب خوزستان، پسماند جیوه “واحد کلر” سر راست به کارون و اروند می ریزد. آن قدر دیو دود پالایشگاه (بخوانید آلایشگاه) و پترو شیمی و چه چه زیاد است که دیگر باران هم نمی بارد. پارسال صید و اندی نوزاد کور در ماهشهر به دنیا امدند.
پاد اسلام / 10 January 2012
با سلام. اجازه بدهید هنوز در اصفهان با شم !! زاینده رود موج در موج از دهانه پل خواجو میریخت روی بستر سمت راست! که حتی یک وجب عمق نداشت! ولی عجب سنفونی با شکوهی بود!. از انطرف مردم سر وحال دست افشان و تنبک زن ! از اینطرف من خنگ وگیج میگفتم: (عجب بوی کارون میدهد؟!) بعدا معلوم شد که اقا قرار بوده در در این ایام به اصفهان بییایند! و به ممینت احتمال قدوم مبارک ایشان دهانه کانال کارون را به زاینده رود باز کرده اند!! ومردم اصفهان (سایه اب میرقصیدند!) . مختصر !!! بهزار مصیبت بلیط تهیه کردم تا به زیارت مرحوم مادر که هنوززنده است به اهواز بروم!(الزایمردارد!). پس از دوساعت تاخیر سوار هواپیمای نفت شدم که یک (فوکر) عهد بوق بود! همین فوکر محصول پنجاه سال پیش شرکت (فوکر) هلندی است که با فضل الهی وبا تکیه به بیمه ابوالفضل هنوز هم عاقبت به خیر است !!. من چهل دقیقه بعد درحالی که فکر کردم سوار اینترپرایز هستم و در حال سفر به مجهولات و ناشناخته ها هستم! وارد فضائی شدیم که سرخ بود !! باور بفرمائید سرخ سرخ بود !! . و کاپیتان این ابوطیاره را به زمین کوبید ! وماهم همه باهم صلوات فرستادیم و کف زدیم !! ومن موقع خداحافظی به او گفتم ( توهم کاپیتان شهبازی هستی) . و اگرفرصت شدبازهم برای شما خواهم گفت !.
کاربر نادر / 11 January 2012
این آقای نادر هم عجب سفرنامه های جالبی می نویسد. ما منتظر قسمت های بعدی هستیم تا بدانیم چه بر سر کارون و زاینده رود آمد. ظاهرا نباید امیدی به حفظ جنگل ها داشت. جدا چرا کسی مساله نابودی جنگل ها را باور نمی کند؟ به نظرم باید بیشتر در مورد عوارض از میان رفتن جنگل ها بگویید.
مهمان / 12 January 2012