برونو فوشه، سفیر فرانسه در ایران نشان شوالیه فرهنگ و هنر را از سوی وزارت فرهنگ فرانسه به آیدین آغداشلو، نقاش معاصر ایرانی اهدا کرد.

برنو فوشه در سخنانی که بعد از ظهر سه‌شنبه ۲۲ دی در سفارت فرانسه در تهران ایراد کرد، از آیدین آغداشلو و هنر او تجلیل کرد.

آیدین آغداشلو در کنار یکی از آثارش
آیدین آغداشلو در کنار یکی از آثارش

داریوش شایگان، اندیشمند معاصر ایرانی هم به زبان فرانسه درباره آثار آغداشلو و اهمیت آن به لحاظ زیباشناختی سخن گفت. او آثار این نقاش ایرانی را یکی از «پرمایه‌ترین آثار هنر معاصر ایران به لحاظ معنای فلسفی و عشق» خواند.

مراسم اهدای نشان شوالیه به آیدین آغداشلو روز گذشته ساعت ۱۹ به وقت تهران به پایان رسید.

نشان شوالیه را شارل دوگل، رییس جمهور وقت فرانسه در سال ۱۹۶۳ ابداع کرد. این نشان درجات متفاوتی دارد و به نظامیان و شهروندان غیرنظامی که اثر و نام ماندگاری از آن‌ها باقی مانده باشد اهدا می‌گردد.

تاکنون شخصیت‌های برجسته ایرانی بسیاری جایزه ملی لیاقت فرانسه را به‌دست آورده‌اند: محمود حسابی (فیزیک‌شناس)، عباس کیارستمی (کارگردان سینما)، پری صابری (کارگردان تئا‌تر)، جلال ستاری (اسطوره‌شناس)، محمدعلی سپانلو (شاعر)، رضا دقتی (عکاس)، لیلا حاتمی (بازیگر سینما) و همچنین اصغر فرهادی (کارگردان سینما).

حسین علیزاده، آهنگساز، نوازنده تار و سه‌تار آذر سال گذشته از دریافت «شوالیه هنر و ادبیات فرانسه» انصراف داد.

این هنرمند ایرانی، ۸ آذر ۹۳ نامه سرگشاده‌ای به سفیر فرانسه در ایران نوشت و با قدردانی از سفارت فرانسه اعلام کرد که مایل نیست نشان «شوالیه» را دریافت کند. علیزاده در این نامه نوشته بود: «افتخار واژه‌ای‌ است که مردم به هنرمند هدیه می‌دهند.»

محمد رضا شجریان و علی رهبری از حسین علیزاده به خاطر نپذیرفتن نشان شوالیه قدردانی کرده بودند. شجریان در بیانیه‌ای نوشته بود: « «پوزش‌خواهى حسین علیزاده به خاطر اعتراض به دولت فرانسه نبود، بلکه به دلیل اعتراض به رفتار و گفتار کسانى از خودمان بود که از این نشان‌ها استفاده نابه‌جا کردند و می‌کنند. منظورم شخصیت‌هاى دریافت‌کننده نشان و مدال نیست، بلکه بادمجان دور قاب‌چین‌هایی‌ست که نام این نشان‌ها را پیشوند نام هنرمند مورد علاقه‌شان می‌کنند.»

یکشنبه ۴ آبان و یکشنبه ۲۵ آبان ۹۳ در سفارت فرانسه در دو مراسم جداگانه نشان شوالیه به کامبیز درمبخش، کارتونیست سرشناس ایرانی و محمود دولت‌آبادی، نویسنده رمان‌های «جای خالی سلوچ» و «کلیدر» اهدا شد.

حسین نوش‌آبادی، سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به این رویدادها واکنش نشان داد و گفت: «سیاست‌های فرهنگی کشور ما از سیاست‌های بین‌المللی خیلی پیروی نمی‌کند. در بخش خصوصی، هنرمندانی که در بخش‌های غیر دولتی فعال هستند، می‌توانند با کشورهایی که با ما در روابط دیپلماتیک‌اند، ارتباط برقرار کنند، اما اگر رابطه‌ ما با آن کشور سرد و کم‌رنگ شد یا بنا به دلایلی، با آن‌ها کاهش فعالیت داشتیم، شرایط متفاوت است.»

پس از آنکه محمد رضا شجریان نشان شوالیه را دریافت کرد، کیهان او را «خواننده فتنه‌گر» نامید و مدعی شد که دولت فرانسه این نشان را به «فعالان ناتوی فرهنگی» در «جنگ نرم غرب علیه ایران» اعطا می‌کند.

در همین زمینه:

خودداری حسین علیزاده از پذیرش نشان «شوالیه»