دریاچه ارومیه در قالب طرحهای ستاد احیا قرار بود از سال ۱۳۹۴، ظرف مدت ۱۰ سال به تراز اکولوژیک خود برسد، اما روند معکوسی به خود گرفته و روز به روز به وضعیت بحرانی خود نزدیکتر میشود.
به گزارش خبرگزاری مهر میرعباس جعفری، مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان غربی در نشست شورای هماهنگی مدیریت بحران و پدافند غیرعامل مدیران صنعت آب و برق استانهای شمال غرب ایران که در سد ساروق تکاب برگزار شد، گفت:
«خشکسالی، تبخیر آب، توسعه بیرویه کشاورزی و استفاده نادرست از آب دریاچه برای کشت محصولات زراعی پرآببر از مهمترین عوامل خشک شدن دریاچه ارومیه است.»
دریاچه ارومیه بزرگترین آبگیر دائمی در آسیای غربی، در شمال غرب فلات ایران قرار گرفته است. حوضه آبریز دریاچه ارومیه، ۵۱٬۸۷۶ کیلومتر مربع، معادل بیش از ۳٪ مساحت کل کشور است.
این دریاچه از اواسط دهه ۸۰ خورشیدی شروع به خشک شدن کرد و امروز در خطر خشک شدن کامل قرار دارد.
برخی کارشناسان محیط زیست پیشبینی کردهاند در صورت خشک شدن دریاچه ارومیه هوای معتدل منطقه تبدیل به هوای گرمسیری با بادهای نمکی خواهد شد و زیستمحیط منطقه تغییر خواهد کرد.
همچنین پیشبینی شده در صورت خشک شدن احتمالی این دریاچه، شاهد بارش باران نمک در بسیاری از استانهای همجوار باشیم که این امر به به آواره شدن ۱۳ میلیون نفر منجر خواهد شد.