یکی از تروریست‌ها که دو بمب همراه خود داشت، از راننده‌ یک تاکسی خواست که او را به مقصدی برساند. اما چون راننده درخواست وی را رد کرد، وی یکی از بمب‌ها را به سوی او انداخت و او را مجروح ساخت. بمب دوم را به سوی پلیس انداخت که بمب به درختی برخورد و هر دو پای خود وی قطع شد.
 
پلیس تایلند به دنبال زنی‌ست که خانه‌ اقامت این تروریست‌ها را در اجاره‌ خود داشته ؛ بر اساس اطلاعات پلیس تایلند این زن  پیش از آغاز عملیات راهی ایران شده است. پلیس تایلند در بازرسی این خانه بمب‌های دیگری به دست آورد.
 
یک مقام پلیس تایلند گفته است هدف این عملیات حمله به منافع دیپلماتیک اسراییل بوده. در اسراییل بنیامین نتانیاهو ایران را بزرگترین صادرکننده‌ تروریست به جهان توصیف کرد و گفت جهان باید اقدامات تروریستی حکومت اسلامی ایران را سرزنش کند و خط قرمزی برای این عملیات تعیین کند.
 
با این حال رامین میهمان‌پرست سخنگوی وزارت خارجه ایران این اتهامات را رد کرد و آن را در راستای “تخریب روابط دوستانه و تاریخی بین ایران و تایلند” توصیف کرد.
 
روز دوشنبه گذشته در دهلی نو یک موتورسیکلت سوار؛ بمبی را به بخش عقبی اتومبیل حامل همسر وابسته نظامی اسراییل وصل کرد که در اثر این انفجار این زن جوان زخمی شد و مورد عمل جراحی قرار گرفت. پلیس هند گفته است توانسته چهره‌ فرد موتورسیکلت سوار را شناسایی کند. در تفلیس پایتخت گرجستان هم بمبی در نزدیکی یک اتومبیل سفارت اسراییل پیش از آن که منفجر شود، شناسایی و خنثی شد.
 
 
 
از آقای رضا تقی‌زاده کارشناس سیاسی در گلاسکو می‌پرسم، به نظر شما این عملیات تروریستی می‌توانند به‌هم ارتباط داشته باشند؟
 
همه شواهد حاکی از وجود این ارتباط است و ارتباط مستقیم این اتفاقات را با ایران نمی‌شود انکار کرد. در حدود سه هفته پیش آقای علی خامنه‌ای در نماز جمعه اعلام کرد که ما تهدیدهای خودمان را داریم و در سراسر دنیا به آن عمل می‌کنیم.
 
در طول شش ماه گذشته پی‌درپی مسئولان وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی و همین‌طور مسئولان امنیتی سپاه اعلام کردند که ما منافع اسراییل را در سراسر دنیا مورد حمله و هجوم قرار می‌دهیم و از سربازان گمنام امام زمان یاد کردند که این عملیات را اجرا خواهند کرد.
 
در طول شش ماه گذشته پی‌درپی مسئولان وزارت اطلاعات و مسئولان امنیتی سپاه اعلام کردند که ما منافع اسراییل را در سراسر دنیا مورد حمله و هجوم قرار می‌دهیم و از سربازان گمنام امام زمان یاد کردند که این عملیات را اجرا خواهند کرد
 
حالا می‌بینیم آنچه صورت گرفته دارای اثر انگشت مشخص هم هست. البته ایران می‌خواسته و هدف اصلی انجام این عملیات این بوده که پیام مستقیمی به اسراییل برساند و رساندن این پیام مانع از تکرار عملیاتی شود که ایران مدعی‌ست اسراییل صورت داده و در نتیجه‌اش تعدادی از کارشناسان اتمی ایران هدف قرار گرفته و از بین رفته‌اند.
 
ایران می‌خواسته با انجام این عملیات به اسراییل نشان دهد که اقدامات تروریستی علیه کارشناسان اتمی‌اش برای آنها گران تمام خواهد شد.
 
ولی در انجام این عملیات ناموفق مانده است. انتخاب روشی کاملاً مشابه با آنچه کارشناسان اتمی ایران در تهران مورد هدف قرار گرفته‌اند، با روشها و ابزاری که در دهلی نو و در گرجستان کشف شده و حالاهم پلیس تایلند اعلام می‌کند که در خانه‌ای که ایرانیان دستگیرشده پیش از این در آن زندگی می‌کردند پیدا شده است، شباهت بلاتردید این ابزارها را با ابزارهای مورد استفاده‌ قرارگرفته برای هدف قراردادن کارشناسان ایرانی می‌شود دید.
 
بنابراین با انتخاب وسیله‌ مشابه یعنی موتور و بمب‌های آهن‌ربایی که به روی وسیله‌ نقلیه نصب می‌شوند، درست شبیه وسیله و ابزاری‌ست که دانشمندان اتمی ایران با آن هدف قرار گرفته‌اند.
 
ایران می‌خواهد بگوید که دارای ظرفیت مساوی با مثلاً موساد یا هر سرویس اطلاعاتی خارجی‌ست و قادر است که این عملیات را خارج از ایران به صورت مؤثر طراحی و اجرا کند.
 
ولی چون عملیات ناشیانه طراحی شده، چون مجریان عملیات مجریان ناقابلی بودند یا در نتیجه‌ نداشتن برنامه یا تمرین کافی قادر به تحقق آن نبودند، عملاً هدف طراحی برای بمب‌گذاری و اقدام تروریستی به نتیجه‌ نهایی خودش نرسیده و ایران تنها فشارهای سیاسی و انتقادات تند افکارعمومی را در سراسر جهان متوجه خودش کرده است.
 
شما گفتید که این عملیات با ناکامی روبه‌رو شده‌اند و برنامه‌ریزی این عملیات ناشیانه و نامعقول بوده. برنده‌ این بازی به نظر شما که بود؟
 
بدون تردید اسراییلی‌ها اعلام می‌کنند برنده‌ این بازی هستند. ایران در گذشته اقدامات تروریستی موفق‌تری را در بقیه دنیا به‌ویژه در شکار ایرانیان مخالف اجرا کرده بود.
 
ولی از زمان  دستگیری آقای ارباب سیار در آمریکا و فاش شدن طرح ترور عادل الجبیر سفیر عربستان در واشنگتن، نشان داده شد که یا سپاه و وزارت اطلاعات با عجله برنامه‌های ابتدایی را سرهم کرده‌اند و یا تعداد این برنامه‌ها را زیاد کرده‌اند و بنابراین قابلیت پیگیری درست آنها را ندارند.
 
ایران می‌خواهد بگوید که دارای ظرفیت مساوی با مثلاً موساد یا هر سرویس اطلاعاتی خارجی‌ست و قادر است که این عملیات را خارج از ایران به صورت مؤثر طراحی و اجرا کند
 
طبیعتاً مقام‌های امنیتی ایران با یک مسئله اصلی روبه‌رو بوده‌اند، این که چه کسانی این عملیات را اجرا کنند. پیدا کردن اتباع خارجی در وضعیت فعلی برای آنها بسیار دشوار است. برای این که شبکه‌ اطلاعاتی قدرتمندی را خارج از ایران ندارند. بنابراین مجبورند یا به ایرانی‌های بی‌تجربه و بدون ارتباط با سیستم‌های اطلاعاتی تکیه کنند و یا به افراد کارکشته‌ سپاه قدس و سپاه پاسداران که شناخته شده‌ هستند.
 
اگر این افراد شناخته شده از ایران خارج شوند، طبیعتاً شناسایی آنها خیلی آسان است و بنابراین پیگیری این عملیات برای هدفهایی که آنها دارند آسانتر خواهد بود تا افراد ناشناس. پس از فرستادن این‌ها خودداری می‌کنند و بنابراین می‌روند به سمت افراد کم تجربه که بشود آنها را آسانتر خریداری کرد و یا آنها را بدون رد پا به خارج فرستاد.
 
این افراد هم مشکل‌شان این است که یا در اجرای عملیات ناموفق می‌مانند، یا خطر این وجود دارد که بعد از رسیدن به کشور هدف خودشان را معرفی کنند و با تقاضای پناهندگی دست عوامل اعزام کننده‌ خود را رو کنند که این باز یک شکست تبلیغاتی سنگین برای جمهوری اسلامی خواهد بود.
 
ولی به‌هرحال چون می‌خواستند اقدامی صورت دهند، این گروهها را به خارج از ایران اعزام کردند. چون همان طور که گفتم با برنامه‌ریزی ضعیف و عجله این کار صورت گرفته و چند هدف همزمان تعیین شده و برایش برنامه‌ریزی ابتدایی صورت گرفته، هیچ کدام از آنها موفق نشده است.
 
در شرایطی که الان زمینه‌ جنگ گرمتر از هر زمان دیگری علیه ایران فراهم شده، ایران عملاً به جنگ تبلیغاتی علیه خودش دامن می‌زند و خودش را در موضع کشور بد و عامل ترور بیش از پیش معرفی می‌کند
 
این نشان می‌دهد که چه قدر وضعیت برای اجرای این عملیات در داخل سیستم اطلاعاتی ایران به‌هم‌ریخته و ضعیف است و اگر مقایسه کنیم بقیه دعاوی را، که ایران در بقیه زمینه‌ها مدعی‌اش است، با همین عملیاتی که صورت گرفته، آن وقت باید ببینیم چه قدر برای آینده‌ی این مملکت باید امیدوار باشیم. طبیعتاً اسراییل برنده‌ این جنگ بوده.
 
برای این که هم در بخش دفاعی توانسته هدفهای خود را تا حد ممکن نگه دارد (هیچ کدام از این سه عملیات صورت گرفته به نتیجه‌ نهایی‌اش نرسیده) و هم افکارعمومی را علیه ایران بسیج کند.
 
در شرایطی که الان زمینه‌ جنگ گرمتر از هر زمان دیگری علیه ایران فراهم شده، ایران عملاً به جنگ تبلیغاتی علیه خودش دامن می‌زند و خودش را در موضع کشور بد و عامل ترور بیش از پیش معرفی می‌کند. شهرتی که تا به‌حال علیه ایران وجود داشته. ولی مبادرت به اقداماتی از این دست آن تبلیغات را علیه ایران بیش از پیش تقویت کرده است.
 
و این مسئله که شما اشاره کردید، موضوع حمله‌ اسراییل به ایران، این مسئله بازهم بالا گرفته است. ژنرال دمپسی رئیس ستاد مشترک آمریکا و ویلیام هگ وزیر خارجه بریتانیا هر یک به طور جداگانه نسبت به حمله‌ اسراییل به ایران هشدار داده‌ و گفته‌اند چنین اقدامی در این برهه عاقلانه نخواهد بود. آیا فکر می‌کنید چنین حمله‌ای دست‌کم چندماه آینده در پیش خواهد بود؟
 
مبادرت به جنگ زمانی تحقق پیدا می‌کند که انتظار آن خیلی کم است. بنابراین وقتی تبلیغات به اوجش رسیده و همه‌ رسانه‌ها صحبت از امکان مبادرت به حمله‌ نظامی می‌کنند و حتی رهبران درجه یک دنیا آن را به‌عنوان یک مسئله جدی مطرح می‌کنند، اعم از دوستان نیم‌بند ایران یا مخالفان ایران، بنابراین مسئله خیلی جدی است. ولی در مبادرت به جنگ همیشه یک عامل غافلگیری هم وجود دارد.
 
وقتی که همه صحبت از جنگ می‌کنند، شاید جمهوری اسلامی انتظار دارد که این جنگ صورت نگیرد. ولی اسراییل ممکن است از همین عنصر غافلگیری برای مبادرت به جنگ استفاده کند. ولی حتی در صورت عدم مبادرت به جنگ در حقیقت اسراییل به مرگ می‌گیرد تا بقیه کشورهایی که همچنان بند ناف اقتصادی ایران را حفظ کرده‌اند به تب شدید ایران رضایت دهند.
 
هنوز کشورهای مصرف کننده نفت برای تأمین بخشی از انرژی‌شان از منابع نفت ایران ؛علاقه نشان می‌دهند. هنوز بعضی از کشورهای صادرکننده‌ کالا به حفظ بازارشان در ایران علاقه نشان می‌دهند.
 
هنوز کشورهایی مثل روسیه و چین برای حمایت نیم‌بند سیاسی از ایران علاقه نشان می‌دهند.
 
به نظر من دولتی که الان در ایران سر کار است، با طبقه‌ متوسط ایران روی مخالف دارد و یکی از هدفهای این دولت از میان بردن طبقه‌ متوسط است. یکی از امتیازات محدودی که طبقه‌ متوسط ایران داشت، سفر به خارج و استفاده از آزادی مسافرت بود
 
بنابراین وقتی که فشار جنگ و خطر مبادرت به آن به نهایت می‌رسد، حداقل این است کشورهایی که با ایران دارای مناسبات تجاری هستند، برای پیشگیری از جنگ، مناسبات تجاری خودشان را با ایران به حداقل ممکن رسانند و کشورهایی که از مواضع ایران به صورت سیاسی دفاع می‌کنند، ازجمله روسیه یا چین، از میزان دفاع از مواضع ایران بکاهند که این در نهایت کمک خواهد کرد به افزایش بیش از پیش فشارهای سیاسی، منزوی‌تر کردن ایران و قراردادن ایران تحت فشارهای اقتصادی سنگین‌تر.
 
بنابراین حتی اگر جنگ صورت نگیرد، ایران تاوان جنگ را به صورت تدریجی می‌پردازد.
 
و پرسش پایانی‌ درباره‌ دستاورد منفی دیگر این عملیات تروریستی در تایلند بوده که مقام‌های تایلندی گفته‌اند “در اجازه‌ ورود به ایرانی‌ها به آن کشور تجدیدنظر می‌کنند و دیگر در فرودگاه ویزا داده نخواهد شد.” فکر می‌کنید چند کشور باقیمانده‌ای که تا به‌حال ورود ایرانی‌ها به آنجا بدون ویزا امکان پذیر بود، از تعداد آنها هم کاسته شود؟
 
به نظر من دولتی که الان در ایران سر کار است، با طبقه‌ متوسط ایران روی مخالف دارد و یکی از هدفهای این دولت از میان بردن طبقه‌ متوسط است.
 
یکی از امتیازات محدودی که طبقه‌ متوسط ایران داشت، سفر به خارج و استفاده از آزادی مسافرت بود. در حدود ۲۵ کشور دنیا از ایرانیان برای  سفر به کشورهایشان ویزا نمی‌خواهند و در حدود ۱۸ کشورهم در مرز برای ایرانیان ویزا صادر می‌کنند.
 
بعد از این اقدام سفر این گروه، که معمولاً متعلق به طبقه‌ متوسط هستند، به خارج از ایران با دشواری‌های جدی روبه‌رو خواهد شد.
 
ایرانی‌ها برای رفتن به ترکیه هم ویزا نمی‌خواهند. ولی حتماً مسئولان سیاسی ایران محاسبه کردند که مبادرت به چنین اقدامی در ترکیه، با وجود داشتن منافع اسراییل در آن کشور و با وجود تعداد قابل ملاحظه‌ ایرانیان در آن کشور خطر سیاسی بسیار زیادی دارد و ممکن است به تیره شدن مناسبات ایران و ترکیه بی‌انجامد.  
بنابراین ترکیه را از این بازی مستثنی و به هدفهایی رجوع کرده‌اند که در ارتباط سیاسی با آنها ریسک زیادی  این اقدامات نداشته باشد.
 
می‌بینیم که گرجستان در شمول این‌ها قرار گرفته و همین طور آذربایجان و همین طور تایلند و هند البته می‌تواند در مناسبات خارجی ایران از اهمیت بالایی برخوردار باشد. ولی به‌هرحال این اقدامات مستلزم قبول مخاطرات سیاسی در حد بالا هم هست.
 
طبیعی‌ است که این وضعیت غیر از این که دولت ایران را با مشکلات جدی روبه‌رو می‌کند، مردم و ایرانیان و طبقه‌ متوسطی که آزادی مسافرت داشتند را هم با مشکلات تازه‌ای روبه‌رو خواهد کرد و آنها مجبور خواهند شد حتی از این حق اولیه آزادی مسافرت و استفاده از دیدن دنیا هم محروم بمانند و در داخل ایران ساکن باشند.