در هفته‌های اخیر، چهاربار مرز «خسروی-منظریه»، توسط مردم شهر خانقین و فعالان مدنی کردستان عراق در اعتراض به قطع و کاهش آب رودخانه الوند از سوی ایران، بسته شده است. همچنین فعالان مدنی در شهر اربیل در کمپین «نه به خرید کالاهای ایرانی»، خواهان خودداری مردم از خرید کالاهای ایرانی شده‌اند.

فعالان مدنی در کردستان عراق می‌گویند جمهوری اسلامی در قصر شیرین، آب رودخانه الوند را بسته و مانع از ورود آن به منطقه خانقین در کردستان عراق شده است. خالد شوانی، عضو مجلس عراق در گفت‌وگو با زمانه می‌گوید، کاهش آب رودخانه الوند برای ساکنان منطقه خانقین خسارت‌های چشمگیری در پی داشته است.

کاهش آب رودخانه الوند و مسدود کردن مرز خسروی، تنها مشکلات مرزی یک‌ماه گذشته بین کشورهای ایران و کردستان عراق نبوده است. در این مدت این مرزها شاهد حملات توپخانه‌ای و درگیری بین نیروهای سپاه پاسداران و حزب حیات آزاد کردستان (پژاک) نیز بود.

ژنرال جبار یاور، سخنگوی نیروهای امنیتی کردستان عراق به زمانه گفت، گلوله‌باران مناطق مرزی به‌طور موقت پایان یافته است، اما احتمال از سرگیری آن نیز وجود دارد.

همچنین شیرزاد کمانگر، سخنگوی پژاک در گفت‌وگو با رسانه‌ها از استقرار بیشتر نیروهای سپاه در مناطق مرزی و احتمال درگیری جدید خبر داده است.

در همان حال پژاک در سایت رسمی خود انفجار خط لوله گاز ایران به ترکیه را در شهر ماکو بر عهده گرفته و کشته شدن نیروهای‌شان را در این عملیات تکذیب کرده است. پیشتر سپاه پاسداران اعلام کرده بود، عاملان این انفجار را که هفت نفر از اعضای پژاک بوده‌اند، کشته و دستگیر کرده است.

به نشان اعتراض به حملات توپخانه‌ای و بستن رود آب الوند، چندین نهاد مدنی در کردستان عراق با تشکیل یک کمپین، خواهان خودداری مردم از خرید کالاهای ایرانی شده‌اند.

کاهش آب رودخانه الوند

رودخانه الوند در استان کرمانشاه پس از عبور از شهر قصر شیرین وارد منطقه خانقین کردستان عراق می‌شود.


سلام عبدالله، فعال مدنی کردستان عراق در این زمینه به زمانه می‌گوید: «چهارمین سالی است که آب رودخانه الوند از سوی ایران بسته می‌شود و ما در این چهارسال اعتراض خود را به این حرکت بیان کرده‌ایم. امسال ابتدا اعتراض‌های خود را از طریق موسیقی و پلاکاردهایی با شعارهای اعتراضی در سطح شهر خانقین اعلام کردیم. این اعتراض‌های نمادین نتیجه‌ای نداشت و به فعالیت‌های خود ادامه دادیم تا این‌که راه بین‌المللی عراق و ایران را بستیم. اجازه ندادیم هیچگونه رفت‌وآمدی صورت بگیرد.»

در هفته‌های اخیر، چهاربار مرز خسروی از سوی مردم و فعالان مدنی شهر خانقین بسته شده است.
به گفته سلام عبدالله در یکی از موارد، این مرز را تا ۷۲ ساعت مسدود کرده‌اند و مانع عبور صدها تانکر نفتی و حتی مردم شده‌اند.

این فعال مدنی می‌گوید پس از اعتراض‌های اخیر، آب رودخانه الوند از سوی ایران باز شد، اما شدت آن بسیار کاهش یافته است.

آقای عبدالله می‌افزاید: «مردم کم درآمد قادر نیستند روزی 15 تا 20هزار دینار پول آب پرداخت کنند. حکومت عراق تاکنون توجه خاصی به مشکلات نکرده است. البته قرار است سدی احداث بشود و مشکلات آب الوند را خاتمه دهد.»

خالد شوانی، عضو مجلس عراق در پیوند با همین موضوع به زمانه می‌گوید: «طبق توافق بین دو کشور، عراق هم در رودخانه الوند سهیم است و بسته شدن این رودخانه تاکنون برای ساکنان مناطق خانقین خسارت‌های چشمگیری به دنبال داشته است.»


به گفته آقای شوانی، از طریق نمایندگان شهر خانقین این مشکل در مجلس عراق مطرح شده است. او می‌گوید: «ما خواهان بازکردن آب رودخانه الوند هستیم و امیدواریم مسائل از طریق دیپلماسی حل شوند.»

رسانه‌های کردستان عراق از تشکیل هیئتی از سوی نوری مالکی، نخست‌وزیر عراق به منظور گفت‌وگو با مقامات ایران برای حل کاهش آب رودخانه الوند خبر داده‌اند.

توقف موقت حملات توپخانه‌ای

بیش از یک ماه مناطق مرزی کردستان عراق مورد حملات توپخانه‌ای نیروهای جمهوری اسلامی قرار گرفت. در این حملات سه نفر از افراد غیر نظامی کشته و دست کم چهار نفر دیگر زخمی شدند. همچنین به گفته مقامات کردستان عراق صدها خانواده در مناطق مرزی بر اثر گلوله‌باران‌های پی‌درپی آواره شده‌اند. کمیته بین‌المللی صلیب سرخ از ارسال کمک‌های انسان دوستانه به ۸۰۰ نفر خبرداده است.
به گفته جبار یاور، سخنگوی نیروهای امنیتی کردستان عراق، در چند روز اخیر گلوله‌باران‌ها متوقف شده است، اما این به معنای توقف نهایی این حملات نیست.

آقای یاور به زمانه می‌گوید: «در سال‌های گذشته نیز این حملات اتفاق افتاده و پس از مدتی پایان یافته است. این نشان می‌دهد که هیچ ضمانتی برای توقف کامل گلوله‌باران وجود ندارد.»

پیشتر هوشیار زیباری، وزیر خارجه عراق از ایران خواسته بود، گلوله‌باران مناطق مرزی را متوقف کنند. همچنین مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان حملات توپخانه‌ای جمهوری اسلامی به مناطق مرزی را محکوم کرده بود. حزب دمکرات کردستان و اتحادیه میهنی کردستان، دو حزب اصلی کردستان عراق هم در بیانیه‌ای مشترک خواستار توقف گلوله‌باران در مناطق مرزی شده بودند.


تارنمای کردی زبان «رووداو» از بازگشت ۱۲ هزار نیروهای «پیشمرگ» خبر داد که در مناطق مرزی مستقر شده بودند. صلاح دیلمانی، فرمانده تیپ ۱۸ نیروهای بالکایتی نیز گفته است، هم اکنون حملات توپخانه‌ای متوقف شده و درگیری بین نیروهای سپاه و پژاک وجود ندارد. به همین خاطر نیروهای ما به پادگان‌های خود بازگشته‌اند.

شیرزاد کمانگر، سخنگوی پژاک اما در گفت‌وگو با رسانه‌های کردستان عراق از استقرار بیشتر نیروهای سپاه پاسداران در مناطق مرزی خبر داده و گفته است احتمال از سرگیری درگیری‌ها وجود دارد.

انفجار لوله گاز ایران- ترکیه

همزمان با حملات توپخانه‌ای جمهوری اسلامی به مناطق مرزی، درگیریهای سنگینی بین نیروهای سپاه پاسداران و پژاک روی داد. به گفته دو طرف ده‌ها نفر در این درگیری‌ها کشته و زخمی شدند.

در آخرین درگیری‌ها، پژاک در تارنمای رسمی خود، انفجار خط لوله انتقال لوله گاز ایران به ترکیه را به عهده گرفته و از کشته شدن ۲۵ تن از نیروهای سپاه در روستای سلین اورمان تخت خبر داده است.

این در حالی است که روابط عمومی اطلاعات اعلام کرده بود که هفت نفر از نیروهای پژاک را که عاملان این انفجار بوده‌اند، کشته و زخمی کرده است.

به گفته وزارت اطلاعات ایران، رهبر این گروه فردی به نام «مراد کاراساچ» با نام مستعار «جمیل» و تبعه کشور ترکیه بود که در این عملیات کشته شد، اما پژاک کشته شدن نیروهای خود را در این رویداد تکذیب کرده است.

انفجار خط لوله گاز ایران به ترکیه ساعت دو و ۱۰ دقیقه بامداد روز جمعه، هفتم مردادماه در شهر ماکو رخ داد. به گفته حمید احمدیان، فرماندار ماکو این انفجار هیچگونه تلفات جانی در پی نداشت و تنها موجب قطع گاز شهرستان‌های ماکو و بازرگان و توقف فعالیت‌های تولیدی در منطقه شد.

تحریم کالاهای ایرانی

حملات توپخانه‌ای جمهوری اسلامی و بستن آب رودخانه الوند در یک ماه اخیر اعتراض‌های مردم و نهادهای مدنی کردستان عراق را درپی داشته است.

تاکنون چند تجمع اعتراض در شهرهای سلیمانیه، اربیل، خانقین، چومان و… صورت گرفته و کمپین‌هایی توسط فعالان مدنی برای حل بحران‌های مرزی ایجاد شده است.

کمپین «نه به خرید کالاهای ایرانی» در شهر اربیل در اعتراض به بستن رودخانه الوند و حملات توپخانه‌ای ایران تشکیل شده و خواهان خودداری مردم از خرید کالاهای ایرانی شده است. همچنین ۱۲ نهاد مدنی در شهرستان شقلاوه در کردستان عراق خواهان تحریم کالاهای ایرانی شده‌اند.

پیشتر دکتر علیرضا نوری‌زاده، کارشناس مسائل سیاسی ایران و خاورمیانه به زمانه گفته بود: «در کردستان عراق، کالای ایرانی واقعاً کالای بی‌رقیبی است، ولی جمهوری اسلامی به خاطر عملکرد سیاسی‌اش به مرور این بازار را به ترکیه و دیگر رقبا واگذار می‌کند و این بسیار بد است. برای این‌که جمهوری اسلامی تمام برنامه‌‌های‌اقتصادی‌اش آلوده به سیاست‌ها و ایدئولوژی است.»

لینکهای مرتبط:

حملات توپخانه‌‌‌ای جمهوری اسلامی به کردستان عراق

جنگ هیچ برنده‌ای ندارد

چهره خندان و خونین کودکان قندیل

ایران ایست!

کمپین نه به لشکرکشی و اشغال‌گری در سلیمانیه‌