محسن کاکارش- پس از سه هفته حملات توپخانه‌ای ایران به مناطق مرزی کردستان عراق، درگیری سنگینی بین نیروهای سپاه پاسداران و حزب حیات آزاد کردستان (پژاک) صورت گرفته است که در پی آن بنا به گفته هر دو گروه درگیر، ده‌ها نفر کشته و زخمی شده‌اند.

شیرزاد کمانگر، سخنگوی پژاک در گفت‌وگو با زمانه، آخرین آمار کشته و زخمی‌شدگان از سپاه پاسداران ایران را ۱۶۸ نفر اعلام کرد.

به گفته آقای کمانگر، «تنها در یک نقطه که تحت کنترل نیروهای پژاک است»، جنازه «۱۷تن از نیروهای ایران» وجود دارد که «سپاه قادر نیست آنها را ببرد».

سرتیپ محمد پاکپور، فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران اما به خبرگزاری‌های داخل ایران گفته است، ضمن متلاشی کردن مقرهای پژاک در مناطق سردشت ده‌ها تن از نیروهای آنان را نیز کشته و زخمی کرده‌اند.

برخی از رسانه‌های کردستان عراق از آماده‌باش ۱۲هزارنفر از نیروهای نظامی کردستان عراق خبر داده‌اند.
آلا طالبانی، عضو مجلس عراق به زمانه گفت: «پیشتر در خصوص حملات توپخانه‌ای جمهوری اسلامی به خاک کردستان شماری از اعضای مجلس درخواست کردند سفیر ایران در بغداد اخراج شود و تاکنون تلاش‌ها برای توقف گلوله‌باران‌ها بی‌نتیجه مانده است.»

تداوم گلوله‌باران‌ها

تا روز گذشته حملات توپخانه‌ای جمهوری اسلامی ادامه داشته است.

شیرزاد کمانگر در این زمینه به زمانه گفت: «توپخانه‌های‌شان روستاهای اطراف قندیل را مورد حملات خود قرار دادند. طی این گلوله‌باران‌ها دو روستا مورد اصابت قرار گرفتند. در روستای سونه مدرسه و دوتا از خانه‌های شهروندان تخریب و یک زن ۲۷ ساله زخمی شده است. اطراف یک روستای دیگری آتش گرفته و گلوله‌باران‌ها تا غروب ادامه داشت.»

خانم طالبانی نیز ضمن تائید ادامه گلوله‌باران مناطق مرزی به زمانه گفت: «این عملیات زیان‌های بسیاری به مزرعه و دامداران مناطق مرزی رسانده است و شماری از ساکنان محل زندگی خود را ترک کرده‌اند.»
براساس گزارش‌های منتشرشده، سال گذشته بر اثر گلوله‌باران‌ها چندتن از افراد مدنی کشته و بیش از ۳۰۰ خانوار ناچار به ترک خانه‌های‌شان شدند.


خانم طالبانی در خصوص تلاش‌های مجلس عراق برای توقف حمله به مرزهای کردستان گفت: «روز چهارشنبه هیئتی از پارلمان عراق به مناطق مرزی کردستان اعزام خواهد شد و سپس گزارشی به مجلس عراق ارائه می‌دهد. اقداماتی که تاکنون صورت گرفته از راه‌های دیپلماسی و وزارت خارجه دو کشور بوده است و به این ترتیب ما خواهان حل مشکلات بوده‌ایم. زیرا حکومت اقلیم کردستان و عراق نمی‌خواهند با جمهوری اسلامی وارد مشکلات جدی بشوند. بسیاری بر این باورند که تاکنون راهکاری جدی اتخاذ نشده است، اما به شیوه اصولی، دیپلماسی و سیاست خارجی دولت عراق همیشه اقداماتی انجام داده است.»

پیشتر محمود عثمان یکی دیگر از اعضای مجلس عراق به زمانه گفته بود، یکی از علت‌های گلوله‌باران مناطق مرزی توسط ایران و ترکیه توافق‌های امنیتی و غیرعلنی بین حکومت عراق با دولت‌های ایران و ترکیه است.

خانم طالبانی هم می‌گوید که از گفت‌وگوی غیر رسمی محمدرضا رحیمی، معاون اول محمود احمدی‌نژاد رئیس جمهور ایران در سفر اخیرش به عراق اطلاعی ندارد و قادر به اظهار نظر در این زمینه نیست.

واکنش‌ها

درگیری بین نیروهای پژاک و سپاه پاسداران ایران واکنش‌زیادی در بین احزاب و سازمان‌های سیاسی کردستان عراق و ایران داشته است.

رسانه‌های کردستان عراق روز سه شنبه نوشتند، بیشتر احزاب و جریان‌های مختلف حملات توپخانه‌ای به مناطق مرزی را محکوم کرده‌اند.

گفته می‌شود در بین جریان‌های سیاسی کردستان عراق، تنها «حزب جامعه اسلامی» این حملات را محکوم نکرده که دارای روابط نزدیکی با جمهوری اسلامی است.

سایت کردی‌زبان «رووداو» به نقل از صلاح دیلمانی، فرمانده نیروهای پیشمرگ کردستان نیز نوشته است: ۱۲ هزار تن از نیروهای پیشمرگ به حالت آماده‌باش در مناطق مرزی مستقر شده‌اند.

آقای دیلمانی گفته است که این نیروهای مجهز به تجهزات سنگین نظامی مانند تانک و زره‌پوش هستند و به دستور مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان به منطقه پشدر اعزام شده‌اند.

احزاب کردستان ایران، کومله زحمتکشان کردستان، حزب دمکرات کردستان و حزب کومله کردستان ایران طی بیانیه‌های جداگانه «حملات سپاه پاسداران ایران را به مرزهای کردستان» محکوم کرده‌اند و خواستار توقف حملات توپخانه‌ای شده‌اند.


از سوی دیگر، ۳۰۰ تن از روزنامه‌نگاران و فعالان مدنی در نامه‌ای سرگشاده، خواهان «متوقف شدن حمله‌نظامی جمهوری اسلامی و عقب‌نشینی نیروهایش از خاک کردستان» عراق شده‌اند.

این فعالان اجتماعی در نامه خود نوشته‌اند: «جنگی که حکومت آغاز کرده است منجر به کشتار تعداد زیادی از چریک‌های کرد، سربازان ایرانی و مردم محلی خواهد شد.»

سازمان حقوق بشر کردستان نيز امروز با صدور بيانيه‌ای از دو سوی این درگیری خواسته است «گفت‌وگو» را جايگزين حمله نظامی کنند و آرامش را به منطقه برگردانند.

در بيانيه سازمان حقوق بشر کردستان آمده است: «سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان ضمن اظهار نگرانی عميق خود از روند هدف قرار دادن جان و مال افراد غيرنظامی از مسئولان نظامی جمهوری اسلامی می خواهد طبق مقررات و کنوانسيون‌های جنگی مصوب ژنو و نيز اصول اساسی حقوق بشردوستانه بين‌المللی و با عطف به ماده ۷۵ آيين‌نامه مقررات نيروهای مسلح در قانون اساسی جمهوری اسلامی بر رعايت حفظ جان افراد غير نظامی کوشا باشد.»

احتمال درگیری‌های جدید

به گفته شیرزاد کمانگر، روز سه‌شنبه ۲۸ تیرماه درگیری‌ای رخ نداده، اما با توجه به این‌که سپاه پاسداران ایران نیروهای خود را در تمام نقاط مرزی مستقر و پشتیبانی می‌کند، احتمال ازسرگیری درگیری‌ها زیاد است.

سرتیپ محمد پاکپور، فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران اما گفته است که عملیات تعقیب و مجازات اعضای پژاک ادامه دارد.

به گزارش خبرگزاری مهر، فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران تاکید کرده است که ده‌ها تن از نیروهای پژاک را در مناطق مرزی سردشت کشته‌‌اند و مقرهای آنان را متلاشی کرده‌اند.

آقای کمانگر در گفت‌وگو با زمانه ضمن رد ادعای آقای پاکپور گفت، نیروهای ما از روز تاسیس تاکنون جای ثابتی نداشته‌اند و از مناطق ایلام، کرمانشاه، شاهو، اورامانات تا خوی و سلماس حضور داشته‌اند.
در روزهای گذشته سایت‌های وابسته به پژاک نام هفت تن از افراد کشته شده این حزب را منتشر کرده‌اند.

سایت حکومتی بولتن نیوز نوشته است، عبدالرحمان حاج‌احمدی، رهبر حزب حیات آزاد کردستان پس از آگاهی از خبر شمار کشته‌ها و زخمی‌ها به بیمارستان منتقل شده است.

آقای کمانگر در این زمینه گفت: «این ادعا به هیچ عنوان صحت ندارد. به خاطر این‌که سپاه پاسداران حساب این را نکرده بود که چنین ضربه‌ای را بخورد. می‌خواهند روحیه مردم را تضعیف کنند و جنگ رسانه‌ای به راه انداخته‌اند.»

همزمان علاء‌الدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران به خبرگزاری فارس گفته است: «یکی از مسئولیت‌های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به‌خصوص در غرب کشور و با توجه به جنایت‌هایی که گروهک پژاک با حمایت آمریکا انجام می‌دهد، برخورد با این گروهک‌های تروریستی است.»

آقای بروجردی همچنین گفته است: « با توجه به این‌که گروهک‌های تروریستی به کشورهای همسایه ایران پناه می‌برند، طبیعتاً حق ماست که مراکز تجمع و اردوگاه‌های گروهک‌های تروریستی را هدف قرار دهیم.»

اردوگاه‌های احزاب دموکرات و کومله و برخی از دیگر سازمان‌ها و جریان‌های سیاسی کردستان ایران در کردستان عراق واقع شده است.