مرکز آمار و وزیر اقتصاد ایران یک اختلاف نظر یک میلیون و ۱۷۰ هزار نفری دارند. مرکز آمار میگوید که جمعیت بیکاران ۵۰۰ هزار نفر بیشر شده و وزیر اقتصاد از ایجاد ۶۷۰ هزار شغل خبر داده است.
علی طیبنیا وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران چهارشنبه ۲۸ مهر رشد اقتصادی سه ماهه نخست سال ۹۵ را ۵ درصد اعلام کرد و گفت که این رشد اقتصادی تا پایان سال ادامه مییابد.
او مدعی شد که رشد اقتصادی سال ۹۴ نیز مابین ۴ تا ۵ درصد بوده و دولت توانسته است برای حدود ۶۷۰ هزار نفر شغل ایجاد کند.
پیش از این مرکز آمار ایران از افزایش ۵۰۰ هزار نفری بیکاران از بهار سال گذشته تا بهار امسال خبر داده بود. براساس گزارش مرکز آمار نرخ بیکاری به نسبت بهار سال گذشته ۱.۴ درصد افزایش یافته است. این گزارش همچنین بیانگر کاهش میزان اشتغال صنعتی است.
علاوه بر این مرکز پژوهشهای مجلس نیز در بررسی سیاستهای اشتغالزایی برنامه ششم توسعه، برنامههای دولت در حوزه اشتغالزایی را ناموفق ارزیابی و برآورد کرده بود که نرخ بیکاری تا ۱۵ درصد افزایش خواهد یافت.
براساس برآورد مرکز پژوهشها و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هر یک درصد رشد اقتصادی امکان ایجاد ۱۰۰ هزار فرصت شغلی را فراهم میکند. چنانچه این برآورد مبنا قرار گیرد، دولت روحانی در سال گذشته حداکثر توانسته است ۱۰۰ هزار فرصت شغلی ایجاد کند.
بهرغم ادعای وزیر امور اقتصادی و دارایی، نرخ رشد اقتصادی ایران در سال ۹۴ اندکی بیشتر از ۱درصد اعلام شده است.
مرکز آمار اردیبهشت امسال نرخ رشد اقتصادی سال ۹۴ را با احتساب نفت یک درصد و بدون احتساب نفت ۰.۹ درصد اعلام کرد. کارشناسان اقتصادی معتقدند که رشد اقتصادی متکی به نفت شغل ایجاد نمیکند.
به رغم انتشار این گزارشها طیبنیا مدعی شده است که رشد اقتصادی بدون نفت ۲.۹ درصد بوده است. او گفته است که این رشد اقتصادی موجب افزایش درآمد مردم نمیشود اما وضعیت اقتصادی را بهبود میبخشد.
براساس گزارش مرکز آمار جمعیت شاغلان ایران از ابتدای آغاز به کار دولت روحانی تا بهار امسال حدود ۸۰۰ هزار نفر کاهش یافته و نرخ بیکاری پس از ۵ سال باردیگر به بیش از ۱۲ درصد رسیده است.
کاظم جلالی رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شهریور امسال جمعیت بیکاران را حدود ۱۱ میلیون نفر اعلام کرده بود.