نخستین گروه مشاوران نظامی آمریکا که برای پشتیبانی ارتش عراق در مبارزه با شبه‌نظامیان داعش، دولت اسلامی عراق و شام به بغداد رفتند، کار خود را آغاز کرده‌اند.

Soldiers in Iraq
نیروهای عراقی در حال گشت‌زنی (عکس آرشیوی)

به گزارش خبرگزاری آلمان روز سه‌شنبه (۲۴ ژوئن / ۴ تیر) وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، در واشینگتن اعلام کرد که نزدیک ۴۰ تن از کماندوهای ویژه ایالات متحده ارزیابی قدرت نظامیان عراقی را در وضع کنونی و امکانات انجام پاتک از سوی آن‌ها علیه مواضع داعش را آغاز کرده‌اند.

بنا بر گزارش‌ رویترز، حدود ۹۰ تن دیگر از نیروهای ویژه‌ آمریکایی نیز در پی ایجاد ستاد فرماندهی مشترکی با نظامیان عراقی در بغداد، پایتخت آن کشور، هستند. علاوه بر این، ارتش ایالات متحده قصد دارد روزانه با انجام ۳۰ تا ۳۵ پرواز شناسایی، ارزیابی بهتری از مواضع و پیشروی‌های داعش به دست بیاورد.

به گفته یک مقام امنیتی آمریکا بدون «حمله گسترده متقابل» نمی‌توان مانع پیشروی تندروهای اسلامی گروه داعش در عراق شد.

قدرت‌گیری داعش، واکنش‌های احتمالی

در حال حاضر شبه‌نظامیان داعش در شمال عراق موقعیت خود را از طریق اتحاد با سران محلی اهل تسنن و بعضی قبایل عراق تقویت کرده‌اند. نارضایتی گروه‌های سنی از سیاست‌های دولت شیعی نوری مالکی، نخست‌وزیر آن کشور، به حمایت از گروه داعش دامن زده است.

بر اساس ارزیابی‌های اولیه این گروه تا ده هزار تن نیرو در اختیار دارد. تندروهای اسلامی داعش در دو هفته گذشته، بخش‌های گسترده‌ای از شمال عراق را در اختیار گرفته‌اند.

22june,isis11
تندروهای اسلامی داعش

پس از پیشروی‌های سریع داعش در شمال عراق، هفته گذشته باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا از تصمیم اعزام نزدیک به ۳۰۰ ناظر نظامی به عراق برای حمایت از ارتش آن کشور خبر داد، اما لشکرکشی دوباره را منتفی دانست.

جان کیربی، سخنگوی پنتاگون، تأیید کرده است که نیروهای زمینی ایالات متحده قصد ندارند در کنار نظامیان عراقی در درگیری با نیروهای داعش شرکت کنند. با وجود این، وی امکان حمله‌ هوایی به مواضع شبه‌نظامیان سنی‌مذهب داعش را رد نکرده است.

ظرف «دو تا سه هفته آینده» گروه نظامیان ایالات متحده در عراق اطلاعات به‌دست‌آمده خود را به مقام‌های آمریکایی ارائه خواهد کرد. با وجود این، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا مشخص نکرده که مأموریت نیروهای ویژه آمریکایی در عراق چه مدت طول خواهد کشید، اما گفته که «این، ماموریتی محدود و کوتاه مدت است».

رئیس جمهوری آمریکا پیش‌تر اعلام کرده بود که نیروهای اعزامی این کشور «در عراق می‌مانند تا وضعیت امنیتی به سطحی برسد که دیگر نیازی به حضور آن‌ها نباشد».

گزارش سازمان ملل از کشته‌ها

در همین وضعیت خبرگزاری «رویترز» به نقل از ناوی پیلای نوشت که تنها در ماه ژوئن دست‌کم ۱۰۰۰ نفر در درگیری‌های عراق کشته شده‌اند.

ناوی پیلای، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد سه‌شنبه در ژنو گفت که نزدیک سه‌چهارم کشته‌ها، غیرنظامی بوده‌اند. طبق گفته وی تنها در فاصله روزهای پنجم تا بیست و دوم ژوئن (۱۵ خرداد تا یکم تیر) حداقل ۷۵۷ غیرنظامی در استان‌های شمالی نینوا، دیاله و صلاح‌الدین در درگیری‌های ناشی از پیشروی‌ تندروهای اسلامی داعش کشته شدند.

navi-pillay
ناوی پیلای از  بیش از ۱۰۰۰ کشته ظرف سه هفته گذشته در عراق خبر داد

در بغداد و جنوب عراق نیز در همین فاصله زمانی دست کم ۳۱۸ نفر، اغلب بر اثر انفجار خودروهای بمب‌گذاری‌شده کشته شدند.

کارشناسان سازمان ملل متحد تأیید کرده‌اند که ارتش عراق نیز در حین عقب‌نشینی خود از بعضی مناطق هدف حمله داعش، زندانیان را به قتل رسانده است.

بر همین اساس، نظامیان عراقی هنگام خروج از موصل به درون سلول‌ زندانیان نارنجک انداخته‌اند. بر اثر این اقدام دست‌کم ۱۰ تن کشته و ۱۴ نفر نیز مجروح شدند.

همچنین ناوی پیلای به ده‌ها ویدیوی منتشر شده از داعش اشاره کرده که در آن سربازان و افسران پلیس را گردن می‌زنند یا اعدام می‌کنند.

گمان می‌رود بعضی از این افراد به دلیل تعلق به دین یا گروه قومی خاصی کشته‌ شده‌اند.

در پی کنترل داعش بر بخش‌های وسیعی از عراق نگرانی‌ها از تجزیه این کشور افزایش یافته‌ است.