سال ۲۰۲۲ یکی از مرگبارترین سالها برای پناهجویان و مهاجرانی بود که از مسیرهایی در خاورمیانه و شمال آفریقا استفاده کردند تا به زندگی مناسب دست یابند.
سازمان بینالمللی مهاجرت (IOM) در گزارش تازه خود اعلام کرد که در سال ۲۰۲۲، سه هزار و ۷۸۹ مورد مرگ را در مسیرهای دریایی و زمینی خاورمیانه و شمال آفریقا، از جمله صحرا و دریای مدیترانه، ثبت کرده است.
این بالاترین رقم ثبتشده در سازمان بینالمللی مهاجرت از سال ۲۰۱۷ تاکنون است.
عثمان بلبیسی، مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در سازمان بینالمللی مهاجرت، در بیانیهای گفت:
آمار هشداردهنده مرگومیر در مسیرهای مهاجرت در داخل و خارج از منطقه شمال آفریقا نیازمند توجه فوری و تلاشهای هماهنگ برای افزایش ایمنی و حفاظت از مهاجران است. سازمان بینالمللی مهاجرت خواهان افزایش همکاریهای بینالمللی و منطقهای و همچنین منابع برای رسیدگی به این بحران انسانی و جلوگیری از تلفات بیشتر است.
در این گزارش آمده است که شمار تلفات سال گذشته ۱۱ درصد بیشتر از تعداد قربانیانی است که در سال ۲۰۲۱ ثبت شد و بالاترین رقم از سال ۲۰۱۷ است که چهار هزار و ۲۵۵ مورد مرگ ثبت شد.
سازمان بینالمللی مهاجرت گفته است که احتمالاً به دلیل اطلاعات اندک رسمی و دسترسی محدود سازمانهای بینالمللی نهادهای مدنی به مسیرهای مهاجرت شمار قربانیان بسیار بیشتر است.
کوکو وارنر، مدیر مؤسسه دادههای جهانی (Global Data Institute) سهشنبه ۲۳ خرداد / ۱۳ ژوئن در بیانیهای گفت:
دادههای ما نشان میدهد که ۹۲ درصد از افرادی که در این مسیر جان خود را از دست میدهند ناشناس باقی ماندهاند. از دست دادن غمانگیز زندگی [انسانها] در مسیرهای خطرناک مهاجرت، اهمیت دادهها و تجزیه و تحلیل را برای اقدامات لازم برجسته میکند.
در مسیرهای دریایی به اروپا نیز سازمان بینالمللی مهاجرت افزایش حوادث مرگباری را ثبت کرده است که شامل غرق شدن قایقهای پناهجویانی میشود که از لبنان به یونان و ایتالیا میرفتند.
سازمان بینالمللی مهاجرت همچنین اعلام کرد که بیشترین تعداد مرگومیر سال گذشته در مسیرهای زمینی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در یمن جنگزده ثبت شده است، جایی که بهگفته این سازمان خشونت هدفمند علیه مهاجران افزایش یافته است.
دستکم ۷۹۵ نفر که اکثراً اتیوپیایی بودند در مسیر بین یمن و عربستان سعودی جان خود را از دست دادند. بیشتر تلفات در استان صعده در شمال یمن رخ داده است. لیبی ۱۱۷ کشته و الجزایر ۵۴ کشته ثبت کردهاند.
سازمان بینالمللی مهاجرت میگوید «حدود ۸۴ درصد از کشتهشدگان در مسیرهای دریایی هنوز ناشناس هستند و خانوادههای آنها مستأصل ماندهاند».
سازمان بینالمللی مهاجرت در آوریل گذشته اعلام کرده بود که از ژانویه تا ماه مارس سال جاری میلادی ۴۴۱ پناهجو در دریای مدیترانه جان خود را از دست دادند. این تعداد قربانی بیش از تعداد جانباختگان در همین بازه زمانی در شش سال گذشته است.
براساس آمار سازمان ملل از سال ۲۰۱۴ تاکنون بیش از ۲۰ هزار نفر در مسیر مدیترانه مرکزی جان خود را از دست دادهاند. این در حالی است که شمار واقعی کسانی که در این مسیر کشته شدهاند، مشخص نیست.