اَگنِس کالامار، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد اعدام‌های فراقانونی، حکم دادگاه سعودی در پرونده قتل جمال خاشقچی را فاقد اعتبار اخلاقی و قانونی خواند.

جمال خاشقجی در کنسولگری سعودی در استانبول به قتل رسید

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، دادستانی عربستان سعودی دوشنبه ۷ سپتامبر/ ۱۷ شهریور با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد که دادگاه در پرونده قتل جمال خاشقچی، هشت نفر را به حبس‌هایی بین هفت تا ۲۰ سال محکوم کرده و به این ترتیب این پرونده برای همیشه بسته شده است.

در این اطلاعیه دادستانی سعودی نام متهمان را اعلام نکرده است. اما گمان می‌رود که متهمان همگی عضو هیأت ۱۵ نفره‌ای باشند که برای قتل جمال خاشقچی، روزنامه‌نگار منتقد سعودی به استانبول اعزام شده بودند.

این گروه شامل دو نفر از کارمندان دفتر محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، تعدادی مأمور امنیتی، و یک متخصص پزشکی قانونی، اکتبر دو سال قبل جمال خاشقچی را در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول به قتل رساندند. دولت ترکیه به استناد فایلی صوتی که از شنود کنسولگری عربستان به دست آورده و در اختیار سازمان سیا هم قرار داده بود، می‌گوید قاتلان بعد از قتل خاشقچی یا به تعبیر سازمان ملل پس از «اعدام فراقانونی» او جنازه روزنامه‌نگار منتقد را تکه تکه کردند.

اَگنِس کالامار گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد اعدام‌های فراقانونی در واکنش به اطلاعیه دادستانی سعودی در پیامی در تویبتر اعلام کرد که حکم دادگاه عربستان در پرونده این قتل فاقد اعتبار است:

«این احکام از نظر حقوقی و از نظر اخلاقی اعتبار ندارند. این احکام را دادگاهی صادر کرده است که عادلانه و به حق نبود و شفاف هم برگزار نشد.»

یک قتل و دو محکمه در دو کشور در یک نگاه

دادستانی ترکیه می‌گوید ژنرال احمد العسیری، ریاست دستگاه اطلاعاتی عمومی عربستان و سخنگوی سابق ائتلاف عربی، دستور می‌دهد که خاشقجی را در استانبول اعدام کنند. پس از نشر خبر قتل، مطبوعات ترکیه اخباری مبنی بر سفر تیم پانزده نفره سعودی به استانبول و خروج خودروی وَن مشکی از کنسولگری عربستان منتشر می‌کنند.
این اشخاص متهم‌اند که جزو هیأت قتل بوده‌اند:
ماهر عبد العزیز مطرب (متولد ۱۹۷۱): دیپلمات سابق در لندن که در سفرهای بن سلمان به مادرید، پاریس، بوستون و هیوستون او را همراهی کرده.
صلاح محمد الطبیقی (متولد ۱۹۷۱): رئیس پزشک قانونی عربستان.
عبد العزیز محمد الحساوی (متولد ۱۹۸۷): محافظ شخصی شاهزاده بن‌سلمان.
ثائر غالب الحربی (متولد ۱۹۷۹): عضو گارد سلطنتی سعودی.
محمد سعد الزهرانی (متولد ۱۹۸۸): عضو گارد سلطنتی سعودی.
مشعل سعد البستانی (متولد ۱۹۸۷، مرگ ۲۰۱۸): به‌گفتهٔ الجزیره یک ستوان در نیروی هوایی سلطنتی سعودی.
نایف حسن العریفی (متولد ۱۹۸۶)
مصطفى محمد المدنی (متولد ۱۹۶۱)
منصور عثمان أباحسین (متولد ۱۹۷۲)
ولید عبدالله الشهری (متولد ۱۹۸۰)
ترکی مشرف الشهری (متولد ۱۹۸۲)
فهد شبیب البلوی (متولد ۱۹۸۵)
سیف سعد القحطانی (متولد ۱۹۷۳)
الد عایض الطیبی (متولد ۱۹۸۸)
بدر لافی العتیبی (متولد ۱۹۷۳)

در ۲۳ دسامبر ۲۰۱۹ دادگاه عربستان پنج نفر شامل فهد شبیب البلوی، ترکی مشرف الشهری، ولید عبدالله الشهری، ماهر عبدالعزیز مطرب و صلاح محمد الطبیقی را به مرگ محکوم کرد. اما پسران خاشقچی آنها را بخشیدند.

دادگاه سعودی درباره نحوه قتل، آمران و قاتلان جمال خاشقچی و همچنین درباره بقایای جسد این روزنامه‌نگار منتقد سکوت کرده است. صلاح خاشقچی، فرزند این روزنامه‌نگار در ماه رمضان سال جاری اعلام کرد که قاتلان پدرش را می‌بخشد. دادگاه سعودی با تکیه بر این امر، مجازات اعدام شماری از متهمان را لغو کرد.

خدیجه چنگیز، نامزد جمال خاشقچی در واکنش به اطلاعیه دادستانی سعودی گفت:

«مقامات عربستان پرونده این قتل را می‌بندند بدون آنکه جهان بداند که چه کسانی مسئولیت قتل جمال را به عهده دارند. چه کسانی دستور این قتل را صادر کردند و چه کسانی نقشه این قتل را کشیدند و با جنازه جمال چه کردند؟»

در ژوئیه/ خرداد سال جاری به موازات برگزاری دادگاه متهمان به قتل خاشقچی در عربستان سعودی دادگاهی در ترکیه محاکمه دو تن از نزدیکان محمد بن ‌سلمان، ولیعهد عربستان و ۱۸ نفر از دیگر شهروندان سعودی را به اتهام قتل این روزنامه‌نگار منتقد آغاز کرده است. چنگیز در آن زمان با صراحت اعلام کرده بود که به دادخواهی ادامه می‌دهد.

بیشتر بخوانید: