پاپ بندیکت شانزدهم، رهبر کاتولیکهای جهان اعلام کرد که بهدلیل کهولت سن و ناتوانی جسمانی ۲۸ فوریه ۲۰۱۳ (۱۰ اسفند ماه) استعفا میدهد.
او که ۸۵ سال دارد گفت : سالخوردگی فشار زیادی به او وارد کرده و به این جهت نمیتواند به وظایفش عمل کند.
اشپیگل (چاپ آلمان) اما در تفسیری که به این مناسبت منتشر کرد، دسیسهچینیها و توطئههای سیاسی در واتیکان را در تصمیم غیر منتظره پاپ بیتأثیر ندانست. ماجراهایی مانند خروج اسناد محرمانه از واتیکان و همچنین رسواییهایی مانند پولشویی و سوءاستفاده کشیشان از کودکان در چند سال گذشته همواره خبرساز بوده است.
واتیکان در نخستین واکنش به این خبر غیرمنتظره اعلام کرد که حتی نزدیکان پاپ نیز از تصمیم او اطلاعی نداشتهاند.
واتیکان همچنین اعلام کرده که بهزودی کاردینالها جانشینی برای پاپ تعیین خواهند کرد، اما زمان آن را تعیین نکرده است.
خبرگزاری جمهوری اسلامی که روزنامه ایران و گروه نشریاتش زیر نظر آن منتشر میشوند و به دولت محمود احمدینژاد نزدیک است، در تیتری هیجانزده نوشت: «استعفای پاپ در ۶۰۰ سال گذشته بیسابقه است»
پاپ از نظر جایگاهش در کلیسای کاتولیک و چگونگی گزینشاش شباهتهایی با نظام «ولایت فقیه» دارد. همانطور که ولی فقیه حکومتش را تنها حکومت مشروع در زمان غیبت امام معصوم میپندارد، پاپ هم جانشین پطروس به شمار میآید و عالیترین مقام مذهبی کلیسای کاتولیک است. پاپ را گروهی از کاردینالها با محدودیت سنی تا هشتاد سال برمیگزینند، ولی فقیه را مجلس خبرگان انتخاب میکند. پاپ مقامیست که مادامالعمر به فردی واگذار میگردد، ولایت فقیه هم به همین شکل مادامالعمر است. هر دو مقام مذهبی در یک فرآیند بسیار پیچیده و چالشبرانگیز برگزیده میشوند. با اینحال پاپ بر خلاف ولی فقیه، فقط یک قدرت آسمانی است و معمولاً در سیاست روز دخالتی ندارد.
استعفای پاپ بندیکت شانزدهم در جهان کاتولیک از اهمیت تاریخی، سیاسی و مذهبی برخوردار است.
منبع تصاویر: خبرگزاری فرانسه ( AFP)