به ‌دنبال انتشار خبر بخشش قاتلان جمال خاشقچی، روزنامه‌نگار مقتول سعودی از سوی صالح خاشقچی، فرزند ارشد این روزنامه‌نگار، جمعی از فعالان حقوق بشر در عربستان سعودی اعلام کردند عاملان و متهمان در پرونده این قتل نمی‌توانند مورد عفو قرار گیرند چون پرونده جمال خاشقجی سیاسی است نه شخصی.

جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار مقتول سعودی

به ‌گزارش الجزیره، بسیاری از فعالان برجسته عربستانی تأکید کرده‌اند علی‌رغم تلاش‌های مقامات حکومتی این کشور برای محدود کردن مسئولیت پیگیری‌ها درباره پرونده قتل جمال خاشقچی به خانواده او، این پرونده همچنان یک مسأله سیاسی است.

مطالبات فعالان حقوق بشر در عربستان در حالی مطرح می‌شود که صالح خاشقچی روز پنج‌شنبه ۲۱ می/ یکم خرداد با انتشار مطلبی در حساب کاربری خود در توئیتر اعلام کرد خانواده او مسئولان قتل پدرش را بخشیده‌اند.

صالح خاشقچی در توئیتر خود نوشت:

«در این شب مبارک از ماه مبارک (رمضان) به یاد می‌آوریم که خداوند می‌فرماید: اگر شخصی ببخشد و مصالحه جوید، پاداش او از جانب خداوند است. بنابراین ما پسران شهید جمال خاشقچی اعلام می‌کنیم کسانی که پدر ما را کشتند، عفو کرده و به دنبال پاداش از جانب خداوند متعال هستیم.»

این موضوع اما تنها از سوی صالح خاشقچی اعلام شده است و در مقابل، خدیجه چنگیر، نامزد جمال خاشقچی در واکنش به این موضع، گفته است هیچ‌کس حق ندارد قاتلان خاشقچی را ببخشد.

چنگیز، نامزد ترکیه‌ای خاشقچی با انتشار یک توئیت در حساب کاربری خود در توئیتر اعلام کرد:

«جمال خاشقچی اکنون تبدیل به یک نماد بین‌المللی شده و قتل او خارج از تصور بود. هیچ‌کس حق ندارد قاتلان او را عفو کند.»

او خواستار برقراری عدالت در مورد قاتلان خاشقچی شده است.

با توجه به اینکه صالح خاشقچی مقیم عربستان سعودی است و دیگر فرزندان این روزنامه‌نگار مقتول در عربستان زندگی نمی‌کنند، ظن این می‌رود که او از سوی مقام‌های سعودی برای بخشیدن قاتلان پدرش تهدید شده و تحت فشار قرار گرفته باشد.

از سوی دیگر، اگنس کالامار، گزارشگر ویژه سازمان ملل که روی موضوع قتل خاشقچی کار می‌کند، این اقدام فرزندان خاشقچی در عفو قاتلان پدرشان را «تکان‌ دهنده» ارزیابی کرد.

او با اشاره به پیگیری‌های انجام شده برای «تحقق عدالت» در پرونده قتل این روزنامه‌نگار منتقد ریاض نوشته است که این بخشش، آخرین اقدام برای تحقق عدالت در ارتباط با قتل جمال خاشقچی نیست و قاتلان و آمران باید مورد پیگرد قانونی قرار گیرند و مجازات شوند.

اگنس کالامار مورد بخشش قرار گرفتن قاتلان جمال خاشقچی از سوی خانواده او را اقدام دیگری از اجرای «عدالت نمایشی» در عربستان سعودی توصیف کرده است.

هم‌زمان با این خبر، علی الشهابی، نویسنده و تحلیلگر سعودی نزدیک به ریاض در توئیتر خود نوشت این اظهارات [بخشش] از اعدام قاتلان جمال خاشقچی جلوگیری می‌کند.

الشهابی نوشت بر اساس قوانین اسلامی، اجرای این حکم و بخشش عاملان آن به تصمیم خانواده قربانی بستگی دارد، اما: «سایر مراحل قانونی را دولت ادامه خواهد داد.»

مقامات عربستان سعودی تاکنون درباره پیامدهای اظهارات پسر خاشقچی اظهار نظری نکرده‌اند.

دادستانی عربستان سعودی دوم دی/ ۲۳ دسامبر سال گذشته از صدور حکم اعدام برای پنج نفر در ماجرای قتل جمال خاشقچی خبر داد.

پیش از آن اگنس کالامار، گزارشگر سازمان ملل در امور اعدام‌های فراقانونی و خودسرانه، قتل جمال خاشقچی را «اعدام فراقانونی» دانسته و گفته بود قاتلان او از مقام‌های بلندپایه سعودی هستند.

جمال خاشقچی که از منتقدان حکومت و از خاندان سعودی بود، سال ۲۰۱۸ پس از ورود به کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه، هرگز بیرون نیامد به گونه‌ای که بقایای جنازه‌اش هم پیدا نشد.

خاشقجی، ستون‌نویس روزنامه آمریکایی واشنگتن‌پست در سال‌های پایانی عمرش ساکن آمریکا بود. پس از آنکه روایت‌های زیادی درباره ناپدید شدن او مطرح شد، مقامات ریاض سرانجام اذعان کردند که خاشقچی توسط تیمی که قصد بازگرداندن او را به عربستان داشت، به قتل رسیده است.

جمال خاشقچی در دوم اکتبر ۲۰۱۸ و با هدف گرفتن مدارک لازم برای ازدواج با خدیجه چنگیز، وارد کنسولگری عربستان در استانبول شد.

شواهد نشان می‌دهد که او در کنسولگری عربستان در ترکیه به قتل رسید و قاتلان پس از تکه تکه کردن جسدش او را از آنجا خارج کرده‌اند.

  • در همین زمینه