ستاد ملی مبارزه با کرونا اعلام کرده که استفاده از ماسک از امروز شنبه ۱۳ اردیبهشت در ناوگان حمل و نقل عمومی، شامل مترو، تاکسی و اتوبوس، اجباری است. اما یک عضو کمیسیون سلامت شورای شهر تهران گفته است که شهرداری ساز و کار ضروری برای اجرای این طرح را ندارد.
بنا بر اعلام عیسی فرهادی، فرماندار تهران از امروز شنبه ۱۳ اردیبهشت اجباری شدن استفاده از ماسک در ناوگان حمل و نقل عمومی اجباری است. این تصمیم ستاد ملی مبارزه با کروناست که سه هفته پیش با پیشنهاد شورای شهر برای اجباری کردن ماسک در مترو مخالفت کرده بود.
به گزارش خبرگزاری فارس، ناهید خداکرمی، عضو کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران در خصوص طرح اجباری شدن ماسک در مترو گفته است که این پیشنهاد از سوی کمیسیون حمل و نقل شورای شهر تهران به ستاد ملی مبارزه با کرونا داده شد، اما تصویب و اجرای آن از سوی ستاد دیر انجام شد. خداکرمی گفته است که این طرح باید همزمان با طرح فاصلهگذاری هوشمند به اجرا درمیآمد.
این عضو کمیسیون سلامت شورای شهر تهران همچنین گفته است که شهرداری «سازوکار کامل اجرا، کنترل و بازدارندگى یا جریمه عدم اجراى این مصوبه را ندارد» و بنابراین از «قدرت بازدارندگی لازم» برخوردار نیست.
خداکرمی به همین خاطر دست به دامن فرهنگ شده و اظهار امیدواری کرده که رسانهها و صداوسیما با فرهنگسازی به اجرای درست این مصوبه کمک کنند.
حدود سه هفته پیش، زهرا بهرامنژاد عضو هیات رئیسه شورای شهر تهران گفته بود که فاصلهگذاری اجتماعی در متروی تهران ممکن نیست و با توجه به مخالفت ستاد ملی کرونا با طرح اجباری کردن ماسک در مترو، مترو باید تعطیل شود.
اما مستقل از قدرت بازدارندگی نهادهای مسئول، قدرت حمایت و پشتیبانی نیز ضروری است، زیرا مساله دیگر، فراهم کردن ماسک برای افرادی است که خواهان استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی هستند.
محمود ترفع مدیر عامل شرکت واحد اتوبوسرانی شهرداری تهران در این خصوص گفته است که وزارت صنعت، معدن و تجرات در کنار ستاد مقابله با کرونا مسوول و متولی توزیع ماسک هستند و شهرداری تهران تنها شرایط کار برای این امر را فراهم میکند.
او گفته که آخرین تصمیمگیریها در بخش توزیع ماسک بر این قرار است که «باجههایی در ایستگاههای پر تردد، پایانههای اتوبوسرانی در اختیار متولیان توزیع ماسک قرار بگیرد که این اقدام از سوی ما انجام شده است.»
حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران پیشتر گفته بود که برای الزامی کردن استفاده از ماسک مشکلی وجود ندارد و ایران «۱۸ میلیون ماسک» وارد کرده که روانه بازار خواهد شد.
به گفته فرنوش نوبخت مدیرعامل متروی تهران، در این ناوگان حمل و نقل عمومی روزانه بیش از ۵۰۰ هزار نفر تردد میکنند. به این عدد تعداد مسافران اتوبوس و تاکسی و همچنین تعداد رانندگان تاکسی افزوده میشود که بعید است ۱۸ میلیون ماسک بتواند نیاز همه آنها را برطرف کند.
مرتضی ضامنی، مدیر عامل اتحادیه تاکسیرانی کشور روز شنبه ۱۳ اردیبهشت با تأکید بر اینکه هنوز کمکهای حمایتی دولت به دست رانندگان تاکسی نرسیده است، گفت که در ماههای اخیر ۳۱ راننده تاکسی در کشور بر اثر ابتلا به ویروس کرونا جان خود را از دست دادهاند. ضامنی همچنین از ابتلای دستکم ۴۵۰ راننده تاکسی دیگر به کرونا خبر داد و گفت که هنوز در خصوص اجباری شدن استفاده از ماسک در تاکسیها دستورالعملی از سوی نهادهای دولتی اعلام نشده است.
اوجگیری دوباره شیوع کرونا در ایران در حالی است که در سایه عدم حمایت دولت از کارگران و کسبه بازار، بسیاری از شهروندان در روزهای اخیر مجبور شدند علیرغم هشدارها برای تأمین معیشت خود به سر کار بازگردند. به گفته کارشناسان، در چنین شرایطی رعایت فاصلهگذاری از سوی شهروندان تقریبا ناممکن است.