“کانون صنفی معلمان” از تشکلهای منتقد سیاستهای دولت ایران، با صدور بیانیهای نسبت به سیاست تکجنسيتی شدن شماری از رشته های تحصیلی وزارت علوم و جداسازی جنسیتی در دانشگاههای کشور اعتراض کرد.
در ادامه اعتراضها نسبت به رویکرد جدید جنسیتی وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری که از طریق حذف دانشجویان دختر از تحصیل در برخی از رشتههای دانشگاهی اعمال شده، “کانون صنفی معلمان”، ضمن انتقاد از رویه در پیش گرفته شده از سوی مسئولان کشور مبنی بر جداسازی جنسیتی و آنچه “برخوردهای سلیقهای و ناکارشناسانه تحمیلی، با مسئله مهم آموزش” نامیده، خواستار رفع محدودیتها و تبعیضهای صورت گرفته در قبال دانشجویان و دانشآموزان شده است.
کانون صنفی معلمان در این بیانیه با اشاره به بند یک “اعلامیه جهانی حقوق بشر” حق آموزش برای همه انسانها، بدون درنظر گرفتن نژاد، دین، جنسیت، زبان و… را یکی از حقوق بنیادین افراد دانسته و اظهار تاسف کرده که “گویا قرار است در ایران، خردسالان در مهد کودکها، تفکیک جنسیتی” شوند و “در ۳۶ دانشگاه کشور و در ۷۸ رشته دانشگاهی، پذیرش دانشجوی دختر انجام نپذیرد”.
این تشکل صنفی “کاهش و حذف تدریجی سهم دختران در برخی دانشگاهها و رشتههای تحصیلی” را نشانی از وجود “تبعیض در جامعه” دانسته و افزوده است که “این موضوع با هر نیت و بهانهای که صورت بگیرد، نه تنها برخلاف قوانین رسمی کشور است، بلکه زیانهایی هم در پی دارد که در درازمدت متوجه کل جامعه خواهد شد”.
کانون صنفی معلمان در ادامه بیانیه و با اشاره به آسیبهای اجتماعی اجرای طرح جداسازی جنسیتی در محیطهای آموزشی، “جداسازی جنسیتی و تک جنسی کردن دانشگاهها” را “مانع یادگیری برقرار نمودن ارتباط سالم میان دختران و پسران در یک محیط علمی و کنترل شده” دانسته و گفته است که این امر “در وهله نخست نگاه صرفاً جنسی را در آنان تقویت میکند و در وهله دوم این روابط را از محیط کنترل شده دانشگاه به محیطهای غیر قابل کنترل خصوصی، خیابان و پارک میکشاند”.
کانون صنفی معلمان در پایان بیانیه خود تاکید کرده است: “به عنوان یک نهاد آموزشی، نگرانی جدی خود را از برخوردهای سلیقهای و ناکارشناسانه تحمیلی، با مسئله مهم آموزش اعلام میکنیم و بر این باوریم که چنین تصمیماتی، نه تنها کمکی به بهبود سطح و کیفیت آموزش نخواهند کرد بلکه بر نابسامانیهای آن میافزاید”.
رشتههای تکجنسیتی در ٦٠ دانشگاه کشور
با اعلام نتایج اولیه آزمون سراسری سال ٩١ و ارائه دفترچه انتخاب رشته داوطلبان کنکور سراسری، مشخص شد در بیش از ٦٠ دانشگاه کشور، در برخی از رشتهها، داوطلبان به صورت تکجنسیتی پذیرش خواهند شد.
کانون صنفی معلمان در بیانیه خود با اشاره به بند یک “اعلامیه جهانی حقوق بشر” حق آموزش برای همه انسانها، بدون درنظر گرفتن نژاد، دین، جنسیت، زبان و… را یکی از حقوق بنیادین افراد دانسته و اظهار تاسف کرده که “گویا قرار است در ایران، خردسالان در مهد کودکها، تفکیک جنسیتی” شوند و “در ۳۶ دانشگاه کشور و در ۷۸ رشته دانشگاهی، پذیرش دانشجوی دختر انجام نپذیرد”.
مدیركل دفتر گسترش وزارتعلوم اما مسئولیت این اقدام را برعهده روسای دانشگاههای کشور دانست و گفت: “در خصوص تک جنسیتی کردن رشتههای تحصیلی روسای دانشگاه ها باید پاسخگو باشند.”
به دنبال این اقدام وزارت علوم، کامران دانشجو، وزیر علوم و آموزش عالی از سوی نمایندگان مجلس نهم احضار شد تا در خصوص دلایل و دامنه تفکیک جنسیتی در دانشگاههای کشور که به زیان دانشجویان دختر تمام شده است توضیحاتی ارایه دهد.
کامران دانشجو مدعی شد تنها پنج درصد از رشتههای دانشگاهی کشور فقط دختران دانشجو و پنج درصد دیگر فقط پسران دانشجو را میپذیرد.
وزیر علوم به صراحت بیان کرد که دست کم ده درصد رشتههای دانشگاهی کشور بر اساس معیار تفکیک جنسیتی در سال تحصیلی جدید سازماندهی شدهاند.
کامران دانشجو در اظهارات خود در مجلس، رسانههای خارج از کشور را به جنجالآفرینی در این خصوص متهم کرد.
با این حال، خبرگزاری رسمی مهر در روزهای اخیر در گزارشی مفصل با استناد به دادههای وزارت علوم خبر داد که از مهر ماه آینده دست کم ۳۶ دانشگاه کشور از پذیرش دختران در ۷۷ رشته خودداری خواهند کرد که در برگیرنده بخش اعظم رشتههای تحصیلی دانشگاهی است.
به دنبال انتشار این گزارش، دانشجویان دفتر تحکیم وحدت بزرگترین تشکل منتقد دانشجویی کشور در نامهای خطاب به آیتالله خامنهای نوشتند که تفکیک جنسیتی نه در ۳۶ دانشگاه کشور، بلکه در بیش از ۶۰ دانشگاه ایران به اجرا گذاشته شده که در اصل جزیی از طرح گسترش خودکامگی و استبداد در دانشگاههای ایران است.“