اکبر فلاحزاده − “سازنده” خواندن گفتوگو با بشار اسد در دمشق از سوی کوفی عنان صدای همه را در آورد. از جمله اشپیگل با مقاله تند و تیزی به قلم رانیه سالوم واکنش نشان داد.
به نوشته اشپیگل این بار اول نیست که عنان فریب یک دیکتاتور را میخورد. با وجود آن که برخی از مخالفان خشمگین اسد، عنان را همدست او میخوانند، اما باز عنان دست بردار نیست. به نوشته اشپیگل “سازنده” خواندن گفتوگو با اسد مسخره است، چون اسد به هیچیک از بندهای طرح صلح شش مادهای عنان از جمله بیرون بردن تانکها از صحنه، آزادی تمام زندانیان سیاسی، باز کردن راه برای سازمانهای کمک رسانی و خبرنگاران، و پایان دادن دادن به خشونت پای بند نبوده است. اپوزیسیون مسلح نیز به نوبه خود حاضر به گفتوگو با اسد یا زمین گذاشتن سلاح نیست.
به نوشته اشپیگل این نخستین بار نیست که عنان به یک ماموریت نافرجام میرود. زندگی سیاسی او پر از چنین ماموریتهایی است: سال ۱۹۹۴ هنگامی که عنان رییس عملیات صلح بانی سازمان ملل در کشور آفریقایی رواندا بود، ظرف فقط چند هفته نیم میلیون نفر کشته شدند. یک کمیسیون مستقل تحقیق پیرامون این رویداد خونین به ریاست اینگمار کارلسون نخست وزیر وقت سوئد اتهامات سنگینی به عنان وارد کرد.
عنان در مصاحبه با خبرنگاران در دمشق، ضمن سازنده خواندن دیدار خود با بشار اسد، گفت که در زمینه رویکرد مشترک برای پایان دادن به خشونتها و چگونگی اجرای آن با بشار اسد به توافق رسیده و قرار است آن را با مخالفان اسد نیز مطرح كند.
اما در سفر عنان به تهران صالحی وزیر خارجه جمهوری اسلامی مخالفان اسد را “تروریست” نامید.
همچنین به گزارش خبرگزاری باشگاه خبرنگاران وابسته به صدا و سیما، طائب، “رئیس شورای قرارگاه راهبردی عمار” در جریان یک سخنرانی گفت که “جمهوری اسلامی در سوریه درگیر جنگ است”. وی سوریه را “خط مقدم جبهه در مقابل استکبار” دانست و مبارزان سوری را نیروهای القاعده دانست که با پول عربستان تغذیه میشوند.
عنان مدتی بعد از کشتار سربرنیتسا در سال ۱۹۹۵ دبیر کل سازمان ملل شد. در همین زمان تلاشهای سیاسی او برای حل بحران کوزوو به جایی نمیرسد و نیروهای ناتو حتی بدون اجازه شورای امنیت دخالت نظامی میکنند. سال ۱۹۹۸ تلاشهای عنان برای میانجی گیری در عراق هم ناکام میماند. او صدام حسین را میستاید و گفتوگویهایش با صدام را مثبت ارزیابی میکند و وعده میدهد که در مورد ورود ناظران بین الملی به عراق با صدام به توافق رسیده. اما چندی بعد صدام زیر کاسه کوزهها میزند و میگوید دیگر خیال ندارد با ناظران همکاری کند. بعد از شکست تلاشهای میانجیگرانه، عراق بمباران و چند سال بعد اشغال میشود.
به نوشته اشپیگل عنان سال ۲۰۰۳ چند روزی قبل از ورود سربازان آمریکایی به عراق در مورد گفتوگوهای سیاسی خود به روزنامه نیویورکر میگوید: “من تا مغز استخوانم آفریقایی ام. در آفریقا سنتی هست که زیر یک درخت مینشینند و آنقدر با هم حرف میزنند تا سرانجام به راه حل برسند.”
عنان در تهران
اما حرف زدن تاکنون چیزی عاید کسی نکرده است. عنان طی چند روز گذشته با بشار اسد در دمشق، و بعد با مقامات ایرانی در تهران، و سپس با همتایان آنها در عراق حرف زده. همزمان لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز یکی از رهبران مخالف اسد را به مسکو دعوت کرده و با او حرف زده. کشتار غیرنظامیان اما بی اعتنا به این حرفها همچنان ادامه داشته است.
عنان در مصاحبه با خبرنگاران در دمشق، ضمن سازنده خواندن دیدار خود با بشار اسد، گفت که در زمینه رویکرد مشترک برای پایان دادن به خشونتها و چگونگی اجرای آن با بشار اسد به توافق رسیده و قرار است آن را با مخالفان اسد نیز مطرح كند.
اما در سفر عنان به تهران صالحی وزیر خارجه جمهوری اسلامی مخالفان اسد را “تروریست” نامید.
اما در سفر عنان به تهران صالحی وزیر خارجه جمهوری اسلامی مخالفان اسد را “تروریست” نامید.
همچنین به گزارش خبرگزاری باشگاه خبرنگاران وابسته به صدا و سیما، طائب، “رئیس شورای قرارگاه راهبردی عمار” در جریان یک سخنرانی گفت که “جمهوری اسلامی در سوریه درگیر جنگ است”. وی سوریه را “خط مقدم جبهه در مقابل استکبار” دانست و مبارزان سوری را نیروهای القاعده دانست که با پول عربستان تغذیه میشوند.
با این همه عنان بر نفوذ و نقش ایران در سوریه تاکید کرد و ایران را به عنوان “کلید طلایی” حل بحران سوریه مطرح نمود. طرف ایرانی هم با پذیرش طرح صلح عنان به او قول مساعدت و همکاری داد و عنان راضی از این قول و قرارها به بغداد رفت و آنجا هم قول مساعد گرفت.
اما با وجود همه این قول و قرارها و اظهار امیدواری ها، عنان هشدار داد که شکست در حل بحران سوریه شاید نتایج غیر قابل تصوری در پی داشته باشد: سرایت بحران به لبنان و وضع غیر قابل پیش بینی در مناطق کردنشین سوریه و ترکیه از جمله این نتایج است. ضمن آنکه به هم خوردن تعادل قوا در منطقه به ضرر جمهوری اسلامی و روسیه را که متحدان استراتژیک سوریه هستند، نباید از نظر دور داشت.
روسیه: گفتار دمکرات مآبانه، رفتار قلدرمنشانه
نکته اینجاست که هر چند همه طرفهای درگیری با طرح عنان موافقت کردهاند اما این موافقتها مصداق آن بیت مثنوی است که:
هرکسی از ظن خود شد یار من
از درون من نجست اسرار من
آمریکا و سایر کشورهای غربی ضمن پشتیبانی از طرح صلح عنان، به تلاش وی برای دادن نقش به ایران در حل مسئله سوریه روی خوش نشان نمیدهند. سخنگوی کاخ سفید و سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بار دیگر مخالفت خود را با دادن نقشی به ایران اعلام کردند.
از آن طرف مخالفان اسد هم با طرح صلح موافقاند، ولی به شرط اینکه اسد در آن نباشد. همین موضع قاطعانه را عبدالباسط سیدا، رئیس شورای ملی مخالفان سوریه (SNC)، در گفتوگو با لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد. به عقیده او مردم سوریه قربانی خشونت میشوند چون روسیه از رژیم سوریه حمایت میکند. به نظر وی همه نمایندگان رژیم سوریه باید کنارهگیری کنند و مذاکره تنها پس از سرنگونی اسد ممکن است.
روسها نیز به نوبه خود از طرح صلح اسد حمایت میکنند، اما از پشتیبانی از اسد هم دست بر نمیدارند. به عقیده ناظران سیاسی، صرف گفتوگو با مخالفان اسد نشانه مقداری عقب نشینی در موضع مسکو تلقی میشود. روسها با اعمال هرگونه فشار از خارج مخالفاند و میگویند مردم سوریه باید خودشان در مورد آینده کشورشان تصمیم بگیرند. این گفتار دمکرات مآبانه با رفتار قلدرمنشانه روسیه تناقض دارد. چون این کشور به منظورحفظ منافع استراتژیک خود در منطقه، همیشه از دیکتاتوری خاندان اسد دفاع کرده است.
روسها همچنین روز سه شنبه (۱۱ ژوئیه) با ارائه پیشنویس قطعنامهای به شورای امنیت، از تمام طرفهای درگیر در سوریه خواستهاند به خشونت پایان دهند. ناظران این پیش نویس را کلی گویی و تلاش برای جلوگیری از اقدامات تنبیهی علیه اسد تلقی کردهاند. چون قدرتهای غربی نیز قطعنامهای جداگانه شامل اقدامات تحریمی ارائه دادهاند.
خواست اصلی قطعنامه پیشنهادی روسیه ادامه مأموریت گروه ناظران سازمان ملل به مدت سه ماه دیگر است، که به عقیده نیروهای مخالف رژیم سوریه فایدهای جز این ندارد که به رژیم بشار اسد سه ماه فرصت دیگر برای کشتن مردم سوریه بدهد.
قطعنامه قدرتهای غربی خواهان عقب کشاندن نیروها و سلاحهای سنگین از مناطق مسکونی است. بنا به این قطعنامه رژیم اسد ده روز مهلت دارد نیروهایش را عقب بکشد. در غیر این صورت مطابق ماده چهل و یکم منشور سازمان ملل عمل میشود. این ماده فقط شامل تحریمهای اقتصادی و سیاسی است. عملیات نظامی موضوع ماده چهل و دوم است که هنوز مطرح نشده است. منتهی روسیه و چین با همین تحریمهای اقتصادی و سیاسی هم مخالفند و میگویند باید جلوی ارسال سلاح به سوریه گرفته شود، این در حالیست که خودشان صادر کننده عمده سلاح به سوریه هستند.
به موازات این کش و قوسها خبر پیوستن سفیر سوریه در عراق به مخالفان ضربه مهمی به اعتبار حکومت اسد زد.چون همین چندی پیش بود که در کنار دهها فرمانده ارتش که تاکنون به مخالفان پیوستهاند، ژنرال مناف طلاس، دوست و پشتیبان اسد نیز او را ترک کرد و به مردم ملحق شد.
مرحبا به این تحلیل: ساده و مختصر؛ با قلمی به غایت شیوا.
کاربر مهمان / 12 July 2012
امروز بازم این اسد بی همه چیز یه روستا را بمباران کرده. آقای عنان کجایی؟!!اا
کاربر مهمان / 13 July 2012
بعد از بشار اسد نوبتی هم که باشه نوبت سید علی گداست…
دهنوی / 13 July 2012
این کوفی عنان آخه اونجا چیکار می کنه؟ این بابا داره تو سوریه مردمه قتل عام می کنه اونوخ این عنان میخاد که ملاهای هفت خط بهش کمک کنند برای صلح!! زهی خیال باطل !
کاربر مهمان / 13 July 2012
این طرح مرح ها فایده نداره . در مقابل حکومت فاسد قلدور باید ایستادگی کرد، همونطور که مردم سوریه دارن امروز نشون میدن و تاریخ نشون میده که موفق هم می شن .
کاربر مهمان / 18 July 2012
چرا در باره اغتشاشات کشورهای خوبان (عربستان سعودی ) همچنان ***شده اید و به سوریه *** گیر داده اید؟ ****مشتی کلونالیست که قرنها ملت ها را کشته اند و ثروت آنان را به غارت برده اند و حالا پز "حقوق بشر" خود را به ***شهروندهای خود باشند می دهند ولی برای منافع از کشورهای بی نهایت ارتجاعی یا دفاع می کنند یا همچنان خفقان گرفته اند. **** اوباما در مقابل عبدلله عربستان سعودی چنان خم شد که *** درید. . سالن سینما در عربستان وجود ندارد. عکسبرداری در بیشتر اماکن عمومی ممنوع است. جادوگران گردن زده میشوند. بعضی از علمای مذهبی عربستان خواهان قانونی شدن برده داری هستند. در اماکن عمومی وغذاخوریها جداسازی جنسیتی به شدت اجرا میشود. براثر فشار بیش ازحد برروی زنان، آمار خودکشی زنان بالاست. در عربستان مجازات اسلامی اجرا میشود که شامل حدودو قوانین تعزیراتی است بعنوان مثال، چهار انگشت فرد سارق بریده میشود.همچنین در بعضی موارد وبرای قصاص اعضای دیگر بدن نیز بریده میشود. در این کشور افراد مجرم در ملأ عام گردن زده میشوند. تاکنون میلیونها کتاب مذهبی اقلیت مذهبی توقیف وآتش زده شدهاست. پس از چندین دهه بررسی و به دنبال به وجود آمدن مشکلات مربوط به هویت، وزارت کشور عربستان در آوریل ۲۰۰۵ با حق زنان سعودی برای داشتن کارت شناسایی در صورت درخواست خود آنها موافقت کرد.بسیاری از زنان تصمیم گرفتند از داشتن کارت شناسایی صرف نظر کنند نه به این دلیل که آنها نمیخواستند کارت شناسایی داشته باشند، بلکه این محرومیت به این دلیل بود که پدر، همسر یا برادر آنها به دلیل چاپ عکس زنان بر روی کارت شناسایی، با اعطای کارت شناسایی به زنان مخالفت میکردند. این مخالفت با تکیه بر این اصل اسلامی که مردان سرپرست زنان هستند و در نتیجه آنها به داشتن هویت رسمی نیاز ندارند، توجیه میشد.واقعیت این است که بخشهای دولتی بسیاری وجود دارند که کارت شناسایی را نمیپذیرند.این ادارات دولتی برای شناسایی فرد (زنان) کارت شناسایی خانوادگی یا دو شاهد برای تأیید هویت زنان درخواست میکنند. رانندگی زنان در عربستان سعودی ممنوع است …موضوع رانندگی زنان بر اساس فتوای مقامات مذهبی کشور ممنوع است … در سال ۱۹۹۰میلادی چهار زن آلمانی الاصل مقیم سعودی با نادیده گرفتن این ممنوعیت اقدام به رانندگی در سطح شهر ریاض کردند که بلافاصله توسط پلیس دستگیر شدند. روزنامههای محلّی مطلب توهین آمیزی علیه آنان انتشار دادند و خواستار اخراج آنها از شهر شدند. علمای عربستان نیز بر حرام بودن رانندگی زنان به دلیل ایجاد فساد و آسیب رساندن به عفت پافشاری کردند. دولت عربستان اعلام کرده که زنان نمیتوانند در نخستین انتخابات سراسری این کشور که انتخابات شورای شهر است رایدهند… رییس دولت اعلام کرد که زنان فاقد صلاحیت لازم برای قضاوت دربارهٔ کاندیداهای انتخاباتی هستند با این که دولت سعودی دختران را از آموزش منع نکردهاست، و حتی آموزش رایگان نیز برای ایشان در نظر گرفتهاست، حضور دختران در آموزشگاهها و مدارس بسیار محدود است. طبق آمار رسمی دولت سعودی ۵۵ درصد دانش آموزان ابتدایی، ۷۹ درصد دانش آموزان متوسطه و ۸۱ درصد دانش آموزان دبیرستان پسر هستند. دیدگاههای سنتی در عربستان باعث شدهاست که بسیاری از دختران در سنین پایین مدرسه را ترک میگویند. در قوانین سعودی، اشتغال زنان به هر کاری جز تدریس و پرستاری ممنوع گشتهاست ورود زنان بدون همراهمی محرم به بسیاری از اماکن عمومی سعودی از جمله بانکها، رستورانها، فروشگاهها ممنوع است.رستورانهای سعودی معمولاً دو بخش جدا برای مجردها و خانوادهها دارند. بخش خانوادگی رستورانها به غرفههای کوچک تنظیم شدهاست که زنان میتوانند در آن نقاب را برداشته و غذا بخورند، بدون این که مرد نامحرمی وارد شود. شرکت زنان در مجامع عمومی حتی در مسجد بسیار محدود است. از زنان سعودی انتظار میرود هنگام خروج از خانه، حتماٌ با مرد محرم همراه باشند. علمای حنبلی سفر زنان را بدون همراهی مردی از محارمش ممنوع میدانند. در عربستان سعودی این قانون به دقت اجرا میشود و به زنانی که محرم به همراه ندارند، اجازهٔ خروج داده نمیشود. این قانون هم در سفرهای درون کشور و هم در سفرهای برون کشوری صادق است پوشش زنان سعودی در مجامع عمومی چادر سیاه گشادی است که از سر تا پا را در بر میگیرد و عبایه گفته میشود. پوششی که صورت زنان سعودی را فرامی گیرد نقاب (روبنده) نام دارد. پوشاندن دستها و صورت برای تمام دخترانی که به بلوغ رسیدهاند اجباری ست. مدارس سعودی تمام دخترانی را که بیش از ده سال سن دارند مجبور به پوشیدن نقاب میکنند.در سال ۲۰۰۳، پافشاری پلیس مذهبی عربستان دربارهٔ رعایت نقاب به مرگ پانزده دختر نوجوان در آتش سوزی یک مدرسهٔ راهنمایی دخترانه در مکّه انجامید.عوامل وابسته به دولت ریاض، در این سانحه، مانع از آن شدند که دخترانی که صورت خود را نپوشانده بودند، از کام آتش بگریزند
کاربر مهمان / 16 July 2012
فعلن که این عنان باید بشینه و تماشا کنه نتیجه سیاست مماشات خودشو. جنگ به دمشق کشیده و دیگه جایی برای اسد نیست
nader / 17 July 2012
درگیریهای شدیدی دیروز و امروز در پایتخت سوریه علامت خیلی خوبی است برای ناکامی کفی عنان که فکر میکرد میتواند ایران را هم وارد معادلات سیاسی بکند . سرنوشت اسد رقم خورده و او باید برود به زباله تاریخ.
کاربر مهمان / 17 July 2012
سفیر سوریه که از رژیم بشار اسد جدا شده گفته که ارتش می خاد سلاح شیمیایی بزنه . این بیشرفها برای هر جنایتی آماده اند تا که چند صباحی حکومت کنند.. .
کاربر مهمان / 18 July 2012
خود عنان هم فهمید که طرحش به درد کسی نمی خوره و رفت. جالب اینه که سوریه از رفتن عنان اظهار تاسف کرده!!. معلوم میشه که این طرح به نفع کی بوده!!
کاربر مهمان / 03 August 2012